Şeyh Cerrah'ta Filistinlilerin zorla evlerinden çıkarılmalarıyla ilgili karar yine ertelendi

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesinde, Filistinli ailelerin zorla evlerinden çıkarılmalarıyla ilgili karar ertelendi. İsrail mahkemesi, ailelere 'kira ödemelerini' teklif etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail mahkemesi, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesinde zorla evlerinden çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya olan dört Filistinli ailenin itirazına ilişkin kararını bir kez daha erteledi. Batı Kudüs'te bulunan İsrail Yüksek Mahkemesi, dört Filistinli ailenin evlerinden zorla çıkarılması kararına yaptıkları itirazı görüştü.

Çok sayıda basın mensubunun takip ettiği duruşma öncesi bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin temsilcileri Filistinli ailelere destek için Yüksek Mahkeme'ye geldi. Duruşmada, İsrail Yüksek Mahkemesi, Filistinli ailelere uzun yıllardır yaşadıkları evlerinde 'koruyucu kiracı statüsü' önerdi. Mahkeme, Filistinli ailelere zorla evlerinden çıkarılmamaları için Nahalat Shimon isimli Yahudi yerleşimci derneğine kira ödemelerini teklif etti. Filistinli aileler, uzun yıllardır yaşadıkları evlerin inşa edildiği arsanın 'Yahudi yerleşimcilere ait olduğunu' kabul etmek anlamına gelen teklifi reddetti.

Ailelerin avukatı Sami İrşad, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme'nin herhangi bir karara varamadığını belirtti. İrşad, "Mahkeme heyeti bir karar vereceklerini söyledi, ancak davayı değerlendirmek için başka bir oturum olacak gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Şeyh Cerrah mahallesinde yıllardır yerlerinden edilme tehlikesi yaşayan 27 Filistinli ailenin korku ve endişeleri İsrail makamlarının baskılarıyla yeni bir boyut kazandı. Kudüs Sulh Mahkemesi, Yahudi yerleşimcilerin talebi üzerine 2019'da Şeyh Cerrah mahallesinde oturan 12 Filistinli ailenin evlerini yerleşimciler lehine boşaltmaları yönünde karar vermişti. Karara göre, bu ailelerden dördünün Ocak 2021'de evlerini boşaltmaları gerekiyordu.

Ailelerin itirazı üzerine kararın temyiz edilerek yeniden mahkeme sürecinin başlaması kararlaştırılmış ancak İsrail Merkezi Mahkemesi, şubat ortalarında dört ailenin itirazını reddetmişti. İsrail Merkezi Mahkemesi, bu yılın başında yedi ailenin, evlerini Yahudi yerleşimcilere bırakmak üzere boşaltması kararı vermişti. Mahkeme son olarak 4 Mart'ta Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayan Filistinli ailelerin, karara yönelik itirazlarını geri çevirmişti. Yüksek Mahkeme, 2 Mayıs'ta Şeyh Cerrah'taki 4 aileye, Yahudi yerleşimcilerle "anlaşmaları için" 6 Mayıs'a kadar süre tanımıştı. İsrail Yüksek Mahkemesinde 9 Mayıs'ta görülen duruşmada da nihai karar çıkmamıştı. (AA)