SGK önünde eylem: Gıda ateş pahası, kiralar uçtu, enflasyon 0,04

BES Antalya Şubesi üyeleri, açlık sınırındaki maaşları ve TÜİK’in açıkladığı aylık 0.04 enflasyon rakamını protesto ederek ek zam talebinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şubesi üyeleri SGK Antalya İl Müdürlüğü önünde yaptıkları basın açıklamasıyla yüksek enflasyon karşısında eriyen maaşları protesto etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 5 Haziran’da açıkladığı enflasyon rakamlarına tepki göstererek ek zam talebinde bulunan BES üyeleri, "Artık yeter. Bu kadar iş yüküne, açlık sınırında maaşlara yeter diyor ve acil zam istiyoruz" dedi.

RAKAMLAR GERÇEKLİKTEN UZAK

Enflasyon rakamlarının her seferinde bilimsellikten uzak yöntemlerle, Türkiye’deki gerçeklikten çok uzak ve olduğundan çok düşük gösterildiğine vurgu yapan BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, şunları söyledi: “Bugün yine işyerlerimizin önündeyiz, her zaman söylediğimiz gibi taleplerimiz karşılanana kadar da olmaya devam edeceğiz. TÜİK, mayıs ayında da doğalgaz etkisini sıfır alarak, aylık enflasyonu 0,04 ve yıllık enflasyonu 39,59 olarak açıklayarak yine bizleri şaşırtmadı. Halkın yüzde 70’inin güvenmediği TÜİK rakamlarının bedelini emekçiler ödüyor. Hükümet, yetkili sendika ve TÜİK’in el birliği ile günden güne fakirleşiyoruz.

GIDA ATEŞ PAHASI, KİRALAR UÇTU

Meyve sebzeyi taneyle aldığımız, kırmızı ve beyaz etin artık halk için lüks tüketim haline geldiği, şehrimizde kira ortalamasının 10 bin lirayı geçtiği bir ortamda aylık enflasyonun yüzde 0.04 arttığını söylemek aklımızla alay etmekten başka bir şey değildir.

Doğalgaz fiyatı sıfır alınmasaydı aylık enflasyon yüzde 1,59, yıllık enflasyon yüzde 41,15 çıkacaktı. BES olarak her ay düzenli şekilde hesapladığımız ‘Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması’na göre, mayıs ayı aylık enflasyon rakamı yüzde 2,67, yıllık ise yüzde 98,02’dir. Bağımsız akademisyenlerce hesaplanan enflasyon rakamlarına göre aylık yüzde 7,35, yıllık ise yüzde 109,01 artış olmuş, kamu emekçilerinin mayıs ayı ücretleri ise 14,48 puanlık enflasyon kaybına uğramıştır.

İnsanca bir ücret talebimizi ısrarla tekrarlıyoruz ve hakkımız olan ek zammı acil olarak istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu emekçileri olarak 2012 yılında bu yana gasp edilen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz. 3600 ek gösterge hakkımızı, ek ödeme puanlarımıza 100 puan eklenmesini, ücretsiz yemek hizmeti ve tüm işyerlerimize kreş istiyoruz."