Kuzey Ege'de zamanı durdurun!

‘Yunan Adaları’ hayalinizi nihayet gerçekleştireceksiniz. Bütçe tamam, iş yerinden izin alındı. Fakat plan yapmak için bilgisayar başına oturduğunuzda onlarca adanın arasında kayboldunuz, değil mi? Üzülmeyin, hangi adaya niye gidilir, hangi plajda yüzülür, DUVAR sizin için derledi.

Google Haberlere Abone ol

Beril Köseoğlu  [email protected] 

DUVAR - Kuzey Ege adaları, Yunanistan’a göre turizmin fazla gelişmediği, Türkiye’den bakıldığındaysa yakın, ‘güzel’ ve tabii ki ‘ucuz’ bir tatil cenneti... Hem sadece günübirlik geçişler veya uzun bir haftasonu için, hem de sakin, romantik ve ‘kültürel’ tatiller için en popüler adalar Kuzey Ege’de. İşte, Bozcaada ve Gökçeada’nın ayrı düştükleri kardeşleri…

OUZO’NUN BAŞKENTİ: MİDİLLİ (LESVOS)

Midilli Kaynak: Wikipedia

Ayvalık’ın en güzel komşusu, ouzo’nun, zeytinin ve zeytinyağının başkenti, lezbiyen şair Sappho’nun memleketi… Tertemiz plajları, ‘karşı kıyı’ya kıyasla uygun fiyatlı tesisleri ve taptaze deniz ürünleriyle, son yıllarda Türkiye’den ‘turizm göçü’ne sahne oluyor.

Midilli’ye göçün öteki yüzü ise hiç neşeli değil. Zira ada bugün Ortadoğulu sığınmacılar için Avrupa’ya açılan kapı haline gelmiş durumda. Ev sahipleriyse, 90 yıl önceki Mübadele’nin acısını yaşamış ‘Rumlar’… Ortadoğulu göçmenler bugün, turistlerle ‘karşılaştırılmadan’ Moria Kampı’na yerleştiriliyor… Siyaset bir yana, Ayvalık’tan sadece 90 dakikalık bir deniz yolculuğuyla ulaşılabilen Midilli’de yok yok:

• Adada mutlaka araba kiralayın. Midilli tüm Yunanistan’ın üçüncü en büyük adası. Taksiye de, yürümeye de gücünüz yetmez.

• Barok kubbesiyle Midilli siluetinin en hâkim yapısı olan Aziz Therapon Kilisesi’ni ve adanın başkenti Mitilini’yi sokak sokak gezin.

• Merkezde kalmıyorsanız, Ortaçağ’da inşa edilmiş kalenin eteklerindeki tarihi sahil kasabası Molivos’u veya Petra’yı tercih edebilirsiniz. En güzel plajlar da bu iki beldeye yakın.

• Doğaya merakınız varsa, Sigri’de doğal anıt olarak korunan fosil ormanını görün; Doğal Tarih Müzesi’ni gezin.

• Yunanistan’ın ouzo üretiminin yüzde 60’ının kaynağı olan Plomari’de, ünlü Barbayannis (Varvayanni) markasının fabrikasında yer alan müzeyi gezin.


DENİZ KIYISINDAKİ ORTAÇAĞ: SAKIZ ADASI (CHIOS)

pirgi - sakız adası Pyrgi'de, Ceneviz işgalinden kalma 'xysta' isimli teknikle süslenmiş evler. Fotoğraf: Petille / Flickr

Yunan müzisyen Mikis Theodorakis’in doğum yeri, bir Ortaçağ filminin stüdyosu gibi… Çeşme’ye sadece 45 dakika mesafedeki bu ada fiyatlarının uygun olması nedeniyle Türkiye’de son yıllarda özellikle popüler. Sakız Adası, gelirini sakız ağaçlarından elde ettiği için turizme geç açılmış. Bu nedenle plajları da, doğası da, ‘el değmemiş’ klişesinin hakkını veriyor. Tarihi Anadolu’yla iç içe olan Sakız Adası’nda geçirilecek birkaç güne, deniz-güneş tatilinin ötesinde bir kültür gezisi olarak da bakmakta fayda var.

• Siyah-beyaz geometrik süslemeli, savunma amacıyla bitişik nizam inşa edilmiş binalarıyla meşhur Ortaçağ kasabası Pyrgi’yi görün. ‘Xysta’ adlı süsleme tekniği, adaya Ceneviz işgali sırasında getirilmiş.

• Adanın diğer ünlü Ortaçağ kasabaları Mesta ve Anavatos’ta, film stüdyosunu andıran daracık sokaklarda yürüyün.

• 11. yüzyılda inşa edilen ve Yunanistan’ın en eski manastırlarından olan Nea Moni’yi ziyaret edin. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan manastırda, Bizans’ın en iyi korunan mozaiklerinden bazıları bulunuyor. Osmanlı’ya isyanda öldürülen bazı keşişlerin kafatasları da sergileniyor…

• Sakız likörü içmeden dönmeyin.


KUŞADASI’NIN SAKİN KOMŞUSU: SİSAM (SAMOS)

samos Kokkari Koyu. Fotoğraf: Wikipedia

Kuşadası’na elinizi uzatsanız dokunacakmış kadar yakın, ama bu gürültücü komşusundan çok daha sakin… Kuşadası Limanı’ndan sadece 1.5 saat mesafede, beyaz badanalı evleri, dar sokakları ve turkuaz koylarıyla, ‘tipik’ bir Yunan adasındasınız...

• ‘Pisagor Üçgeni’nden hatırlayacağınız matematikçi ve filozof Pisagor’un memleketi olan Pythagorion kasabasında kalın.

• Kalabalık sezonun dışında gittiyseniz, adanın en beğenilen beldesi olan Kokkari’de de konaklayabilirsiniz.

• Denize girmek için Livadaki, Klima veya Lemonakia koylarını tercih edin.

• Yunanistan’da bulunmuş antik döneme ait en büyük heykellerden birinin sergilendiği Arkeoloji Müzesi’ne gidin.

• 10 milyon yıl önceye ait hayvan fosillerinin de sergilendiği Paleontoloji Müzesi’ni gezin.

• Adanın kendi üzümlerinden yapılan Samos şarabından için.


KUZEY EGE’DEKİ EN ‘BÜYÜLEYİCİ’ ADA: THASSOS (TAŞOZ)

tasoz - giola Taşoz'un meşhur 'doğal' havuzu Giola. Fotoğraf: G Angelo J Brisson / Flickr

Berrak denizi, valelerin başınıza üşüşmediği plajları ve uygun fiyatlarıyla kendiliğinden ‘butik’ bir ada. Türkiye’den de ilgi artıyor. Business Insider’ın 2016 yazı için hazırladığı ‘az bilinen büyüleyici yerler’ listesine de girdi. Yani ‘bozulmadan’ görmekte fayda var…

Taşoz hakkında tek kafa yormanız gereken şey, yol. Aracınızla gidecekseniz, hem sadece bir yıl geçerli olan uluslararası sürücü belgesi (415 TL) ve hem de arabayla sınır dışında kalacağınız gün sayısına göre yükselen uluslararası sigorta belgesi almanız gerekiyor. Yılda birden fazla arabayla yurtdışına çıkacaksanız en mantıklı yol bu; İstanbul’dan yaklaşık 6 saat içinde Taşoz’dasınız. Bir diğer seçenek otobüs. Ama molalarda vakit kaybetmeye hazır olun… Veya erken rezervasyon yaptırın, uygun fiyata Kavala’ya uçup adaya buradan geçin…

• Taşoz’a deniz için geldiniz, bütün plajları görmelisiniz! Ege’nin en iyilerinden biri sayılan Cennet (Paradise) plajında reklamlardaki gibi beyaz kum tanelerine basarak turkuaz bir denizin tadını çıkarın; Aliki ve Livadi kumsalına mutlaka gidin.

• Denizden sadece bir kayayla ayrılmış Giola isimli ‘doğal havuz’da yüzün. Business Insider’ın da önerisi bu yönde!

• Evet, Yunan adasında sadece deniz ürünü yenir. Hatta Taşoz’da harika ahtapot yenir. Ama bu motto’yu Panagia’daki oğlak çevirme için bir öğünlüğüne unutabiliriz.


SÜRGÜN ADASI MI, ‘UYUYAN GÜZEL’ Mİ?

Ikaria Adası. Fotoğraf: Wikipedia Ikaria Adası. Fotoğraf: Wikipedia

• 1912’de Osmanlı’yı kovup beş aylığına komünist devlet kuran, Yunan cuntasının Theodorakis dahil 13 bin komünisti sürgüne gönderdiği, 2008’de yapılan bir araştırmaya göre de en uzun süre yaşayan insanların adasında kol saatinizi çöpe atıp ömür uzatmak için IKARIA’ya;

• Çevresi dağlarla çevrili heybetli, ‘yalnız’ ve ‘uyuyan bir güzel’e benzetilen bir adada çıplaklar plajlarında yüzmek, doğayla içiçe bir tatil geçirip kafa dinlemek için SEMADİREK’e (Samothrace / Trakya Samos’u);

• İki yanı denize nazır kale şehri Myrina’da Homeros’un zamanından beri lezzetini koruyan İskenderiye misket üzümünden üretilmiş şarabınızı yudumlamak için LİMNİ’ye (Limnos);

• ‘Kimseleri görmeyeyim, zaman da dursun’ diyorsanız, üstelik deniz mahsullerine de hâlâ doymadıysanız FURNİ’ye gidin.


ADA ADA YUNANİSTAN (1) – Kartpostallardaki tatil: Kiklad Adaları

ADA ADA YUNANİSTAN (2) – Dokunacak kadar yakın: On İki Ada