Sergey Lavrov: Batı, Ukrayna'ya izin vermiyor

Batı ülkelerinin Ukrayna'nın müzakereleri sürdürmesini engellediğini söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Batı, Ukraynalıların bu sürece devam etmesini yasakladı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Sırp Cumhuriyeti Radyo ve Televizyonu"na açıklamalarda bulundu.

Sputnik'te yer alan habere göre, Sergey Lavrov Batı'nın Ukrayna'nın Rusya ile müzakere etmesine izin vermediğini söyledi.

Lavrov, "Ukrayna, her şeyden önce ABD ve Büyük Britanya tarafından manipüle edilen bir pazarlık aracıdır. Şu anda Batı'ya öncülük eden bir Anglo-Sakson topluluğu söz konusu. NATO ve bağımsızlığını uzun süre önce kaybeden Avrupa Birliği (AB) bu topluluğa tamamen biat ediyor. Ukraynalıları, ülkemizi kontrol altına almak ve Rusya'yı, zon zamanlardaki deyimleriyle ‘savaş meydanında yenmek’ için bir araç olarak kullanıyorlar” ifadelerini kullandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve ABD'deki bazı politikacıların son zamanlarda “Rusya ve Putin savaş meydanında mağlup edilmeli" ifadelerini çok sık kullandığını belirten Lavrov, "Bu, müzakerelerin devam edip etmeyeceği sorusunun yanıtıdır. Batı, Ukrayna'nın müzakere etmesine izin vermiyor" dedi.

"Ukrayna, bu sorunun nasıl çözüleceği konusunda iki ay önce bir öneride bulunmuştu. Bu önerileri baz aldık. Ve bir gün sonra Batı, Ukraynalıların bu sürece devam etmesini yasakladı" diyen Lavrov, "Tutumlarını sertleştirdiler, ardından Bucha yerleşiminde, kurgu olduğu açıkça beli olan bir provokasyon yaşandı" şeklinde konuştu.

'BİZE DOĞRUDAN VE OLDUKÇA KABA ŞEKİLDE SÖYLEDİLER'

Sergey Lavrov, Batı'nın daha önce Rus tarafına NATO'nun genişlemesinin ve Ukrayna'nın bu sürece olası katılımının Rusya'yı ilgilendirmediğini ve bu konulara karışmaması gerektiğini doğrudan ve oldukça kaba bir şekilde ifade ettiğini söyledi:

"Minsk Anlaşmalarının yerine getirilmesi taleplerine paralel olarak, Batı'ya uzun yıllar boyunca NATO'nun genişlemesine yönelik istikametinin kötü bir şekilde sonlanacağını hatırlattık. Birincisi, Sovyetler Birliği'ne NATO'nun genişlemeyeceği sözünü verirken bize yalan söyledikleri ortaya çıktı. İttifak o zamandan beri beş kez genişledi. Şimdi altıncı genişleme planlanıyor. İkincisi, uzun zaman önce Ukrayna'yı NATO'ya çekmeye başladıklarında bunun Rusya'ya doğrudan bir tehdit olarak görüleceği konusunda uyardık. 2009'da önerdiğimiz Avrupa'da Güvenlik Garantileri Antlaşması taslağını reddettiler. 2021'de hem ABD'ye hem de NATO'ya önerdiğimiz ayrı ayrı taslakları görmezden geldiler. NATO'nun genişlemesinin ve Ukrayna'nın bu sürece olası katılımının Rusya'yı ilgilendirmediğini ve bu konulara karışmaması gerektiğini bize doğrudan ve oldukça kaba bir şekilde söylediler."

'CIA VE İNGİLİZ AJANSLARI 10 YILDIR ORADALAR'

Batı’nın Ukrayna’ya sürekli silah yardımı yaptığını, yüzlerce CIA ve İngiliz istihbarat görevlisinin Ukrayna'da faaliyet yürüttüğüne ifade edem Lavron, "Sanırım 10 yıldır oradalar, Ukrayna’nın resmi servisleri ve ajanslarının binalarında büyük alanları işgal ediyorlar. Genel olarak her şeyi kontrol ediyorlar. Batılı ülkeler tüm makul tekliflerimizi ve uzlaşma önerilerimizi reddettiler ve Rusya Federasyonu'nu tehdit etmek ve dizginlemek için Ukrayna'yı bir dayanak olarak kullandıklarına dair ciddi endişelerimizi haklı çıkardılar. Bu yüzden Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerini tanımaktan başka seçeneğimiz kalmadı" ifadelerini kullandı.