Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’ye iade kararı bir üst mahkemede

ABD’nin üç ayrı suçtan iadesini istediği Korkmaz için Avusturya, kara para aklama dışındaki iki suçtan iade kararı verdi. Korkmaz’ın avukatı, “Nihai kararı Avusturya Adalet Bakanlığı verecek” dedi.

Sezgin Baran Korkmaz
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Avusturya’da tutuklu bulunan SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’ye iadesi geçtiğimiz günlerde kabul edildi. Hakkında, “kara para aklama”, “Kingston’u 6 milyon dolar dolandırma” ve “adaleti engelleme” suçlamaları bulunan Korkmaz’ın Kingston dolandırıcılığı ve adaleti engelleme suçlamalarından ABD’ye iadesi kabul edildi. Kara para aklama suçlamasından ise iade talebi reddedildi. Korkmaz'ın avukatı Prof. Dr. Murat Volkan Dülger, ABD’ye iade kararını temyiz edeceklerini belirterek kara para aklama suçlamasının neden reddedildiğini anlattı.

‘KARA PARA AKLAMA SUÇLAMASI ÖNCELİKLİ İADE TALEBİYDİ REDDEDİLDİ’

Avusturya Wels Bölge Mahkemesi, Avusturya’da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’ye iadesiyle ilgili karar verdi. Avusturya ilk derece mahkemesinin kara para aklama iddiasıyla ilgili ret kararı da verdiğini anlatan Murat Volkan Dülger, kara para aklama suçlamasının öncelikli iade talebi olduğunu belirtti: “Kara para aklama meselesiyle ilgili Baran Korkmaz’ın 2018 öncesi, yani ABD soruşturmaya başlamadan önce bunun suçtan elde edildiğini gösterecek delillerin olmadığı söylendi ve ABD’nin talebi reddedildi. Diğer iki basit suçlamadan ‘iade edilebilir’ dendi.”

“Kararı hem biz hem de savcılık, istinaf mahkemesine götürecek” diyen Dülger, “İstinaf yargılamasının nihai kararından sonra Avusturya Adalet Bakanlığı son kararı verecek” ifadelerini kullandı.  

‘TÜRKİYE’YE İADE EDİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ’

Daha önce Türkiye’ye iadesi kabul edilen Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’ye de kesin iade kararından sonra nereye iade edileceği henüz netleşmedi. Korkmaz hakkında 25 Ağustos 2021’de Türkiye’ye iade kararı çıkmıştı. Korkmaz'ın avukatı Dülger, iadenin büyük ihtimalle Türkiye’ye olacağını ifade etti. Gerekçelerini ise şöyle sıraladı: “Türkiye’ye tam iadesi kabul edildi. ABD’ye ise basit suçlardan iade kararı verildi. Baran Korkmaz, sadece Türkçe biliyor, ailesi Türkiye’de bu da önemli. Suçlamalarla ilgili Türkiye ve Avusturya’daki cezalar birbirine çok yakın. Bu yüzden Türkiye’ye iade edileceğini düşünüyoruz. Müvekkilim de bunu istiyor.”

NE OLMUŞTU?

Sezgin Baran Korkmaz’ın sahibi olduğu SBK Holding’e İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “kara para aklama” suçlamasıyla 28 Aralık 2020'de operasyon başlatıldı. Dört ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında 19 şüpheliden 10’u yakalandı. Aranan dokuz kişiden biri olan Sezgin Baran Korkmaz’ın operasyondan günler önce 6 Aralık'ta havalimanında olduğuna dair görüntüleri ortaya çıktı. Daha sonra Avusturya’da tutuklanan SBK’nin yargılanması başladı.