Semra Güzel’in tutukluluğu devam ediyor

HDP’nin dokunulmazlığı kaldırılan önceki dönem milletvekili Semra Güzel’in yargılandığı davada, tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hakkında 2017 yılında başlatılan bir soruşturma dosyasındaki bazı fotoğrafların basına servis edilerek hedef gösterilmesinden sonra dokunulmazlığı kaldırılıp, 3 Eylül 2022’de tutuklanan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in yargılandığı davanın 5’inci duruşması, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Avukatlarının salonda hazır bulunduğu duruşmaya Güzel, tutuklu bulunduğu Kandıra Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Çok sayıda izleyicinin takip ettiği duruşma, dosyada eklenen evrakların okunmasıyla başladı.

‘JANDARMAYA İFADE VERİRKEN TEHDİT EDİLDİ’

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, mahkeme heyeti, daha sonra duruşmaya Malatya’dan SEGBİS ile bağlanan tanık Songül Bora’yı dinledi. Kırsalda bulunan Oğlunu görmek için Semra Güzel ile birlikte Diyarbakır'dan Şırnak’a gittiklerini anlatan Bora, daha sonra oradan da Habur sınır kapısını geçerek oğlunu gördüklerini fotoğraf çektirdiğini söyledi. 

Bora, neden Semra Güzel ile birlikte gittiğini soran heyete, “Oğlumun sözlüsüydü ve Kürtçe biliyordu. Bu yüzden benimle gelmesini istedim” yanıtını verdi.

Semra Güzel de, Bora’ya daha önce jandarmaya ifade verirken baskı altında olup olmadığını sordu. Bora, 7 saat sorguda tutulduğu jandarma tarafından tehdit edildiğini söyledi.

‘TUTUKLU OLMAMIN NEDENİ SİYASETÇİ OLMAM’

Daha sonra söz alan Güzel, “O dönem çözüm süreciydi, bir çekilme durumu vardı. Hem aileler hem haber ajansları sınıra gidip geliyordu. Bu sebeple Volkan’ın annesi de oğlunu görmek istediğini söyledi ve ben dil bildiğim için ona yardımcı oldum. Dosyadaki tek delil, bir fotoğraf. Buna benzer pek çok dosya beraat kararı aldı. Benim tutuklu olmamın nedeni siyasetçi olmam” dedi. 

‘DELİLLER HUKUKA AYKIRI’

Avukat Eylem Arzu Kayaoğlu da yaptığı savunmada, 2017 yılından bu yana hukuka aykırı toplanan deliller dışında dosyada hiçbir şeyin değişmediğini ifade etti. Kayaoğlu, “2017 yılından itibaren savcılık dosyasında olan fotoğraflar nedeniyle Cumhurbaşkanı’nın, İçişleri Bakanı’nın, AKP-MHP iktidarının mensuplarının hedef gösterilmesiyle başlayan bir linçle karşılaştık. Milletvekili olarak dokunulmazlığı devam ederken, savcılıklar tarafından toplanmış deliller milletvekilliği düşse de hala hukuka aykırı delillerdir. Kanıtların dosyaya alınmaması gerekiyor. Gizlilik kararı olan bir fotoğraf nasıl servis ediliyor? Müvekkilimin örgüt üyeliği ile ilgili somut bir kanıt yok. Müvekkilimin kaçma şüphesi bulunmamaktadır” diyerek müvekkilinin adli kontrolle tahliyesini talep etti. 

Mahkeme heyeti, Semra Güzel’in tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 11 Aralık tarihine erteledi. (HABER MERKEZİ)

 

Etiketler Semra Güzel hdp dava