Senegal'de seçim ertelendi, protestolarda bir öğrenci hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı seçiminin şubat ayından aralık ayına ertelendiği Batı Afrika ülkesi Senegal'de seçim erteleme kararına karşı düzenlenen protestolarda bir öğrenci hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batı Afrika ülkesi Senegal'de Cumhurbaşkanlığı seçiminin aralık ayına ertelenmesinin ardından başlayan protestolarda bir öğrencinin hayatını kaybettiği açıklandı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, şubatta yapılması beklenen seçimin ertelenmesi sonrası yaşanan protestolar dün de başta başkent Dakar olmak üzere pek çok kentte devam etti. Protestocular ve güvenlik güçleri arasında çatışmaların yaşandığı ülkede, İçişleri Bakanlığı, Saint-Louis kentindeki protestolarda bir öğrencinin öldüğünü duyurdu.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: GÜVENLİK GÜÇLERİ KAMPÜSE MÜDAHALEDE BULUNMADI

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Alpha Yero Tounkar isimli öğrencinin ölümünün kendilerine bildirildiği, olayın soruşturulduğu ifade edildi. Senegal İçişleri Bakanlığı, öğrencinin hayatını kaybetmesinde güvenlik güçlerinin sorumlu olduğu iddiasını ise reddetti. Açıklamada, "Savunma ve Güvenlik Güçleri, ölümün yaşandığı üniversite kampüsünde düzeni sağlamak için müdahalede bulunmadı" ifadelerine yer verildi. 

Ne olmuştu?

Senegal'de Cumhurbaşkanlığı seçiminin 25 Şubat'ta yapılması öngörülürken, Cumhurbaşkanı Sall, 3 Şubat'ta yaptığı açıklamada, yasama ile yargı arasındaki krizi gerekçe göstererek seçimin ertelendiğini duyurmuştu. Sall'ın açıklamasının ertesi günü başkent Dakar'da protesto gösterileri düzenlenmiş ve mobil veri 3 gün süreyle kesilmişti. 

Eski cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade'nin oğlu Karim Wade'in partisinin sunduğu kanun teklifi ise iktidar koalisyonunun da desteğiyle 5 Şubat'ta Ulusal Meclis'te kabul edildi. Teklif, Senegal Ulusal Meclisi'nde yaklaşık 10 saat boyunca görüşüldü. İktidar koalisyonu ile muhalefet milletvekilleri arasındaki gerginlik nedeniyle oylama öncesi yaklaşık 50 muhalif milletvekili jandarma zoruyla genel kuruldan çıkarıldı.

Böylece Senegal'de yeni seçim tarihi 15 Aralık 2024 olarak belirlendi.

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)