Sigaraya karşı son çare: 2008'den sonra doğanlara satılmayacak

Yeni Zelanda, 'dumansız nesil' politikası uygulamaya devam ediyor. Hükümet, 2008'den sonra doğan herkese sigara ve tütün ürünlerinin satışını yasaklayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda 'dumansız nesil' politikası uygulayarak 2008'den sonra doğan herkese sigara ve tütün ürünlerinin satışını yasaklayacak.

NTV'nin aktardığı habere göre; yasa yürürlüğe girdiğinde, 2008 sonrası nesil sigara ve tütün ürünleri satın alamayacak. Hükümetin bu düzenlemesinin gelecek yıl hayata geçmesi bekleniyor.

Tüberküloz uzmanı olan Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Ayesha Verrall, “İlerleyen yıllarda artık gelecek nesiller asla yasal olarak tütün ürünlerini satın alamayacaklar. Gerçek şu ki, sigaraya başlamanın güvenli bir yaşı yok" açıklamasını yaptı. 

SİGARA İÇİLMESİN DİYE ALINAN VERGİLER ARTTI 

Sigara içme oranlarını düşürmede doğru politika uyguladıklarını belirten Verrall şöyle konuştu:

"Sigara içme oranlarını düşürmede doğru yönde ilerlerken, hedefimize ulaşmak için daha fazlasını, daha hızlı yapmamız gerekiyor. Māori kadınları arasında sigara içme oranları yüzde 32’ye çıktı. Hiçbir şey değişmezse, Maoriler arasında sigara içme oranlarının yüzde 5'in altına düşmesi on yıllar alacak ve bu hükümet kimseyi geride bırakmak istemiyor" dedi.

Öte yandan, 'Dumansız Yeni Zelanda' planı kapsamında tütün ürünlerinden alınan vergiler arttı. 

Verrall, “ÖTV artışlarının tam etkisini zaten gördük. Daha ileri gitmek, insanların sigaraya bırakmalarına  yardımcı olmayacak. Bu durum, yalnızca alışkanlığı bırakmak için mücadele eden sigara tiryakileri daha da cezalandıracak” açıklamasını yaptı.

 Eylem planında hükümet, yeni politikanın kaçakçılığı ve karaborsa satışlarını daha da artırabileceğini kabul etti. (HABER MERKEZİ)