Şi Cinping'den Joe Biden'a 'ateşle oynama' uyarısı

Çin Devlet Başkanı Şi, ABD Başkanı Biden'la görüşmesinde Tayvan kriziyle ilgili "Ateşle oynayanlar yok olacaklardır" uyarısı yaptı. Biden ise ABD'nin Tayvan politikasında değişiklik olmadığını savundu

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in dün ABD Başkanı Joe Biden'la yaptığı telefon görüşmesinde "Tayvan'la ilgili ateşle oynamaması konusunda uyardığı" ortaya çıktı. 2 saat 17 dakika süren görüşmede Şi'nin "Çin'in ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kararlı bir şekilde korumak, 1,4 milyardan fazla Çinli'nin kesin iradesidir. Ateşle oynayanlar yok olacaklardır, ABD'nin bu konuda açık tutum sergilemesi umulmaktadır" dediği aktarıldı.

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'ya göre, iki ülke liderleri arasındaki telefon görüşmesinde "samimi bir fikir alışverişi yapıldığı" belirtilirken ABD'nin Tayvan krizine dönük müdahaleleri de görüşmede konu başlıkları arasında yer aldı.

Şi Cinping'in dünyanın birçok ülkesinin küresel güvenlik krizinin çözümü için "Çin ve ABD'nin dünya barışını sağlamada liderlik üstlenmesini beklediğini" ifade ettiği, "İkili işbirliğinde mevcut iletişim kanallarının iyi kullanılması gerektiği" yönünde görüşlerini paylaştığı belirtildi.

Habere göre, Şi'nin Tayvan sorunuyla ilgili ise Biden'a "Tayvan sorununun tarihsel olarak bağlamının çok net olduğunu ifade ettiği", bu konuda "Çin halkının iradesine karşı gelenlerin ateşle oynadığı, ABD'nin ise bu nedenle açık tutum sergilemesini istediği" belirtildi. Çin Devlet Başkanı'nın ABD'yi "tek Çin ilkesine saygı duymaya çağırdığı" da kaydedildi. 

Time'ın haberine göre, Biden'ın ise görüşmede "ABD'nin Tayvan politikasının değişmediği, Tayvan Boğazı'ndaki statükoyu değiştirmeye yönelik çabaları olmadığı" yönünde yanıt verdiği aktarıldı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da "Washington, Pekin'i diplomatik olarak tanıyan “tek Çin politikası” izliyor. Tayvan'a kendisini savunması için gerekli araçları sağlamak ve gayri resmi bağları sürdürmek ise Kongre kararıyla yükümlüdür" ifadeleri yer aldı.

ABD Temsilciler Başkanı Nancy Pelosi'nin önümüzdeki günlerde Tayvan'ı ziyaret etme planı ABD ve Çin arasında bölgede süregelen gerilimi tırmandırmıştı. (DIŞ HABERLER)