Kolay İstanbul rehberi

İstanbul her gün 'değişiyor'. Ama değişimden kurtulan güzel mekanlar da var...

Google Haberlere Abone ol

Kentsel dönüşüm projeleri, şehirlerin sadece mimari yapılarını değiştirmekle kalmıyor, çoğu zaman dokusunu tamamen kaybeden bölgelerin kültürel ve sosyal yapısını da etkiliyor. İsteğimiz dışında gerçekleşen yeni inşaatlar, çoğu zaman 'modernleştirme' adı altında evlerimizi, sokaklarımıız, mahallelerimizi estetik değeri oldukça düşük ve manevi olarak değersizleştirilmiş formlara sokuyor.

Bu değişim sürecine istesek de istemesek de ayak uydurarak, bir araya gelebileceğimiz, alternatif yaşam alanları yaratmaya çalışıyoruz. Tamam, tüm dozerlerin ve gürültünün ve tozun ve birçok anımızı barındıran mekanlara vedamızın hüznü hâlâ etrafımızda, fakat İstanbul'un tüm güzellikleri yok olmuyor; sadece yer değiştiriyorlar!

Şehrin son birkaç yıldaki değişimine baktığımızda, örneğin Taksim'de buluşan, dans eden, sinemaya giden, müzik dinleyen kitlenin Kadıköy'e kaydığını görüyoruz. Bu yeni duruma göre, hem Taksim'de hâlâ keyifle vakit geçirebileceğimiz yerleri, hem de İstanbul'un diğer alternatif ve keyifli mekanlarına bir göz atalım.

ORIENT EXPRESS

İstanbullu olmayanların belki bir defa gittiği, burada yaşayanların ise işi düşmekdikçe pek uğramadığı “Tarihi Yarımada” bölgesindeki keyifli yerlerden biri Orient Express. Sirkeci Tren Garı'nın içinde yer alan bu restoran 1890 yılından beri hizmet veriyor! Sirkeci'nin tüm gürültüsünden uzaktaki Orient Express'in duvarları, ismini aldığı trenle seyahat etmiş ünlü isimlerin fotoğrafları, eski film afişleri süslüyor.

Çalan Frank Sinatra şarkıları ise ancak dinlemek istediğinizde duyabileceğiniz yükseklikte. Ana yemek fiyatlarının 25-30 lira arası değiştiği Orient Express'te, çay kahve gibi sıcak içeceklerin yanı sıra alkollü içecekler de bulunuyor.

Arkadaşlarınızla sık sık bir kadeh şarap bahanesiyle bir araya gelebileceğiniz bir yer!

. .

TARİHİ EMİNÖNÜ DÜRÜMCÜSÜ

Tarihi Eminönü Dürümcüsü, Sirkeci'nin en eski binasında yer alıyor. Kebapların dürüm fiyatlarının 11 liradan, porsiyonların ise 13 liradan başladığı yerde, vejetaryan dürüm de bulunuyor. Tüm siparişlerle birlikte gelen hafif acılı ezme ise menünün lezzetine lezzet katıyor!

Sirkeci'deki Büyük Postane'nin çok yakınında bulunan Tarihi Eminönü Dürümcüsü'nde istediğiniz siparişin yanında açık ayranı da denemelisiniz.

. .

26A CAFE

Taksim'in hâlâ 'bitmediğini' gösteren biricik yerlerden biri 26A! Bir süredir tadilat halinde olan fakat yenilenerek tekrar kapılarını açan 26A'nın menüsü de değişti. Vegan alternatiflere de yer verilen yeni menüye, kahvaltılar, yeni malzemeli tostlar ve içecekler de eklendi.

Yiyeceklerin 6 liradan başladığı 26A'nın arka bahçesinde içeriden gelen etnik müziği dinlerken ve çikolatalı ıslak kekinden yerken, kaç çay içtiğinizi unutabilirsiniz...

. .

DAMASCUS GATE

Suriye yemeklerinin ne kadar lezzetli olduğunu biliyor musunuz? Hayır, Suriye mutfağı sadece falafelden ibaret değil! Şavarma, yoğurtlu humus, fattoş... Damascus Gate birçok Suriye lezzetini 8 liradan başlayan fiyatlarla bize sunuyor.

Damascus Gate'de, karışık tabak siparış ederek, nelerden tatmak istediğinizi kendiniz seçebilirsiniz. Suriye usulü, özel soslu tavuk döner olan şavarma kebabını ve yanında tahinli yoğurt sosunu denemenizi öneririm.

. .

GİZLİ BAHÇE

Geçtiğimiz yıl Taksim'de dans edebileceğimiz birçok mekan kapatıldı veya kapanmak zorunda kaldı. Nevizade'de bulunan Gizli Bahçe, hâlâ direnen yerlerden biri. Genellikle cuma ve cumartesileri farklı DJ'lerin kendi müziklerini çaldığı Gizli Bahçe'ye, özel etkinlik olsa dahi giriş ücreti ödemiyorsunuz.

Kapısından girdiğiniz binanın en üst katında yer alan Gizli Bahçe'de, Nevizade sokaklarına bakan balkon ve dans etmekten yorulanlar için de eskitilmiş koltuklar bulunuyor.

. .

ARKAODA

Arkaoda, 1999'dan beri alternatif müzikseverlerin en çok zaman geçirdiği yerlerden. Gün içinde Plak Pazarı, Fanzin Pazarı, Radyo ve Dergi Partileri, Tasarım Pazarı, İkinci El Pazarı gibi kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan Arkaoda'da, geceleri, techno'dan disco'ya uzanan, keyifli DJ setlerine denk gelebilirsiniz.

Arkaoda'nın kafe bölümü ise her gün saat 12.00'den itibaren lezzetli kahveler ve atıştırmalıkların yanı sıra, alternatif vegan tatlılar ve sandviçler sunuyor.

. .

KROPKA

Yeşilin iç ısıtan tonlarından birinde yapılmış dekorasyonuyla Kadıköy sokaklarında yürürken dikkat çeken cafelerden biri Kropka. Kahve fiyatlarının 7 liradan başladığı Kropka'da, farklı likörlerle yapılan kahve kokteylleri bulunuyor.

Kahve alternatifleri dışında, kafenin, lezzetli yeşilliklerden, sebzelerden ve peynir çeşitlerinden oluşan sandviçleri de mevcut. Kropka'da, The Smiths ya da The Cure gibi, 80'lerin İngiliz gruplarının şarkıları eşliğinde, sokağı seyrederek zaman geçirebilirsiniz!

. .

MODA SAHİL

İstanbul'un uzanabileceğimiz yeşil alanlar konusunda sunduğu fırsatlar sınırlı. Fakat Kadıköy Moda Sahil hem şehrin içinde olması hem de hepimize yetecek kadar alan sağlaması ile, havaların ısındığı bu günlerde harika bir alternatif.

Özellikle cuma, cumartesi ve pazarları her yaştan insanın bir araya geldiği Moda Sahil'de zaman zaman açık havada yoga gibi etkinlikler de düzenlenmekte. Piknik yapmak ya da yürüyüşe çıkmak isteyenler için Moda Sahil'e alternatif olarak, Avrupa Yakası'ndaki Maçka Demokrasi Parkı'nı söyleyebiliriz.

. .