Şeref Oğuz: Hangi sektörlere ne kadar ekonomik teşvik verilmeli?

Ekonomi uzmanı Şeref Oğuz'a göre, teşvik ekonomiyi canlandırır ancak kuralsız ve takipsiz teşvik kaynakların boşa harcanmasına neden olur.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, ekonomik büyüme için bazı sektörlerin teşvik edilmesi gerektiğine değindi, damla sulama örneği ile "ihtiyacı olana ihtiyacı kadar teşvik" politikası önerdi. 

Şeref Oğuz'un "Teşvik gerekli ama kime, nasıl, ne kadar?" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Teşvikle en verimli büyüyecek sektörler hangileri?

Şu 'makule dönüş' sürecinde, OVP çerçevesi ve bütçe kısıtları içinde devletin, teşviklerinde; son derece seçici, öncelikli, akıllı davranması gerekir. Misal tüm sektörler 'beni de teşvik et' diye haykırırken elindeki kaynağı kime yönlendirmelisin?  Görünen o ki ihracat ilk sırada… Zira döviz kazandırıyor ve ülkenin öncelikli ihtiyacı bu… Sektörel pencereden bakarsak, makine ve endüstriyel tarım belirginleşiyor. Zira katma değeri yüksek ve çarpan etkisi fazla olan sektörlerin başında geliyor.

Bunun için ne yapmalı?

Sektör belirlemek yetmez, bu teşvikin hangi firmaya, hangi miktarda ve hangi sürede yapılması gerektiği de hayatidir. Aynı sektörde olmasına rağmen firma vardır, azcık teşvikle take off yapacak yani pistten havalanacaktır ama deposundaki yakıt azdır; onu öncelikle teşvik etmeli ve deposunu, menziline yetecek kadar doldurmalı. Firma vardır, hangarda yatıyordur. Sırf öncelikli sektörde diye onun deposunu fullemek  gerekmeyecektir. Hak edene, hak ettiği sürece, hak ettiği kadar…

TEŞVİK ÖNCELİKLİ SEKTÖRLER İÇİN KRİTER NE OLMALI?

Eğitim sistemimizin temel yanlışı; herkesin eksiklerini tamamlama üzerine yürüyen zihin yapısıdır. Bir çocuk iyi basketçiyse onu yüzme kursuna yazdırman şart değildir. Matematiği güçlüyse bırak resim dersinden teşvik almasın. İnsanların eksiklerine değil, fazla ve güçlü yanlarına destek olmalı.

Bir sektörü önceleyebiliriz. Savunma misal… Buradaki firmalar içinde başarıya en yakın olanı desteklemek daha akıllıca olur. Zaten başarının kıyısına kadar gelmiş ve güçlü yanı belirginleşmiştir. Fakat sırf sektörel destek diye genelleme yaparsan, kaynağı ziyan edersin. Ona vereceğin teşvik, eşitlik ilkesiyle yola çıktığında, yan gelip yatana da gidebilir.

Akıllı teşvik bileşenlerine gelince; 1-Kimin, neyi, nasıl yaptığına dair güncel ve doğru bir envanter, 2-Akıl ve vicdan komisyonu ki bu sayede teşvik kişisel olmaktan çıkar, partizanlıktan uzaklaşır, yandaşa gitmez, yerini bulur, 3-Takip ve denetim. Eğer teşviki verip unutursan, o teşvik verimli kullanılamaz." (HABER MERKEZİ)