Sığınma evlerindeki 5 kadından 4’ü oy kullanamadı: Tek çözüm sandık taşımak

Aile Bakanı Derya Yanık, sığınma evlerinde kalan kadınların son iki seçimdeki oy kullanma oranlarını açıkladı. Buna göre erkek şiddeti nedeniyle korunan 5 kadından 4’ü oy kullanamadı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, erkek şiddeti nedeniyle sığınma evlerinde kalan kadınların oy verme hakkını kullanıp kullanamadıklarını Meclis gündemine taşıdı. 

Sığınma evlerinde kalan kadınların kaçının 2018 yılındaki genel ve 2019’daki yerel seçimlerde oy kullandığını soran Ersoy’a, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık yanıt verdi. 

Bakan Yanık’ın verdiği bilgiye göre 24 Haziran Genel Seçimleri sırasında "kadın konukevi hizmeti" alan ve "talep eden" bin 134 kadından sadece 204’ü, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde ise bin 128 kadından sadece 317’si oy kullanabildi. 

‘OY KULLANMA TALEBİNDE BULUNANLAR OY KULLANDI’

HDP’li Oya Ersoy’un soru önergesine yanıt veren Bakan Yanık, "Kadın konukevlerinden hizmet alan kadınların oy kullanmalarına yönelik olarak kamu kurum ve kuruluşları ile gerekli iş birliği"nin sağlandığını savundu. 

Bakan Yanık, "kadın konukevi hizmetinden yararlanan" ve "yüksek can güvenliği riski olan" kadınlar da dahil olmak üzere "oy kullanma talebinde bulunan" kadınlar için iki seçimde de, 'il müdürlükleri tarafından ulaşımın sağlandığını, emniyet müdürlükleri ile iş birliği halinde güvenlik tedbirlerinin alındığını ve oy kullanma işleminin sağlandığını' söyledi. 

"Kadın konukevlerinin gizliliği nedeniyle buralara seçim sandığının kurulamadığını" söyleyen Bakan Yanık, "24.06.2018 tarihinde gerçekleştirilen Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçim yapıldığı sırada kadın konukevi hizmet alan 1.134 kadından 204 kadın, 31.03.2019 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerde seçim yapıldığı sırada kadın konukevi hizmeti alan 1.128 kadından 317 kadın oy kullanmıştır" dedi. 

‘BEŞ KADINDAN DÖRDÜ OY KULLANAMIYORSA CİDDİ SORUN VARDIR’

Bakan Yanık’ın yanıtını değerlendiren Oya Ersoy, sığınma evlerinde kalan 5 kadından 4’ünün en temel haklardan olan oy hakkını kullanamadığını vurguladı. Ersoy’a göre Bakan Yanık’ın yanıtı, "Bu böyle devam edecek" anlamına da geliyor. Yanıttan, can güvenliği tehdidi altında olan kadınlardan "güvenliği sağlanacağına inananların" oy kullanabildiği sonucu çıktığını belirten Ersoy, "Bu cevap sığınma evlerindeki kadınların oy kullanmalarına dönük çalışma yapmayacaklarının ilanı anlamına geliyor. Bakan, 'İsteyen gidiyor oy kullanıyor, onların da güvenlikleri sağlanıyor' diyor. Beş kadından dördü oy kullanamıyorsa burada çok ciddi bir sorun vardır. Bu aslında tamamen erkek egemen sistemin, iktidarın toplumsal cinsiyet eşitliğine olan tavrının bir sonucu" diye konuştu.

‘TEK ÇÖZÜM SIĞINMA EVLERİNE SANDIK’

Kadınların şiddete karşı korunaklı hissetmediğini, buna dönük politikaların hayata geçirilmediğini, tam tersine "erkeklerin güçlendirildiğini" söyleyen HDP’li Oya Ersoy’a göre güvenlik tedbiriyle "tercih eden" kadınların oy vermeye gitmesi çözüm değil. "Sığınma evlerinde sandık kurulmasının sağlanması gerekiyor. Tek çözüm budur" diyen Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sığınaklarda etkili tedbirlerin uygulanması sadece yanına iki polis verip de sandığa gitmesini sağlamak değildir. İki polis vererek korumuş olmuyorsunuz. Bu ülkede boşanma davası için Çağlayan Adliyesi’ne iki polisle giden Halime Aslan, oğlu tarafından katledildi. Kadınların güvenliğinin sağlanması onları bir yere kapatarak ya da iki polis vererek olmuyor. Kadınların en temel haklarının kullanabilmesi için tüm koşulların yaratılması gereklidir."