Sergey Lavrov'dan dolar çıkışı: Daha az kullanmalıyız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin basınıyla söyleşisinde "Ulusal ve dolara alternatif uluslararası para birimleri ile işlem yaparak yaptırım risklerini azaltmalıyız" dedi. Lavrov, "Batı kontrollü uluslararası ödeme sistemlerinin kullanımından uzaklaşmalıyız" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 'Rusya ve Çin’in alternatif para birimlerini tercih edip dolar kullanımını azaltarak ABD’nin yaptırım risklerini hafifletmesi gerektiğini' söyledi. Çin basınına konuşan Lavrov, “Teknolojik anlamda bağımsızlığımızı artırarak, ulusal ve dolara alternatif uluslararası para birimleri ile işlem yaparak yaptırım risklerini azaltmalıyız. Batı kontrollü uluslararası ödeme sistemlerinin kullanımından uzaklaşmalıyız” ifadelerini kullandı.

'BATILI ORTAKLARINA KAPRİSLERİNE BAĞLI KALMAMALIYIZ'

Sputnik'in aktardığı söyleşide Lavrov, ABD’nin Rusya ve Çin’in teknolojik açıdan gelişmesini engellemek istediğini belirterek iki ülkenin bu anlamdaki bağımsızlığını artırması gerektiğini söyledi. Lavrov, 'iki ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimini Batılı ortakların kaprislerine bağlı kalmayacak şekilde inşa etmesi' gerektiğini belirtti.

'ABD DİPLOMASİYİ UNUTTU, SADECE YAPTIRIM DAYATIYOR'

'ABD ve diğer Batılı ülkelerin uluslararası arenada artık klasik diplomasiyi unuttuğunu ve sadece yaptırım aracına başvurduğu' görüşünü paylaşan Lavrov, “Diplomasi halklar arasındaki ilişki, birbirini dinleme ve çıkar dengesini bulmaktır. Rusya ve Çin’in diplomaside desteklediği değerler tam da bu” ifadelerini kullandı.

'BIDEN YÖNETİMİNDE DE YAPTIRIM İÇGÜDÜSÜ VAR'

Lavrov, ultimatomlar ve ortak bir ülkenin sunulan koşulları kabul etmesini beklemenin diplomasi olmadığını söyleyerek, Batılı ülkelerin bunları istediğini, kendilerine karşı direnildiğinde de yaptırımlara başvurduklarını ifade etti. Lavrov, “Diplomasi yerine yaptırımların tercih edilmesi, ne yazık ki ABD’de kök salmış bir durum. Barack Obama döneminde başladı, Donald Trump Beyaz Saray’dayken dört yıl boyunca devam etti. Şimdi aynı ‘içgüdülerin’ yeni ABD yönetiminde de olduğunu görüyoruz” dedi.

YAPTIRIMLARA KARŞI ULUSLARARASI KOALİSYON ÇAĞRISI

Yaptırımların kimseye faydası olmadığını belirten Lavrov, bunun Avrupa’da iş dünyasının Rusya karşıtı yaptırımlardan zarar görmesinden anlaşılabildiğini kaydetti. Lavrov, 'pandemi sırasında yaptırımların daha da zarar verdiğini ve olabildiğince fazla ülkenin yer aldığı bir koalisyonla bu yasadışı uygulamaya karşı çıkmaları gerektiğini' ekledi. (Sputnik)