SES'ten Diyarbakır'da eylem: Mücadeleyi yükselteceğiz

SES Diyarbakır Şubesi, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde tacize uğrayan kadınların yerlerinin değiştirildiğini ve çalışanların mobbing, baskı ve tehditlere maruz kaldığını açıkladı. 

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, sosyal hizmetlerde yaşanan sorunlara dair Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.

Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, “Burada çalışılan kadınlara yönelik taciz var. Birçok soruşturma talebi var, ancak bunların hiçbirine soruşturma açılmamış. Açılan soruşturmaların da üstü kapatılmıştır. Halen o kişiler görevlerine devam ediyorlar. Bu saatten sonra bizim huzurumuzu kaçıranlara biz de huzur vermeyeceğiz” dedi. Elinde belge ve bilgi olan kurum çalışanlarının bunları kendilerine iletmesini isteyen Güldiken, muhatap alınmamaları durumunda her gün müdürlük binası önünde bir araya geleceklerini ifade etti. 

'İL MÜDÜRÜ RANDEVU VERMEDİ'

SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak ise usulsüzlük, mobbing, hukuksuz yer değiştirme, kadınlara yönelik taciz, bakım altındaki çocukların mahremiyetini hiçe sayma gibi uygulamalar talebiyle randevu istediklerini ancak Sosyal Hizmetler İl Müdürü Muzaffer Akçam’ın kendilerine randevu vermediğini aktardı. Ok, Akçam’ın randevu vermemesini kurumdaki kadınlara yönelik taciz, yolsuzluklar ve hırsızlıkların üzerini örtme çabası olarak değerlendirdiklerini belirtti. Taciz iddialarına yönelik bazı soruşturmaların sümen altı edildiğini ve tacizle suçlananların bir kısmının halen işlerine devam ettiklerine işaret eden Ok, "Tacize uğrayan kadınların yerleri değiştirilmekte, şikâyetini geri alması yönünde baskı uygulanmaktadır. Hakkında bu iddialar ve soruşturma olanlar, idarecilik yapabilmekte ancak onuruyla çalışanlar, sürekli yer değiştirme ve mobbing'e maruz kalmaktadır" bilgilerini paylaştı. 

'MOBBİNG, TACİZ, YER DEĞİŞTİRME...'

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın aksi yöndeki kararına rağmen müdürlüğün TÜGVA Diyarbakır İl Temsilciliği'yle protokol imzaladığını aktaran Orak, çocukların yaşam alanlarının amatör kişilere açıldığını söyledi.

Orak, yaşanan sorunlarla ilgili bilgileri şöyle sıraladı:

🔸Halen bazı kuruluşlarda, engelli yurttaşların daha rahat bir şekilde hizmet alabilmesi mümkün olmayıp erişilebilirlik yasası açıkça ihlal edilmektedir.  
🔸Kurumdaki kadınlara yönelik taciz ve ahlaksız söylem iddialarına yönelik bazı soruşturmalar sümen altı edilmekte, bir kısmı da yandaş olmaları nedeniyle halen koltuk işgal etmeye ve hiçbir şey olmamış gibi çalışmaya devam etmektedir. Tacize uğrayan kadınların yerleri değiştirilmekte, şikâyetini geri alması yönünde baskı uygulanmaktadır. Hakkında bu iddialar ve soruşturma olanlar, idarecilik yapabilmekte ancak onuruyla çalışanlar, sürekli yer değiştirme ve mobbing'e maruz kalmaktadır.
🔸Kurumda yıllardır devam eden beş-on kişinin taht kavgaları yüzünden, çalışanlar arasında iş barışı bozulmuştur. Her yeni gelen idareci, birçok çalışanın yerini adeta intikam alırcasına değiştirmekte ve yandaş olanın hırsızlık, yolsuzluk, taciz olaylarının üstünü örtmektedir. Kuruluşlarda 3 günlük vekâlet görevlendirmeleri için bile yandaş sendikalı olma şartı aranmakta, açık bir ayrımcılık suçu işlenmektedir.
🔸Merkezdeki kuruluşlara ve özellikle de çevre ilçelerdeki sosyal hizmet merkezlerine yapılan görevlendirmelerin büyük kısmı, kişilerin rızası dışında olmakta ve yandaş sendikaya üye olmayanlardan oluşmaktadır. Bu görevlendirmeler aracılığıyla çalışanlar üzerinde baskı, tehdit ve mobbing uygulanmaktadır.
🔸Yer değişikliği yapılan üyelerimizin bir kısmının merkez ilçe talebi olmasına rağmen çevre ilçelere görevlendirmelerinin yapıldığı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan “Aile bütünlüğünün korunması” ilkesinin göz ardı edildiği, Geçici görevlendirmelerin, kişinin talebi olmadan, aynı mali yıl içinde 2 aydan fazla olamayacağı hükmüne rağmen 4 veya 6 ay yapıldığı, birçok üyemizin yer değişikliği talebine rağmen herhangi bir cevap verilmediği, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’na göre ‘Sendika temsilci veya görevlilerinin, yazılı onayı olmadıkça işyeri değiştirilemez ya da çalışma koşullarında esaslı değişiklik yapılamaz’ şeklinde belirtilmiş olmasına rağmen bu husus görmezden gelinmiştir.
🔸Kurumda koruma/bakım altında ve devlet güvencesinde olan kız çocuklarının dolapları, il müdürü tarafından izinsiz bir şekilde kontrol edilerek kişi mahremiyetini ihlal suçu işlenmekte; çalışanlar, rol/model oldukları çocuklar önünde rencide edilmekte ve hakarete uğramaktadır.
🔸Bakanlığın; ‘Vakıf ve Derneklerle, Avrupa Birliğinden aldıkları fonları çocuklara harcama bahanesiyle yerellerde herhangi bir protokol yapılmasın’ talimatına rağmen Tügva Diyarbakır Temsilciliği ile protokol imzalanmış ve çocukların yaşam alanları amatör kişilere açılmıştır.”

SORUMLULARA SORULAR

Orak, konunun muhataplarına ve sorumlularına şu soruları sordu:
“🔸Kurum çalışanı kadınlara yönelik taciz ve ahlaksız söylemlerde bulunanlara yönelik yapılan iş ve işlemlerin akıbeti nedir?
🔸Yapılan yer değişiklikleri ve vekâleten görevlendirmeler, hangi kriterlere göre yapılmaktadır?
🔸Defalarca yazılı ve sözlü olarak yer değişikliği talepleri olmasına rağmen bu taleplerin karşılanmaması, aksine rızası dışında yapılan görevlendirmelerin kriterleri nelerdir?
🔸Yasalar ve bakanlık mevzuatı görmezden gelinerek yapılan iş ve işlemler hakkında herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?

‘MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ’

Orak, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak Diyarbakır Valiliği ve Aile, Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nı bu iddiaları aydınlatmak ve kamuoyuyla paylaşmak üzere göreve çağırdıklarını söyledi.

"Bir an önce bu sorunların çözülmesini talep ediyor” diyen Orak, “Hizmet veren emekçilerin ve hizmet alanların hakkını her zaman savunacağımızı, konunun takipçisi olacağımızı, bizi ve kadınları muhatap alıncaya kadar mücadeleyi yükselteceğimizi belirtiyoruz” dedi. (DUVAR)

Etiketler diyarbakır ses eylem