Senem Timuroğlu'yla 'Feminizm' konuşulacak

Gümüşlük Akademisi Vakfı tarafından "Senem Timuroğlu'yla Feminizm: Tarihsel Bir Özgürlük Mücadelesi, Teoriden Politikaya" seminerleri düzenlenecek. 21 - 28 Kasım ve 5 - 12 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek olan seminer Zoom üzerinden yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Senem Timuroğlu, 21 - 28 Kasım ve 5 - 12 Aralık tarihlerinde "Feminizm: Tarihsel Bir Özgürlük Mücadelesi"ni konuşacak. Etkinlik, Gümüşlük Akademisi Vakfı tarafından çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. 

4 hafta, haftada 2 saat olarak gerçekleştirilecek olan seminerler Zoom üzerinden yapılacak. 14.00 - 16.00 saatleri arasında yapılacak etkinliğin programı şöyle:

Birinci Hafta: Kadınların Tarihi: Feminizm öncesi Kadınların tarihine ve Patriyarka’nın Tarihine Giriş

Patriyarka’dan önce ne vardı? Pagan Anadolu, Kibele Kültü.

Patriyarka’nın, Mizojini’nin Tarihsel İnşası. Mezopotamya. Gılgamış Destanı. Mitoloji.

Kölelik ve Aile Kurumu. Denetim aracı Şiddet. Antik Çağ Felsefesi, Yasa, Tek Tanrılı Dinler, Eski Ahit.

İkinci Hafta: Feminizm Tarihine Giriş

Örgütlü Mücadele Öncesi: Tek Tanrılı Dinler Eleştirisi. Ortaçağ’ınPagan Kadınları. Ortaçağ’ın Başkaldıran Kadınları. Christine de Pisan ve Mihri Hatun.

Birinci Dalga Feminizm; 18 yüzyılda Feminist Mücadelenin Doğuşu. Mary Wollstonecraft, Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi (1792); Süfrajetler.

Irk, sınıf, din, milliyet ve Kadınların Özgürlük Mücadelesi. Osmanlı’da Kadın Hareketi. Osmanlı kadın yazarlar ve kadın süreli yayınları, kadın dernekleri. Avrupalı Feminist Kadınlarla Dostlukları, Transnasyonal Bir Mücadele. Fatma Aliye, Refet. George Sand, Indiana. Virginia Woolf, Kendine Ait Bir Oda.

Üçüncü Hafta: İkinci Dalga Feminizm

Feminist Teorinin Doğuşu: Simone de Beauvoir, İkinci Cinsiyet; Kate Millett, Cinsel Politika; Susan Gubar & Sandra Gilbert, Tavan Arasındaki Deli Kadın.

Fransız Feminizmi, dil ve Patriyarka.

Dördüncü Hafta: Üçüncü Dalga ve içinde bulunduğumuz Dördüncü Dalga Feminizm

Üçüncü Dalga ve içinde bulunduğumuz Dördüncü Dalga Feminizm (Çevrimiçi/Dijital Feminizm) Çoğulculuk.

Farklılıkların Biraradalığı. CinsKırım.

İstanbul Sözleşmesi.

Pandemi Zamanı Erkek Şiddeti (Konuklarla) (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)