Sığınmacı Hakları Platformu: Suriyeliler korktukları için çocuklarını okullara göndermek istemiyor

Sığınmacı Hakları Platformu Üyesi Gazi, artan nefret söylemlerine dair açıklamalarda bulundu: "Suriyeli ailelerin yüzde 60’ı korktukları için çocuklarını okullara göndermeyi düşünmüyor."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sığınmacı Hakları Platformu Üyesi Taha El Gazi, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın  Suriyelilerin, 12-17 Eylül tarihleri arasında iş bırakma eylemi yapacağına dair iddiasının doğru olmadığını söyledi. Gazi, toplumda yayılan nefret söylemi nedeniyle Suriyelilerin tedirgin olduğunu ifade ederek "Bu yıl Suriyeli ailelerin yüzde 60’ı korktukları için çocuklarını okullara göndermemeyi düşünüyor" dedi.

T24'ten Candan Yıldız'ın sorularını yanıtlayan, Gazi çağrının bir iş insanın kişisel paylaşımı olduğunu ifade etti. Gazi, “Paylaşımı yapan kişi Suriyeli bir sığınmacı. Aslında bu çok paylaşılan ve görülen bir şey değildi. Ancak Ümit Özdağ bu konuyu gündeme taşıdıktan sonra yayılmaya başladı. Biz de bundan sonra ne olacak diye takip etmeye başladık” dedi. 

Ümit Özdağ’ın bu konuyu kullanmaya çalıştığını ifade eden Gazi, “Suriyeli sığınmacıların örgütlenme fikri veya imkanı yok. Zaten devletin denetimi altında STK’lar aracılığıyla hayatlarını idame ediyor. Ama Ümit Özdağ bunu kullanarak Suriyeliler üzerinden korku yayıyor” diye konuştu.

Gazi, ayrıca Özdağ’ın “hapse atılma” iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyleyerek Arapça metni okudu. Gazi, yayınlanan metinde Özdağ’ın  söz ettiği gibi “hapse atılma” gibi bir ifade olmadığını, sadece nefret söylemi ve ırkçılık yapan siyasilerin yargılanması talebinin yer aldığını söyledi. 

'OKULLARDA IRKÇILIK ARTTI'

Türkiye’de Suriyelilerin ayrımcılığa ve nefret söylemine maruz kaldığını ve bu durumun toplumda giderek yaygınlaştığını ifade eden Gazi, Suriyeli çocukların da ondan etkilendiğini söyledi. Yaptıkları bir araştırmayı anlatan Gazi, “Okullarda ırkçılık düzeyi de arttı. Bu nedenle bu yıl Suriyeli ailelerin yüzde 60’ı korktukları için çocuklarını okullara göndermemeyi düşünüyor. Çocuklar maalesef ailelerinden etkileniyor ne yazık ki bazı okullarda bazı öğretmenlerden de etkileniyor. Bazı öğretmenler suriyeli çocuğun türkçesi iyi olmasına rağmen bu öğrenciyi uyum sınıfına gönderiyor” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)