Senato'daki Biden oturumu yeniden başladı: Trump'a eleştiri yağıyor

ABD'de Joe Biden'ın başkanlık seçimlerini kazandığının resmen tescilleneceği Senato oturumu, seçim sonuçlarını kabul etmeyen Başkan Donald Trump'ın destekçilerinin baskını sonrası yeniden başladı. Açılışta kısa bir konuşma yapan Başkan Yardımcısı Mike Pence, göstericilere tepki göstererek "Şiddete başvuranlar en sert şekilde cezalandırılacak" dedi. Cumhuriyetçiler dahil, söz alan senatörler Trump'a sert eleştiriler yöneltti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de başkanlık seçimini kaybettiğini kabullenmeyen Donald Trump'ın çağrısı üzerine yüzlerce göstericinin Kongre binasını basarak engellemeye çalıştığı oturum yeniden başladı. Oturumda, Joe Biden'ın seçim zaferi resmi olarak tasdiklenecek.

Açılış konuşmasını yapan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, "Bugün Kongre'ye zarar verenlere sesleniyorum, siz kazanmadınız. Şiddet hiçbir zaman kazanmaz, özgürlük kazanır. Ve burası hâlâ halkın evi. Şiddete başvuranlar en sert şekilde cezalandırılacak" dedi.

'KRİMİNAL DAVRANIŞLAR KONGRE'YE HAKİM OLAMAZ'

Cumhuriyetçilerin Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell ise Pence'in ardından taptığı konuşmada, "ABD Senatosu sindirilemeyecek. Haydutlar,  çeteciler veya tehditler yüzünden bu meclisin dışında tutulmayacağız" ifadelerini kullandı. McConnell, "Daha önceden hiç caydırılmadık ve bugün de caydırılmayacağız. Demokrasimizi kesintiye uğratmaya çalıştılar ve başarısız oldular. Kriminal davranışlar ABD Kongresi'nde hiçbir zaman hakim olmayacak" dedi.

'İÇ TERÖRİSTLER'

Demokratların Senato azınlık lideri Chuck Schumer ise Kongre'yi basanlara 'iç teröristler' dedi; "Bu güruh, büyük ölçüde Trump'ın sözleri ve yalanlarıyla kışkırtıldı" diye konuştu. Schumer, "Bugün, modern Amerikan tarihinin en karanlık günlerinden biri olarak anılacak" dedi.

Oturum, senatörlerin söz almasıyla devam ediyor.

SENATÖRLER POLİS EŞLİĞİNDE DÖNDÜ

Baskın sırasında tahliye edilen senatörler, Kongre binasına çelik yelekli polislerin ve FBI timlerinin eşliğinde dönerken görüntülendi.

Bir kişinin öldüğü ve patlayıcıların imha edildiği baskından önce bir dizi Cumhuriyetçi senatör üyesi, Trump'ın sonuçları tartışmaya açtığı eyaletlerin tasdiklenmesine itiraz edeceklerini açıklamıştı. Senatörler, özel bir komite kurularak 10 günlük bir inceleme talep etmişti. Baskından sonra Cumhuriyetçilerin bu talep konusunda nasıl tavır alacağı merak konusu. Söz konusu isimlerden bazıları son olayların sonucunda karar değiştirmiş görünüyor.

Ayrıntılar geliyor...