Şentop, Paylan'ın 'Ermeni Soykırımı tanınsın' teklifine 'provokasyon' dedi

HDP’li Garo Paylan'ın verdiği Ermeni Soykırımı’nın tanınması kanun teklifini reddeden Meclis Başkanı Mustafa Şentop: "Bir provokasyon olduğunu ifade etmek isterim"

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın Ermeni Soykırımı'nın tanınmasını içeren kanun teklifini iade eden Meclis Başkanı Mustafa Şentop, "Milletimize hakaret eden, bunu hukuken ve tarihen tartışmak yerine siyaseten yaftalamaya ve ithama yönelen her türlü hareketin karşısında oluruz, buna geçit vermeyiz. Böyle bir davranışın da iyi niyetli bir davranış olmadığını, bir provokasyon olduğunu ifade etmek isterim" dedi.

Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki Dışişleri Şehitliği'ni ziyaret eden Şentop, "2005'te Başbakan olarak görev yaptığı sırada, Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Ermeni tarafına tarihi gerçekleri aydınlatmak gayesiyle tarafsız bir Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiştir. Türkiye'nin Osmanlı arşivlerini açacağını ama Ermenilerin de kendi arşivlerini açmasını talep etmiştir. Bu teklif hâlâ masada olmasına rağmen, Ermenistan şu ana kadar çağrılarımıza yanıt vermemiştir" dedi.

Soykırımın yalnızca yetkili bir mahkeme tarafından hüküm altına alınabileceğini söyleyen Şentop, "1915 olaylarının soykırım olarak tanımlanabilmesi için uluslararası hukukta öngörülen şartların hiçbiri mevcut değildir. 1915 olaylarının üzerinde hukuki ve tarihi bakımdan akademik anlamda tartışmalar olduğu, bu konuda tek yönlü söylemin bazı ülkelerce mutlak gerçeklikmiş gibi lanse edilmesinin yanlış olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince de teyit edilmiştir. Bu tür yaklaşımlar, siyasi bakımdan, kin ve nefreti körükleyerek, Ermenistan'ın Türkiye ile arasındaki ilişkilerin normalleşmesi gayretlerine ve hatta diğer ülkeler ile ilişkilerine de gölge düşürmektedir" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE DIŞINDAN BİR CESARETİN BİR CÜRETİN DESTEĞİYLE OLABİLİR'

Şentop açıklamasının devamında şu sözleri sarf etti:

"Türkiye'de böyle bir kanun teklifini vermek, verebilmek Türkiye dışından bir cesaretin bir cüretin desteğiyle olabilir. Bunu iade ettik zira, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde aziz milletimize ve tarihimize hakaret edilmesine asla müsaade etmeyiz. Milletvekili seçilebilmek için hukuken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak kayıtlı olmak yeterlidir. Ama gerçekten bu milletin vekili olmak için ruh kaydının da olması lazım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde alınmış parlamento kararları var. Bu kararlar, böyle bir iddianın dile getirilmesinin milletimizi derin bir şekilde üzeceğini, rencide edeceğini, yaralayıcı olduğunu ifade ediyor. İç tüzükte de buna dair bir hüküm var. Böyle bir teklif teşebbüsünün reddedilmesi zorunluydu. Teklif cuma günü akşam saatlerinde verilmiş, cumartesi günü de 23 Nisan münasebetiyle çalışmalarımız vardı ama Meclis'in açık olduğu saatler içerisinde işlem yapma imkanımız vardı. Bunun iadesini gerçekleştirdik.

Şu anda hukuken verilmiş bir teklif yok, söz konusu değildir. Bununla ilgili hukuken yapılabilecek şeyler, savcıların yapacağı çalışmalarla ortaya çıkabilir. Hukuken, tarihen bu konuyu her zaman biz tartışmaya hazırız. Fakat bizim milletimize hakaret eden, bunu hukuken ve tarihen tartışmak yerine siyaseten yaftalamaya ve ithama yönelen her türlü hareketin karşısında oluruz, buna geçit vermeyiz. Böyle bir davranışın da iyi niyetli bir davranış olmadığını, bir provokasyon olduğunu ifade etmek isterim." (HABER MERKEZİ)