Senatörlük için yarışacak Dr. Öz'ün çifte vatandaşlığı Cumhuriyetçi Parti'de tartışma yarattı

ABD'de yaşayan Dr. Mehmet Öz geçtiğimiz günlerde Cumhuriyetçi Parti'den Senato adaylığı için yarışacağını duyurdu. Öz'ün çifte vatandaşlığı ise parti içerisinde tartışma yarattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçtiğimiz günlerde ABD Senatosuna Cumhuriyetçi Parti'den aday olacağını bildiren ABD'de yaşayan TV programcısı cerrah Dr. Mehmet Öz'ün Türkiye vatandaşlığı parti içerisinde sorun yarattı. 

'TÜRKİYE HÜKÜMETİYLE İLİŞKİSİ NEDİR?'

ABD'de yaşayan 61 yaşındaki Dr. Öz, Senato adaylığı için yarışacağını açıkladı. Ancak Cumhuriyetçi Parti üyesi ve eski siyasi danışman Steve Schmidt'in sözleri tartışma yarattı. Hem Türkiye, hem de ABD vatandaşı olan Öz'ün bu durumunun 'kabul edilemez' olduğunu dile getirdi.

Schmidt, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Ciddi soru, Dr. Öz çifte Türkiye ve ABD vatandaşlığına sahip mi? Çifte bir vatandaş ABD senatosunda hizmet edemez ve etmemelidir. Öz, Türk vatandaşlığından çıkmadan aday olamaz. Dr. Öz'ün Erdoğan, Türkiye hükümeti ve ordusuyla ilişkisi nedir" diyerek görüşünü bildirdi.

ÖZ'ÜN AÇIKLAMASINDA SAĞLIK VURGUSU

Pennsylvania eyaletinden yarışacak olan Öz, siyasete giriş nedenini şu şekilde açıklamıştı: "Hükümetimize ve birbirimize kızgınız. Krizleri geçmiş nesiller kadar etkin yönetemedik. Covid-19 salgını sırasında siyaset ve tıbbı karıştırdığınızda çözüm yerine siyasetin karşınıza çıktığını gördüm ve işte bu yüzden sorunları çözmemize ve iyileşmemize yardım etmek için ABD Senatosuna aday oluyorum."

ABD'de Kovid-19 nedeniyle 750 binden fazla kişinin öldüğünü ve bu ölümlerin önlenebileceğini belirten Öz, hükümeti ve aldığı önlemleri, 'Amerika, salgını yenme konusunda dünya lideri olmalıydı' sözleriyle eleştirdi.

ÇİFTE VATANDAŞLIK SENATÖRLÜĞE ENGEL Mİ?

Politifact'ın haberine göre Brookings Enstitüsü’nde araştırma görevlisi Molly Reynolds, 'Senato için en az dokuz yıldır ABD vatandaşı olmanın ve seçim sırasında temsil ettiğiniz eyalette yaşamanın yeterli' olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)