Şiddete ve kadın cinayetlerine karşı yeşil sahaya çıktılar

Aliağa’da kadınlar yeşil sahaya çıktı: Dünyadaki bütün kadınlara yönelik şiddet, taciz ve cinayetlere son vermek için futbol oynuyoruz.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR- İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Siteler Mahallesi’ndeki kadınlar, artan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet olaylarına dikkat çekmek için futbol takımı kurdu. Siteler Mahallesi Muhtarı Fatma Divrik’in girişimi sonucu bir araya gelen her yaş grubundan 25 kadın, her salı ve perşembe akşamı mahalledeki halı sahada antrenman yapıyor.

ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN İSİMLERİNİ FORMALARINDA TAŞIYORLAR

Kadınların siyah ve mor renkli formalarındaki isimler ise dikkat çekici: Özgecan Aslan, Emine Bulut, Fatma Şengül, Esin Işık, Helin Palandöken... Bazı formaların arkasında ise şiddet gören veya katledilen ancak ismi kamuoyuna yansımayan kadınlar için “Adı yok” ibaresi bulunuyor.

ÇOCUKLAR TEZAHURATLARIYLA DESTEK VERİYOR

Takımda yer alan kadınların birçoğu ise çalışıyor. Maç ve antrenman günleri çalışan kadınlar işyerlerinden izin alırken, bazı kadınlar da çocukları ile beraber sahanın yolunu tutuyor. Çocuklar da maç esnasında annelerine tezahüratlarıyla destek veriyor.

Fatma Divrik

‘TALEP ÇOK FAZLA, İDDİALIYIZ’

Siteler Mahallesi Muhtarı Fatma Divrik takımın kurucusu. Sağlık problemleri nedeniyle kısa bir süredir sahalardan uzak kalan Divrik, ancak maç ve antrenman akşamları arkadaşlarını yalnız bırakmıyor. Gazete Duvar’a konuşan Divrik, takımın kuruluş sürecini şöyle anlatıyor: “Biz kadınların her alanda bir şeyler yapmasını ve var olmasını istiyoruz. Spor, siyaset her alanda. Kadın evde çalışıyor, dışarda çalışıyor, çocuk büyütüyor, hayatın yükünü sırtında taşıyor. Kadınlar her yerde. Yeşil sahalarda da olmalarını istiyoruz. Futbol erkekle özdeşleştirilmiş bir durumda. Voleybol, Hentbol bunları herkes oynayabiliyor. Biz erkeklerin daha çok her şeyi yapabileceklerini söyledikleri futbol alanında bir spor yapalım dedik. O nedenle bu takımı kurmaya karar verdim. Mahalle sakinlerimize bu fikri götürdüm. Sağolsunlar destek verdiler. Beş altı kişi başladık, hızlıca kalabalıklaştık. Herkes yanımızda oldu. Çok fazla talep oldu. İyi başladık, iyi gidiyoruz. İddialıyız”

 

‘BİR KADIN ŞİDDET GÖRÜYORSA HERKES ARKASINDA OLMALI’

“Kadına yönelik şiddet olaylarını bireysel olarak da duyuyoruz, biliyoruz. Aslında kapalı kapılar ardında çok fazla şey yaşanıyor. Bir kadın şiddet görüyorsa ailesi, toplum herkes arkasında durmalı” diyen Fatma Divrik kadın cinayetlerine daha fazla dikkat çekmek istediklerini belirterek şöyle devam etti: “Biz her ne kadar eğleniyor gibi gözüksek de aslında her sahaya çıktığımızda onların acılarını yaşıyoruz. Onların isimlerini sahada yaşatmak bizler için çok önemli. Bazı formalarımızda ‘adı yok’ yazıyor. Çünkü biliyoruz ki maalesef kadınlar öldürülmeye devam ediyor. Herkese sesleniyoruz; kadına yönelik şiddete lütfen sessiz kalmayın. Daha da caydırıcı cezalar olmasını diliyoruz.”

‘FUTBOL DENİNCE AKLA ERKEKLER GELİYOR, BİZ BU ALGIYI KIRMAK İSTİYORUZ’

MERVE SARIGÜL

Oyunculardan Merve Sarıgül, toplumda kadının da yeri olduğunu göstermek için sahalarda olduklarını vurguladı: "Türkiye’de biliyorsunuz her gün kadına şiddet olayları ile karşı karşıya kalıyoruz. Duyuyoruz. Biz buna dikkat çekmek istiyoruz. Kadınların bu hayatta yerinin olduğunu insanlara kanıtlamak istiyoruz. Çok acı şeyler yaşıyoruz. Bu toplum hiçbir zaman bu kadar kadına şiddet olaylarıyla anılmadı. Biz buna tepki gösteriyoruz. Kadının da bu toplumda bir yeri olduğunu göstermek istiyoruz. Bu nedenle yeşil sahalardayız. Futbol denince akla erkekler geliyor. Biz bu algıyı yıkmak istiyoruz. Hiçbir kadın bir şiddet olayı ile karşı karşıya kaldığında susmasın.”

‘DÜNYADA BİRÇOK ŞEY DEĞİŞTİ, KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE TACİZ DEĞİŞMEDİ’
 

DUYGU ATAK

Takımın antrenörü olan Beden Eğitimi Öğretmeni Duygu Atak da kadın cinayetlerine karşı sahada olduklarını ifade etti: “Muhtarımızın böyle bir takım kurduğunu öğrendim ve katılmak istedim. Hem antrenörlük yapıyorum hem de oyuncuyum. Bu şekilde verimli olmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda sosyal mesaj vermeye çalışıyoruz. Kadınlar artık öldürülmesin.” 

Oyunculardan Halime Cansever de sadece Türkiye’de değil dünyada kadınların fiziksel şiddete ve cinsel saldırıya maruz kalıp öldürüldüğünü belirterek, buna dur demek için takıma katıldığını ifade etti. Cansever, şunları söyledi: “Dünyada birçok şey değişmesine rağmen kadına yönelik şiddet ve cinsel taciz bir türlü değişmiyor. Bazen yasal süreçler de bir şey ifade etmeyebiliyor. Bu nedenle toplumun da bir şekilde buna tepki göstermesi gerekiyor. 'Neden futbol' derseniz; sadece erkeklerin başarılı olduğu bir alan sanılan futbolda kadınların da başarılı olduğunu gösterebilmek istiyoruz. Ben formamda Özgecan Aslan ismini taşıyorum. Bildiğiniz gibi Özgecan Aslan bizi insanlığımızdan utandıracak şekilde, vahşice katledildi. Bu yüzden dünyadaki bütün kadınlara yönelik şiddet, taciz ve kadın cinayetlerine son vermek için sahadayız.”

Halime Cansever