Sevda Karaca: Antep'te işçiler tehdit edildi, patronlar yasalardan muaf mı?

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Mecliste düzenlediği basın toplantısında Antep'te patronların adeta yasalardan muaf bir beylik düzeni kurduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Mecliste basın toplantısı düzenleyerek sendikadan istifaya zorlanan Erkaplan işçilerinin taleplerini ve mücadelelerini aktardı.

Erkaplan Halı, Artemis Halı ve Şireci Tekstil fabrikalarında işçilerin hakkının, hukukunun tanınmadığını belirten Karaca, bu durum için "Patronların adeta ülkenin tüm yasalarından muaf bir beylik düzeni kurduğunun göstergesi" dedi.

Karaca, "Yasalar patronların canının istediği gibi hareket edebilmesi için esnetilirken, işçiler neden yasa korumasından faydalanamıyor Başpınar patronları anayasa ve yasalardan muaf mı? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından, Adalet Bakanlığından, İç İşleri Bakanlığından cevap bekliyoruz” diye konuştu.

Karaca, işçilerin sendikalaşma haklarının önüne geçen, patronların suç işlemesine göz yuman, denetlemeyen ve suç işleyenleri kovuşturmayan tüm kamu görevlileri ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

 SON 10 YILDA ANTEP'TE 427 İŞÇİ İŞ CİNAYETLERİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ 

Antep’in “İhracatta Anadolu’ya rol model” olarak tarif edildiğini belirten Karaca, “Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından her yıl düzenlenen Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçı şirket listesine Gaziantep’ten 65 şirket girdi. Gaziantepli 3 ihracatçı şirket hububat, halı ve meyve sebze mamulleri sektöründe Türkiye birincisi oldu” hatırlatmalarında bulundu.

Rekorların işçilerin canı pahasına elde edildiğinin altını çizen Karaca, “İSİG Meclisi açıkladı, son 10 yılda Gaziantep’te en az 427 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti" dedi.

Kentte üretim ve ihracat temposunun düşmemesi için, patronlar kârlarına kâr katmaya devam etsin diye işçi sınıfı mücadelesinin çok çeşitli yöntemlerle kontrol ve baskı altına alınmak istendiğini söyleyen Karaca, şöyle devam etti:

"Kentte hüküm süren, aşırı ve yoğun çalışmayı dayatan, hak arama mücadelesini sekteye uğratan, iş birlikçi sendikacılık anlayışını yerleştiren despotik emek rejimi sayesinde övünülen ihracat rakamları ve kâr marjları mümkün oluyor. Patronlar, anayasa-yasa tanımayan despot bir saldırganlıkla devasa bir sömürü-cinayet rejimi kuruyor. işçiler ise sadece patronla değil, patrona arka çıkan tüm yerel ve merkezi idare, kolluk, yargı, medya, bürokrasi ile mücadele ediyor, bir haysiyet mücadelesi veriyor."

'İŞÇİLER BASİT TALEPLER İÇİN DİRENMEK ZORUNDA KALDI'

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde işçilerin, düşük zam dayatmasına karşı ayaklandığını hatırlatan Karaca, “Kimi fabrikalarda işçiler, eylemler başlattı. Sanko’ya bağlı AskoTekstil işçileri düşük zam dayatmasına karşı ilk tepki gösteren işçilerden olmuştu. Koza Halı’da ve Şireci'de, MDZ, Boyar Kimya, Artemis ve Erkaplan’da işçilerin mücadelesi kazanımla sonuçlandı. İstedikleri, açlık sınırında ücret, mesai ücretlerinin yasal biçimde ödenmesi, ikramiye hakları idi. İşçiler bu kadar basit talepler için bile günlerce direnmek zorunda kaldı” dedi.

'MİLLET İRADESİNİ DİLLERİNDEN DÜŞÜRMEYİP PATRONDAN YANA TAVIR ALIYORLAR'

İşçilerin taleplerinin büyük çoğunluğunu birleşerek, birliklerini koruyarak kazandıklarına; kazanımlarını korumak için sendikalaştıklarına dikkat çeken Karaca, Anayasanın 51. maddesi ve TCK’nin 118. maddesini anımsattı. Karaca, “Ama Antep patronları, işçilerin sendikalarda örgütlenmesinin önüne geçmek için anayasa-yasa tanımaz tutumlarını devletin tüm yetkili organlarının, kurumlarının gözü önünde, özgürce sergileyebiliyor. Bu, Antep için yeni bir durum değil. Yıllardır işçileri kölelik koşullarında çalıştıran, sefalet düzenine mahkûm eden patronların bu yasa hukuk tanımaz tutumlarına son örnekleri anlatmak istiyoruz. Ağızlarından millet iradesi lafını düşürmeyenler, irade işçinin olunca patronlardan yana tutum almaktan hiç çekinmiyorlar" dedi.

FABRİKA MÜDÜRLERİNDEN BİRTEK-SEN BAŞKANI TÜRKMEN'E SALDIRI 

Erkaplan, Artemis ve Şireci fabrikalarında yaşananları aktaran Karaca şöyle devam etti:

"Erkaplan ve Artemis’te işçiler günlerce direnerek ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi taleplerini işverene kabul ettirdiler. Kazanımlarını korumak için de BİRTEK-SEN sendikasında örgütlendiler. İki fabrikanın patronu da işçilerin sendikalaşmasının önüne geçmek için türlü yöntemler deniyor. BİRTEK-SEN’de örgütlenen işçilere patron Kadir Kaplan, polisin, basının, dayanışma için gelenlerin gözü önünde yasaları çiğneyerek sendika düşmanlığı yaptı, yasalarla işçilere sağlanmış bir hak olan sendikal hak ve hürriyetleri tanımadığını ifade etti. Fabrikanın patronu işçilere ‘Sendika kırmızı çizgimizdir. Biz burada sendikalı işçi çalıştırmayız’ dedi ve bunu açık açık söyledi. Yetmedi, fabrikaya girip üretim yapmak isteyen işçileri sendikadan istifa etmeden içeri sokmayacağını alenen söyleyen fabrika müdürleri, bunun suç olduğunu söyleyen BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen’e saldırdı.”

'BİR TEK MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLMEDİ'

Erkaplan işçilerinin geçen salı günü, sendikalaşma haklarını engelleyen, tehdit ve hakaret suçu işleyen, çalışma hürriyetini engelleyen fabrika müdürleri ve patron hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten Karaca, yetkilere seslendi:

“Bir hafta geçti, neden halen harekete geçmediniz? Neden halen tek bir denetim yapılmadı fabrikada, neden bir tek müfettiş bile görevlendirmediniz? Yasalar patronların canının istediği gibi hareket edebilmesi için esnetilirken, işçiler neden yasa korumasından faydalanamıyor? Başpınar patronları anayasa ve yasalardan muaf mı? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından, Adalet Bakanlığından, İçişleri Bakanlığından cevap bekliyoruz.”

'E-DEVLET ŞİFRENİ VER, SENDİKADAN İSTİFA ET'

Başpınar’daki fabrikaların yüzde 90’ında patronların işçileri işe alırken e-Devlet şifrelerini istediklerini ifade eden Karaca, “Direnişler sonrası işlerine dönen işçilere baskı yapılıyor, saatlerce fabrika girişinde bekletiliyorlar, mobbinge uğruyorlar, yeni işe başlıyormuş gibi sözleşme dayatılıyor, her istendiğinde mesaiye gelme zorunluluğu dayatan kağıtlara imza atmaları isteniyor, 'E-Devlet şifreni ver, sendikadan istifa et' deniliyor. Patronlara, patron vekillerine bu cesareti kim veriyor” dedi.

 

Etiketler Sevda Karaca Antep EMEP