Şener: Kavala ve Demirtaş’ın bırakılması iç hukuk açısından da gerekli noktaya geldi

CHP milletvekili Abdüllatif Şener, “Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın bırakılması, iç hukuk düzenimiz açısından da gerekli bir noktaya gelmiştir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, tutuklu olan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına rağmen serbest bırakılmamasına ilişkin, “Taahhütlerinizi ve sözlerinizi yerine getirmek zorundasınız. Bu sözlerden biri de AİHM kararlarına uymaktır. Kavala ve Demirtaş’ın bırakılması, bizim iç hukuk düzenimiz açısından da gerekli bir noktaya gelmiştir” diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Abdüllatif Şener, komisyonda Dışişleri Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri devam ederken ANKA Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı.

Komisyonda sunum yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Taliban ile aşamalı angajman, insani konularda destek ve uluslararası alanda aktif diplomasi izliyoruz. Tanıma konusunda ise aceleci değiliz” sözlerini değerlendiren Şener, “ABD çekilirken Afganistan’da Taliban iktidara oturdu. Dünya ülkeleri, ‘Taliban ile nasıl ilişkileri meşrulaştırırız, nasıl kurarız’ peşindeler. Bütün ülkeler görüşüyor. Herkes, oradaki stratejik ve ekonomik çıkarlarını koruma konusunda hassasiyet gösteriyor. Taliban’a kızıyoruz. ‘Suudi Arabistan ile Taliban arasında ne fark var’ desem çok fazla bir şey söylemez kimse” ifadelerini kullandı.

'SURİYE POLİTİKASINDA TÜRKİYE HEP KAYBETTİ'

Çavuşoğlu’nun “Suriye’de terör koridoru oluşmasına engel olunduğu ve siyasi sürecin önünün açıldığını” açıklamaları ve Suriye’ye yönelik politikaları eleştiren Şener, şunları söyledi:

“Suriye politikası, Sayın Erdoğan’ın politikasıdır ilk günden beri ve yanlış bir politikadır. 2011’den bugüne Türkiye’nin hiçbir kazancı olmamıştır, Türkiye hep kaybetmiştir. Sınırlarımız terör örgütleriyle dolmuştur. Kendi ürettiği canavarı kendi şikayet etmeye kalkıyor. Böyle bir politika olmaz. Türkiye’ye 5 milyon göç gelmiştir, başlı başına sorundur. Bu da Erdoğan’ın yanlış Suriye ve Orta Doğu politikasından kaynaklanan hadisedir. Kendi ürettikleri yanlışları telafi ediyor gibi ifadeler kullanmaları, sadece yaptıkları yanlışları pekiştiren bir hadisedir. İzah edilir tarafı yok. O koridorlar eserinizdir.”

'AİHM KARARLARINA UYMAK ZORUNDASINIZ'

Abdüllatif Şener, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ile tutuklu iş insanı Osman Kavala hakkındaki kararları, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin serbest bırakılmaları yönündeki talepleri ve Türkiye-AB ilişkilerinin nasıl olacağına ilişkin şöyle konuştu:

“Türkiye, AİHM’in kararlarını kabul edeceğini ifade etmiş, gerekli anlaşmaları yapmış bir ülkedir. Uluslararası taahhüdün altındasınız ve yargı süreçleri biten konular, AİHM’ye bireysel başvuru hakkı kullanmak suretiyle gidebilir. Bu bir yasal haktır. AİHM kararlarına da devlet olarak uymak zorundasınız. AİHM, bir karar veriyor Kavala hakkında, Demirtaş hakkında. Hükümet, ‘ben bunu uygulamam’ diyor. Uygulamadığınız zaman AB ile ilişkilerinizde zorluklar çıkar, yaptırımlar karşınıza gelir. Taahhütlerinizi ve sözlerinizi yerine getirmek zorundasınız. Kavala ve Demirtaş’ın bırakılması, bizim iç hukuk düzenimiz açısından da gerekli bir noktaya gelmiştir. Ama bunu, hükümetin kendine göre bir zamanlama içerisinde yapmayı düşündüğünü zannediyorum.”

'ERDOĞAN VE AİLESİNİN MAL VARLIĞI, MİLLİ GÜVENLİK SORUNU HALİNE GELDİ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı görüşmenin ardından yapılan açıklamalara da değinen Şener, “ABD’ye yönelik tavrının, temposunun yüksek olması, kendisine yönelik olumsuz bir şeyin gelmeyeceğine veya gelecek yansımaları yönetilebileceğini hesaplamış olmasındandır” dedi.

“Mal varlığı ve Halkbank davası nedeniyle Biden’ı kendi bireysel endişelerinden kurtaracak noktaya getirme çabası içinde” diyen Şener, “Seçildiği günden bugüne Biden’ı bu noktaya getirmek için alttan alıyor, yumuşak davranıyor. Dolayısıyla Erdoğan ve ailesinin mal varlığı, Türkiye açısından milli güvenlik sorunu haline gelmiştir” şeklinde konuştu. (ANKA)