SGK, PCR testi negatif çıkanları da 'pandemi hastası' kabul etti

PCR testi negatif çıkan ama olası vaka tanımına uyarak yoğun bakımda tedavi gören hastalar da artık 'pandemi hastası' olarak kabul edilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu, bu hastaların yoğun bakım tedavi ücretlerinin de kendilerine fatura edileceğini MEDULA sistemi üzerinden duyurdu. İzmir Tabip Odası Üyesi Ergün Demir, "Artık özel hastaneler 'yoğun bakımda yer yok' bahanesiyle hasta almamazlık yapamayacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), PCR test sonucu pozitif olmayan ama yoğun bakımda yatan ve olası vaka tanımına uyan, korona tedavisi gören hastaları da ‘pandemi hastası’ olarak tanımaya başladı. Karar, MEDULA sistemi üzerinden duyuruldu.

Buna göre, hastaların test sonucu negatif çıksa da, Sağlık Bakanlığı’nın olası vaka tanımına uyuyorsa yoğun bakım ücretleri de SGK’ye fatura edilecek.

SGK'nin Medula üzerinden yaptığı duyuru şöyle:

“PCR test sonucu pozitif olan hastalar dışında, PCR test sonucu negatif olan ancak Sağlık Bakanlığı Rehberleri doğrultusunda olası vaka tanımına uyan ve COVID-19 tedavisi başlanan hastalara bu tedavileri suresince pandemi bakım ücreti fatura edilebilmesine yönelik olarak; Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan doğrulama kodunun, e-Nabız üzerinden Kurumumuz MEDULA Sistemine iletilmesi halinde; Sağlık Bakanlığı Rehberleri doğrultusunda olası vaka tanımına uyan ve COVID-19 tedavi algoritması bölümünde belirtilen kriterlere göre yatan hasta tedavisi kategorisinde COVİD-19 tedavisi uygulanan hastalarda PCR testinin pozitif olmasına bakılmaksızın 510021 Pandemi bakım hizmeti işlemi kodunun 1 Aralık 2020 tarihi itibari ile Kurumumuzca karşılanması için MEDULA Hastane Sisteminde gerekli düzenlemeler yapıldı.”

Medula üzerinden yapılan duyuru

 

SGK, 29 Haziran'da özel sağlık kurumlarının pandemi bakım hizmeti ödemelerini bir duyuru ile iptal etmişti ve salgın sırasında özel hastaneler de dahil diğer tüm hastanelerde yoğun bakım pandemi bakım ücreti konusunda çelişkiler yaşanmaktaydı.

'ÖZEL HASTANELER YER YOK DİYEMEYECEK'

Yeni uygulamayı değerlendiren İzmir Tabip Odası Üyesi Ergün Demir, artık özel hastanelerin “Yoğun bakımda yer yok bahanesine" başvuramayacağını belirtti ve “Paran varsa yoğun bakımda yer var’ uygulamaları da böylece son buldu” dedi. Demir, bu uygulamanın neden daha önce yapılmadığı sordu ve şunları kaydetti:

“Böylece haziran ayından beri SGK ile hastaneler arasında yaşanan yoğun bakımda yatan pandemi hastaları için ödenen pandemi bakım ücreti sorunu açıklığa kavuşturulmuş ve çözülmüş görünmektedir. Korona virüsü hastalarına ayrılmış servis yataklarının, yoğun bakım ünitelerinin artık tamamen dolmuş olması, yoğun bakımda yatması gereken birçok hastanın acillerde ya da servislerde bekletilip yoğun bakım yataklarının ‘boşalmasını’ beklenmesi durumu ve yoğun bakımlarda yaşanan sorunların çuvala sığmaması SGK’yi yoğun bakım ‘pandemi bakım işlemlerine’ ilişkin duyuru yayımlamak zorunda bıraktı.”

Özel hastanelerin “Yoğun bakımda yer yok” gerekçesiyle hastaları almaması durumunun sonlanacağını ifade eden Demir, özel sağlık kuruluşlarının artık tedavi yapmak zorunda kaldığını aktardı. Demir “SGK’nin MEDULA sisteminde yayımladığı pandemi bakım hizmeti işlemine ilişkin düzenleme hakkında duyuru ile artık umarız yeterli mali destek yapılmış olur ve özel hastaneler korona virüsü hastaları için yoğun bakım servislerinde yer olmadığı gerekçesi ile hasta bakmaktan imtina etmezler. ‘Paran varsa yoğun bakımda yer var’ uygulamaları da böylece son bulmuş olur” diye konuştu.

'NEDEN RESMİ GAZETE'DE DUYURULMADI'

Kararı değerlendiren İstanbul Tabip Odası Yöneticisi Güray Kılıç, kararın neden ‘özel bir duyuru’ ile açıklandığını sordu ve şu yorumu yaptı:

“Sağlığın finansmanından sorumlu olan SGK tüm uyarılarımıza ve çağrımıza karşın başını kuma gömerek hiçbir açıklama yapmamaktadır. SGK, bu süreçte yapılan değişiklikleri kamuoyuna yansıtmamak için Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği yerine hastane Medula sistemi üzerinden yayımladığı duyurular ile gerçekleştirmeyi tercih etmiştir.”

Kılıç, özel hastanelerin pandemi sürecindeki tutumuna değindi ve şöyle devam etti:

“Covid-19 vakalarındaki artışa bağlı olarak kamu hastanelerinde yer bulamayıp can derdine düşen vatandaşlar özel hastanelere yönelmek zorunda kalmıştır. Pandemi döneminde yeterli denetim yapılmadığı ve görmezden gelindiği için özel hastaneler, korona virüs olası/kesin tanılı hastalardan yoğun bakım sürecinden önce ve sonra, serviste yatış sürecinde yapılan her türlü işlem/girişim/tetkik/tahlil için yüzde 200 ve ötesi ilave ücret talep ettiler. Kamu hastanelerinin yoğun bakımlarında yer bulamayan vatandaşlar da özel hastane yoğun bakımı ile gasilhane arasında sıkışıp kaldılar.” (ANKA)