Şi Cinping-Olaf Scholz görüşmesi: Ukrayna müzakereleri desteklenmeli

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz arasında iki ülkenin ilişkilerinin 50'inci yıldönümü kapsamında çevrimiçi görüşme gerçekleşti. Şi Ukrayna krizinde itidal çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya ve Çin ilişkilerinin 50'inci yıldönümü kapsamında iki ülkenin liderleri arasında videokonferans yöntemiyle görüşme yapıldı. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, görüşmede Ukrayna'daki gelişmeleri ele aldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Şi Cinping iki ülke arasındaki ilişkilerin son yıllarda ivme kazandığını belirterek "Çin'in Almanya ile ilişkileri geliştirme taahhüdünde herhangi bir değişiklik yok. İki tarafın diyalog ve işbirliği ana fikrine bağlı kalması önemlidir" dedi. Scholz da iki ülke arasındaki iyi geleneği devam ettirmeye ve ikili ilişkilerin ivmesini sürdürmekten yana olduğunu dile getirdi. 

'AVRUPA ÇATIŞMADAN KAÇINMALI'

Açıklamaya göre, iki lider Ukrayna'daki durum hakkında "derinlemesine ve samimi bir görüş alışverişi" yaptı. Buna göre, Şi Cinping Çin'in her dönem barıştan yana olduğunu ancak Ukrayna krizinin Avrupa'da yaratılan güvenlik sorununun bir yol ayrımına getirdiği mesajı verdi.

Avrupa'nın "çatışmadan kaçınması" için her türlü çabayı göstermesi yönünde çağrıda bulunan Şi Cinping, "Avrupa tarafının tarihsel sorumluluk ve siyasi bilgelik göstermesi, Avrupa'nın uzun vadeli istikrarını akılda tutması ve sorumlu bir şekilde çözümü teşvik etmesi gerekiyor" dedi.

Çin'in Rusya ve Ukrayna arasında barış görüşmelerini desteklediği, Avrupa'da da dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir güvenlik mimarisinin oluşturulmasında olumlu rol üstlenilmesi gerektiğini savunan Şi Cinping, "Avrupa'nın Rusya ve Ukrayna arasında müzakereler yoluyla barışın sağlanmasını desteklemesi gerekiyor" mesajı verdi. (DIŞ HABERLER)