‘Sendikacılar İzmir’den Kars’a, trenden depoya sürgün edildi’

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyeleri, İzmir’de 4 sendika yönetici ve temsilcisinin TCDD yönetiminin aldığı kararla adeta sürgüne gönderilmesini protesto etti. Arkadaşlarının Malatya, Kars gibi çok uzak şehirlere, birçoğunun ise makinistken depoda görevlendirildiğini vurgulayan BTS'liler TCDD yönetimini sürgün kararlarını geri almaya çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyeleri, şube yönetici ve işyeri temsilcisi olan 4 arkadaşlarının TCDD yönetiminin aldığı kararla sürgün edilmesini protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Alsancak Garı yanındaki TCDD 3. Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan BTS üyelerine HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de destek verdi.

Açıklamada konuşan BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol, TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü'nün bir süredir BTS'ye yönelik baskı ve sindirme politikaları izlediğini belirtti.

Akyol, "İçerisinde sendikamız üye, temsilci ve yöneticileri ile birlikte Merkez Yürütme Kurulu üyelerimizin olduğu onlarca arkadaşımız daha önce de sürgün edildi. Ancak bu kararlar mahkemeler tarafından iptal edilerek arkadaşlarımızın tümü eski görev yerlerine döndü" dedi.

CEZA ÜSTÜNE CEZA

Akyol son dönemde verilen ‘sürgün’ ve diğer bazı cezaları şöyle sıraladı:

“22 Aralık günü ise Sendika Genel Sekreteri İsmail Özdemir 3 aylık geçici görevle Ankara’dan Sivas’a gönderildi. Genel Hukuk TİS ve İnsan Hakları Sekreteri Aziz Mustafa Şimşek makinist olarak çalıştığı TCDD Taşımacılık A.Ş.’ye bağlı Ankara Yolcu Müdürlüğü’nce trendeki görevinden alınıp, ‘depo cezası’ verildi. Merkez Kadın Sekreteri Begüm Özyönüm 2020 Nisan ayı içinde yine sendika üye ve yöneticilerini sürgün edilmeleri üzerine yaptığı Twitter paylaşımlarından dolayı kademe ilerlemesi, sendikanın eylem ve etkinliklerine katılması dolayısıyla 1/30 oranında aylıktan kesme cezası verildi. Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir sürgünle ilgili yaptığı basın açıklaması sonrasında 15 günlüğüne Tatvan ve Van’a geçici görevlendirildi. İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Vedat Akbayer Marmaray’da makinist olarak görev yaparken depo cezasına çarptırıldı.”

'MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

TCDD yönetiminin son olarak İzmir’de aldığı kararlarla hukuksuzluklarına bir yenisini eklediğini söyleyen Erdal Akyol şöyle devam etti:

"İzmir’den Malatya’ya sürgün edilen Ünal Karadağ’a verilen ceza daha bir ay önce idare mahkemesi kararıyla iptal edilmiştir. Sendikamız işyeri temsilcisi Ünal Karadağ bu sefer de aynı kurumda çalışmakta olan eşi Sendikamız İzmir Şube Kadın Sekreteri Nurhan Karadağ’la birlikte Malatya’ya sürgün edilmiştir. Yine işyeri temsilcimiz Bülent Çuhadar Malatya’ya, İzmir Şube Sekreterliği görevini yürütmekte olan Muhdi Seyhan ise Kars’a sürgün edilmiştir. Bu uygulamayı kınıyor ve bu yanlıştan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz. Bu sürgünlerle sendikal faaliyetlerimiz engellenmekte, üye, yönetici ve temsilcilerimiz cezalandırılmaktadır. Bu hukuksuzluk açıkça ortadadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunundaki memurun ve sendika yöneticilerinin güvencesi hakkındaki maddeler, TCDD’nin bu sürgün kararlarıyla yok sayılarak suç işlenmektedir." (DUVAR)