YAZARLAR

Şimdi ‘çifte kupa’yı kutlama zamanı

Ahmet Nur Çebi ve Sergen Yalçın her nerede şampiyonluktan bahsediyorsa yanlarına Bahar Özgüvenç’i de alacaklar... Eğer bunu yaparsa, bu garip sezonun en şık golünü Beşiktaş Yönetimi atmış olacak.

Uzun bir sezondu değil mi? Sürekli maç oynandı. Kendi hikayesi, kendi özgünlüğü, kendi sıkıcılığı ve kendi stresiyle şampiyonluk yarışını izledik 42 hafta boyunca. Ve Beşiktaş şampiyon oldu. Kadrosu dardı, inancı tamdı. Sergen Yalçın’ı vardı, Ghezzal’ı ve Rosier kapalı kutunun tavşanlarıydı. Atiba’sı yaşlandıkça gençleşmişti, Vida golcü, Necip her pozisyonunun oyuncusu olmuştu. Aboubakar sakat değil golcü, Larin neredeyse gol kralı olmuş, siyah beyazlıların futbolu takdir toplamıştı. Neticesinde de Beşiktaş, bir gol averajla ama sonuna kadar hak ettiği kupaya uzandı.

Peki, bu uzun sezonda dikkatinizi çeken bir şey oldu mu? Hani sadece 87 günlük salgın arasından sonra erkekler futbola dönerken sahanın diğer yakası eksik kalmadı mı? 87 günlük araya karşılık son maçı 8 Mart 2020’de oynayan kadınların, bu kadar uzun süre futboldan ayrı kalması bir tek bana mı anormal geldi?

Naif bakmak isteyenler ‘Herhalde kadınlar, erkekler kadar şanslı değillerdi’ diyebilirler. Ama kazın ayağı öyle değil. Zira kadınlar yeniden sahada yerlerini almak için 17 Nisan 2021’i beklemek durumunda kaldılar. Yani 1 yılı aşkın süre yoktular. 1 sene sonra sahaya çıktıklarında da 19 günlük bir maraton yaşadılar. O kadar.

Nereden çıktı şimdi kadın futbolu, şampiyonluk gecesiyle bu konunun ne alakası var demeyin a dostlar. Çünkü kader ağlarını örünce mecbur konu kadın futboluna döndü. Zira erkek liginin aksine çok kısa süren Turkcell Kadın Futbol Ligi’nde de mutlu sona ulaşan takım Beşiktaş Vodafone oldu. Yani ilk defa bir sezonda hem erkekler hem de kadınlar liginde şampiyonların adı aynı oldu: Beşiktaş.

Peki oynadıkları oyunları aynı, şampiyonu aynı olan liglere olan ilgi aynı mı? Mesela Turkcell Kadın Futbol Ligi finalini yayınlayan kanallardan biri olan TRT maç sonunda Beşiktaş Kadın Futbol Takımı’nın şampiyonluk yoluna dair bir içerik sundu mu izleyicilerine? Maç sonu röportajı dışında herhangi bir kanalın herhangi bir spor programında verilen uzun aradan sonra oynanan kadın ligine dair bir yorum izledik mi? Cevabı hepimiz biliyoruz sanırım.

Tabii ki erkek futbolunun hegemonyasının farkındayım. Tabii ki Türkiye’deki erkek futbolunun geldiği nokta ile kadın futbolunun geldi nokta arasındaki derin uçurumu görüyorum. Tabii ki ilgide bir fark olacağının ve bu farkın da pek küçük olmayacağını biliyorum. Ama kadın futbol ligine hiç ilgi olmamasını anlamıyorum. İşte bu sebeple Beşiktaş’ın elde edilen iki kupadan sonraki tavrı çok önemli.

Zira bu yazının temel amacı Beşiktaş’ın çok emek vererek ulaştığı erkek futbol takımı şampiyonluğunu gölgelemek değil. Aksine tüm bir camiayı yüceltmek. Yinelemek gerekirse tarihte böyle bir sezon yok. Hem erkekler hem de kadınlar da aynı sezonda şampiyonluğa ulaşan bir kulüp yok. Diyebilirsiniz ki Türkiye’de Süper Lig’de şampiyon olan takımlar arasında bir tek Beşiktaş’ın kadın futbol takımı var. Dolayısıyla nasıl başka takım ‘çifte şampiyonluk’ kazanabilir. Haklısınız. Ama sonuçta bu veri de ortada.

Şimdi başta Beşiktaş’ın yönlendirmesiyle tüm basının buna ilgi göstermesinin sağlanması gerekiyor. Çünkü kadın futbolu yakaladığı ivmeyi daha da yukarıya doğru taşıyacaksa bu Beşiktaş’la mümkün olacak. Ahmet Nur Çebi ve Sergen Yalçın her nerede şampiyonluktan bahsediyorsa yanlarına Bahar Özgüvenç’i de alacaklar. Her şampiyonluk bahsinde sezonun kulüp adına ilk kupasını unutmayacaklar. Erkek futbolu ile kadın futbolu arasındaki ilgi makasının açılmasına izin vermeyecekler. İşte o zaman, erkek egemen futbol basını da erkek egemen spor camiası da bir nebze olsun sarsılacak.

Tabuların yıkılması için bir adım atacak yani Beşiktaş. Eğer bunu yaparsa, bu garip sezonun en şık golünü Beşiktaş Yönetimi atmış olacak. Eğer bu adımı atmazsa Beşiktaş bir spor kulübü olduğunun altını biraz boşaltmış olacak. Kadın futbolunun önüne bir set daha çekilecek. Çünkü erkek futbolunda elde edilen şampiyonluk ne kadar değerliyse kadın futbolundaki kupa da o kadar önemli. Ahmet Nur Çebi, ilk adımı şampiyonluk maçında kadınların yanında olarak atmıştı. Şimdi daha fazlasını yapmak, asıl ‘çifte kupayı’ taçlandırması lazım. O zaman bu sezon kimsenin aklından çıkmaz.


Onur Salman Kimdir?

Basına 2006 yılında Cumhuriyet gazetesinde stajyer olarak adım attı. İki aylık staj ve Cumhuriyet’in spor ekindeki yazılarda sonra Eurosport Türkiye’de spiker ve editör olarak çalıştı. 2009 yılında Radikal gazetesine editör olarak geçerken, Eurosport’ta da yarı zamanlı spikerlik yapmaya devam etti. Medya macerasına 2012-2016 yılında Hürriyet’te devam etti. 2016 yazından beri Gazete Duvar’da çocukluk hayalini sürdürüyor. Köken Eurosport olunca tahmin etmesi kolay. Asıl ilgi alanı ‘başka sporlar.’