Sezen Aksu'nun Kültür Servisi'ne açtığı davanın duruşması ertelendi: Bilirkişi raporu yeniden hazırlanacak

Sezen Aksu’nun Kültür Servisi’ne açtığı telif davasının duruşması ertelendi. Aksu gazeteye, bir haberde resmi YouTube kanalındaki videosuna yönlendirme yapıldığı için dava açmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sezen Aksu’nun sahibi olduğu yapım şirketi SN Müzik’in internet gazetesi Kültür Servisi'ne açtığı davanın ikinci duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde, İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma, bilirkişi raporunun yeniden hazırlanması kararıyla 23 Aralık’a ertelendi.

1 Haziran’da görülen ilk duruşmada Aksu’nun avukatları ve Kültür Servisi internet gazetesinin yetkilileri hazır bulundu. Kültür Servisi’nin Sezen Aksu ile ilgili bir habere Aksu’nun YouTube kanalında yayınlanmış olan bir video klibini “embed” olarak eklemesi nedeniyle telif talebinde bulunan Aksu’nun avukatları, talepleri reddedilince dava yoluna gitmiş, görülen ilk duruşmada Kültür Servisi'nin avukatı Gökhan Ahi, konuyla ilgili bilirkişi raporunun hazırlanmasını talep etmişti. Mahkemece atanan, bilişim uzmanı Aylin İstek ile fikri ve sınai haklar uzmanı avukat Ezgi Esnik Günay tarafından hazırlanan bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu.

'KANUNUN, İNTERNET KAVRAMINI KAPSADIĞI DA KABUL EDİLMELİDİR'

Raporda, Sezen Aksu’nun “Begonvil” adlı eserinin mali ve kamuya iletim haklarının, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince eser sahibine ait olduğu kaydedildi. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda eserin kamuya iletim araçları sayılırken “internet kavramının geçmediği” belirtilirken, kanunun “internet kavramını kapsadığı da kabul edilmelidir” ifadeleri kullanıldı. 

Kültür Servisi’nin kültür ve sanat haberleri yayımlayan bir site olduğu, davaya konu şarkının bir haber içeriğinde yayımlandığı hatırlatılan bilirkişi raporunda, dava konusuyla ilgili şöyle denildi:

“Bir eserin FSEK madde 23 kapsamında ‘umuma iletim hakkı’ münhasıran eser sahibine ait bir hak olup tekrar yayın yapılacak ise eser sahibinden veya mali hak sahiplerinden yazılı onay alınması gerekmekte ise de teknik bilirkişi tarafından tespit edilmiş olduğu üzere somut olayda https://www.kulturservisi.com üzerinden yapılan yayın ‘Sezen Aksu’dan yeni albüm ve ilk şarkı’ başlığı ve açıklaması ile Youtube üzerinden embed kod ile yapılmış bir yayındır. Teknik bilirkişi tarafından açıklanmış olduğu üzere ‘Embed kod ile herhangi bir web sitesinde yer alan içeriği, kendi sunucunuza yüklemeden alacağınız bir kod ile doğrudan kendi web siteniz üzerinden gösterebilirsiniz. Yani bu sayede dışarıdan çalışan bir kaynağın web sitenizde görülmesini sağlayabilirsiniz.’ Youtube üzerinden video paylaşımlarında embed kodu ile içerik paylaşılmasının engellenmesi, her zaman tercih edilebilir bir durum olup somut olayda mali hak sahibi tarafından embed kodu ile paylaşımın engellenmediği görülmektedir. Embed kod ile yapılan paylaşımda web sitesine gömülen içerik Youtube sunucularından çekilerek yayımlanmakta olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.”

DAVA DURUŞMASI BİLİRKİŞİ RAPORUNUN YENİDEN HAZIRLANMASI KARARIYLA 23 ARALIK'A ERTELENDİ

Duruşmada SN Müzik’in avukatı bilirkişi raporunu incelemek için ek süre talep ederken, Kültür Servisi’nin avukatı Gökhan Ahi, ara kararla bilirkişi heyetine yöneltilen sorulara raporda yanıt verilmediğini söyledi. Bilirkişi heyetine “Embed kodu ile video paylaşımının sanatçının mali haklarını olumsuz etkileyip etkilemediği, embed videoların eserin orijinalindeki gösterim rakamlarını etkileyip etkilemediği, Youtube üzerinden paylaşılan videoların gelirlerinin kime ait olduğu, embed videoların bu gelire dahil olup olmadığı, Sezen Aksu’nun şarkının Kültür Servisi’nde yayımlandığı biçimde başka sitelerde de yayımlanıp yayımlanmadığı” sorulmuştu.

Davanın duruşması, mahkemece atanan aynı bilirkişi heyeti tarafından raporun yeniden hazırlanması kararıyla 23 Aralık’a ertelendi. Dava süreci devam ederken, 2015’te kurulan bağımsız kültür ve sanat gazetesi Kültür Servisi, temmuz ayında ekonomik zorluklar nedeniyle yayın hayatına son verdi. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)