Şentop: Göç küresel bir sorun, savaşlar durmalı

Göçün küresel bir sorun olduğunu belirten TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "İnsanların can güvenliğine sahip olarak yaşayabilecekleri bir ortamı kurmamız lazım. Çatışmalar, savaşlar durmalı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin düzenlediği bayramlaşma programında yaptığı konuşmada Rusya-Ukrayna savaşına değinerek, "Uzun yıllardır Türkiye'deki yaşamış olduğumuz bu düzensiz göçle ilgili uzaktan sadece bakan, çağrılarımıza cevap vermeyen yeterli derecede destek olmayan Avrupa ülkeleri şimdi hemen burunlarının dibinde çok daha büyük bir göç dalgasıyla karşı karşıya kaldılar" dedi.

'YENİ SAVAŞ VE ÇATIŞMALARA SEBEBİYET VERİLMEMELİ'

DHA'nın haberine göre "Göç küresel bir sorun" diyen Şentop, "Belki bundan 25 sene sonra çok daha büyük nüfus hareketliliği olacak. Dünya daha önce de bunu yaşamış. Ne yapmak lazım, aslında basit; savaş yapmayacaksınız, çatışmayacaksınız, insanların kendi doğdukları topraklarda, kendi güvenliklerine, itimatlarına, uygun bir şekilde can güvenliğine sahip olarak, mal güvenliğine sahip olarak yaşayabilecekleri bir ortamı kurmamız lazım. Çatışmalar, savaşlar durmalı. Yeni savaş ve çatışmalara sebebiyet verilmemeli. Öbür tarafta insanların asgari ekonomik şartlarda insanca kendi doğdukları topraklarda yaşayabileceği imkanları ortaya koyalım. Bunun maliyeti daha düşük. Yani göçle mücadele etmeye 20-25 sene sonra bütün dünyayı hercümerç edecek büyük göç dalgalarıyla mücadele etmek yerine, bugün bu ortamı bütün dünyada sağlamak daha kolay, daha az maliyetli." diye konuştu. Salgın, virüs, hastalık ve şifanın da küresel olduğunu belirten Mustafa Şentop, "Bu bakımdan bir insan dünyanın bir yerinde huzursuzsa, insanca şartlar altında yaşamıyorsa bu bütün insanların huzuru ve barışı için tehdittir. Küreselleşen bir dünyada bunları çözmek için gayret göstermek mecburiyetindeyiz. Akdeniz'de gezen göçmen botlarını şişleyerek, iterek onların Akdeniz sularında boğulmasına yol açan bir anlayışın bugünün dünyasında karşılığı yok" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)