Seyit Rıza ve arkadaşları İzmir'de anıldı

İdam edilişlerinin 84'üncü yılında Seyit Rıza ve arkadaşlarını anan Demokratik Alevi Dernekleri İzmir Şubesi ve İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği katliamla yüzleşme ve adalet talebinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Demokratik Alevi Dernekleri İzmir Şubesi ve İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği, Seyit Rıza ve arkadaşlarını idam edilişlerinin 84'üncü yıldönümünde anmak için basın açıklaması düzenledi. Karşıyaka Çarşı girişinde düzenlenen açıklamada, “Dersim katliamı içimizde kanaya yaradır” yazılı pankart taşınarak, sık sık “Devlet Dersim tertelesi ile yüzleşsin”, “Dersim onurdur, onuruna sahip çık” sloganları atıldı.

Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı açıklamada konuşan Demokratik Alevi Dernekleri İzmir Şube Eş Başkanı Nebahat Çelik, katliam ile yüzleşilmesi gerektiğini ve Seyit Rıza ile arkadaşlarının cenazelerinin teslim edilerek nakline engel olunmaması gerektiğini belirtti.

'DERSİM TEK TİPLEŞTİRMEYE KOŞULLU KIYIMLAR ZİNCİRİNİN SON HALKASI OLDU'

"Dersim'de isyan var" yalanıyla soykırımın meşrulaştırılmak istendiğini ifade eden Çelik, gerçekte ise Dersim’de isyan olmadığını, Dersim’e saldırı olduğunu söyledi. Dersimlilerin yaptığı tek şeyin yaşamını ve yaşam alanını koruma çabası olduğunu ifade eden Çelik, “İttihat ve Terakki Cemiyeti tek tip iktidar alanı yaratmaya odaklı politikalarını hayata geçirmiş. Başta Hıristiyan halklar olmak üzere, bu toprakların kadim halkları yok edilmiş, sıra Müslüman Kürt kardeşe ve Alevi halklara gelmiştir. Dersim, tek tipleştirmeye koşullu bir kıyımlar zincirinin son halkası olmuştur” diye konuştu.



'YÜZLEŞME VE ADALET TALEBİMİZİ YİNELİYORUZ'

Seyit Rıza, oğlu ve beş arkadaşının cenazelerinin teslim edilerek Dersim’e nakline engel olunmaması gerektiğini vurgulayan Çelik, son olarak şunları kaydetti:

“84. yılında, Seyit Rıza ve tüm yitirdiklerimizin huzurunda bir kez daha dardayız. Diyoruz ki sizler cümle Hakk diyenlerin yüreğinde mekan tuttunuz. Diz çökmediniz, diz çökmeyeceğiz. Halklarımız bu topraklarda rızalı-ikrarlı, demokratik bir buluşmayı ve yarınları mutlaka inşa edecektir. Dünyada ki örneklerinden hareketle yüzleşme ve adalet talebimizi bir kez daha yineliyoruz”

Anmada mumlar yakılarak, lokma döküldü. (DUVAR)