Şenyaşar davasında karar: Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a 18 yıl hapis

Şanlıurfa'da 3'ü Şenyaşar ailesinden 4 kişinin öldüğü olaylarla ilgili davada, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a 18 yıl hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

Cengiz Anıl Bölükbaş

ŞANLIURFA - Şanlıurfa'da 2018 yılındaki genel seçimler öncesi AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın yakınları ve korumalarının saldırısıyla başlayan ve 3'ü Şenyaşar ailesinden 4 kişinin öldüğü olaylarla ilgili davada Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a 18 yıl hapis cezası verildi.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AK Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınlarının Şenyaşar ailesinin dükkanını ziyaret etmişti. Dükkanda başlayan tartışma silahlı kavgaya dönüşmüş, Esvet Şenyaşar ve çocukları Adil Şenyaşar, Celal Şenyaşar ile Yıldız'ın abisi Mehmet Şah Yıldız vefat etmişti.

Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 7'nci duruşması bugün görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan Ferit Şenyaşar, Yıldız ailesi müdafileri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar ile Şanlıurfa, Diyarbakır ve Gaziantep Barosu'na bağlı avukatlar katıldı.

Duruşmayı takip etmek isteyen gazeteciler ise korona virüsü (Covid-19) salgını gerekçesiyle salona alınmadı.

Duruşmaya, babası ve iki ağabeyini kaybettiği saldırıdan yaralı kurtulup, sonrasında tutuklanan Fadıl Şenyaşar tutuklu bulunduğu Elazığ Kapalı Cezaevi'nden, Enver Yıldız ise Osmaniye Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

İsimlerin okunması ve kimlik tespiti yapılmasının ardından savcı mütaalasını tekrarladı. Mütaalanın ardından Fadıl Şenyaşar savunmasını yaptı. Şenyaşar, ailesinin ve kendisinin haksızlığa uğradığını belirterek tahliye talebinde bulundu.

Daha sonrasında avukatlar da esasa ilişkin savunmalarını yaptı. Mahkeme, savunmalardan sonra karar için duruşmaya ara verdi.

Fadıl Şenyaşar’a, Mehmet Şah Yıldız’ı öldürmek, Abdurrahman Yıldız, Süleyman Yıldız ve Kenan Yıldız’ı öldürmeye teşebbüs etmek, Engin Şimşek ve Ahmet Çetin’i yaralamak ve silah taşımak suçlarından 37 yıl 9 ay hapis ceza verildi.

Mahkeme, Enver Yıldız'ın da 18 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

'FADIL ŞENYAŞAR’IN TÜM EYLEMLERİ MEŞRU MÜDAFAA KAPSAMINDA'

Verilen kararı değerlendiren Şenyaşar ailesinin avukatlarından Bülent Duran, yargılama sürecinde kovuşturmanın genişletilmesi taleplerinin olduğunu dile getirdi.

Dosyada Adil Şenyaşar’ın üzerinde 3 merminin olduğunu buna karşılık sundukları evrakta 6 tane daha merminin isabet ettiği ve bunların dosyada bulunmadığını belirten Duran, “Davanın buna göre yürütülmesini istedik. Aksi takdirde hatalı karar verileceğini söyledi. Tanıklarla ilgili yapılan taleplere ilişkin, delillerin gönderilmediğine ilişkin mahkemenin ara karar kurmasını ve olay yeri ile ilgili hataların olduğunu, bu yüzden karar verilemeyeceğini söyledik. Mahkeme bu talepleri reddetti” diye konuştu.

Fadıl Şenyaşar'ın ailesini korumaya çalıştığını söyleyen Duran, “Bize göre tüm eylemleri, kendi kardeşlerini korumaya yönelik meşru müdafaa kapsamındadır. Biz bunu savunmada söyledik. Maktul Mehmet Şah Yıldız’a karşı öldürücü eylemin de kendinin bileğini tutan ve birden fazla kişinin darp ettiği sırada gerçekleştiğini, kastederek yapılan bir eylem olmadığını ve cinayet olarak nitelendirilemeyeceğini belirten savunma yazdık. Ancak mahkeme meşru müdafaa olarak değerlendirmedi” dedi.

'CEZAYLA SİYASİ MESAJ VERİLDİ'

Verilen kararın hukuka aykırı bir karar olduğunu ifade eden Duran, şöyle devam etti:

“Bu dosyadaki iddianame ve mütalaa hukuka aykırıydı. Verilen karar da hukuka aykırı. Fadıl Şenyaşar’ın beraat etmesi gerekirdi. Mahkeme buna karşılık bu hükmü kurdu. Ferit Şenyaşar’a ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verildi. Mahkemenin aynı kararı Fadıl Şenyaşar için vermesi gerekirdi. Mahkeme AKP iktidarının baskısı altında olduğu için beraat hükmü verilmedi. Verilen cezayla siyasi bir mesaj verildi. Biz bunu istinafa taşıyacağız ve Şanlıurfa’daki soruşturma dosyası da devam edecek.”