YAZARLAR

Semih'i olan kazandı

Trabzonspor 27 kez rakip ceza sahasına girdiği, 1,49 gol beklentisine ulaştığı maçtan skor üretemeden eli boş döndü. Beşiktaş ise rakip ceza sahasına 10 kez gittiği, 0,50 gol beklentisiyle tamamladığı maçtan 2 gol çıkarıp 3 puanı cebine koydu ve Trabzonspor'u geçerek üçüncülüğe yükseldi. Bugün kadrosunda Semih Kılıçsoy'u olan kazandı.

Trezeguet'nin 74'üncü dakikada boş kaleye kaçırdığı golden sonra kameraların döndüğü Abdullah Avcı, kollarını iki yana açarak sitem etti. Skor 2-0, Beşiktaş lehineydi. Beşiktaş'ın sadece 2 isabetli şutu vardı, ikisi de gol olmuştu. Trabzonspor ise 9'uncu şutunda yine kaleyi bulamamıştı.

Süper Lig'de Fenerbahçe ve Galatasaray 24'üncü haftada 63 puana ulaşarak zirvede yalnız kaldılar. Doğal olarak tüm gözler bu iki takımın rekabetinde ama ligde başka çekişmeler de var. Bu sene taraftarlarının beklentilerini karşılayamayan ve üçüncülük için yarışan 2 ekip, Beşiktaş ve Trabzonspor İnönü'de karşı karşıya geldiler. Haftaya Trabzonspor 37 puanla üçüncü, Beşiktaş 36 puanla dördüncü sırada girdi.

ORTAK DERTLER

İki takım da son 3 maçtır galibiyet alamadı. İki takımın da kadrosunda önemli eksikler var. Beşiktaş'ta orta sahada Hadžiahmetović, Salih Uçan ve Chamberlain, forvette Aboubakar, sol bekte Masuaku kadroda yoktu. Trabzonspor da milli takımdaki forveti Onuachu'yu arıyordu. İki takım da sezon içinde teknik direktör değişiklikleri yaşadılar. Hatta Beşiktaş 4 teknik direktör, bir de başkan değiştirdi son 6 ayda. Trabzonspor da daha 2 hafta önce kendi sahasında Galatasaray'dan 5 gol yedi. Kısacası iki takım da kötü bir dönemden geçiyor ve iki takımda da baskı üst seviyede. Üstelik kış transfer döneminin kapanmasına 5 gün kala, beklenen transferler de hala yapılamadı.

Bu atmosferde oynanan maçta Trabzon, maçın ilk bölümünde daha istekli, daha fazla golü arayan ve atak geliştiren taraftı. İlk yarım saat içinde 3 kere rakip ceza sahası içinden şut çekme fırsatı yakaladılar ama bu şutlarda kaleyi bulamadılar. Onuachu'nun yokluğunda ileride top tutmayı da başaramayan Trabzonspor, maçtaki ilk isabetli şutunu da 89'uncu dakika Trezeguet'nin Mert Günok'la karşı karşıya kalmasıyla çekebildi.

Beşiktaş için ise maç daha sıkıntılı başlamıştı. Sakatlıklar nedeniyle orta saha kurgusu bozulan siyah beyazlılarda Gedson'un yanına Amartey, önüne ise Rashica gelmişti. Amartey-Gedson ikilisi orta sahada fiziksel mücadelede ezilmese de pas bağlantılarını kurmakta yetersiz kaldılar. Merkeze çekilen Rashica da kanattaki temposunu bulamadı, bireysel çabalarıyla girdiği ikili mücadelelerde kayboldu.

İleri üçlüde sağ açıktaki Ghezzal, daha önce siyah beyazlılara şampiyonluk getirecek kadar fark yaratan performansından çok uzak. Merkezden zaten atak geliştiremeyen siyah beyazlılarda sağ ve sol beklerden de hücum katkısı gelmeyince sol açıktaki Cenk Tosun ve ileri uçtaki Semih Kılıçsoy da nadiren topla buluşabildiler. 44'üncü dakikaya kadar sadece 1 isabetsiz şut üretebilmişti Beşiktaş'ın hücum hattı.

SEMİH MUCİZESİ

Beşiktaş'ın krizlerle geçen sezonunda belki de tek kazanımı, 18 yaşındaki Semih Kılıçsoy oldu. Genç forvetin 44'üncü dakikada ceza sahası önünde yakaladığı topu gole çevirmesiyle siyah beyazlılar, kısır geçen devreyi önde kapatmayı başardı.

Semih"in golü, Beşiktaş'ın savunmadan pasla çıkabildiği nadir pozisyonlardan biriydi. Svensson ve Ghezzal'ın paslaşmasından sonra orta sahada Rashica'nın Mendy ile girdiği ikili mücadelede seken top önüne düşmüştü. Topun gole dönüşmesiyse Semih'in bireysel yeteneğiydi. Semih, Trabzonspor'un ilk yarıda 5 kere deneyip başaramadığını tek şutta başarmıştı. Üstelik gole kadar 44 dakikada sadece 8 kez topla buluşabilmişti. Bunların da 6'sını kaybetmişti. Şuta kadar gol beklentisi 0.04'tü. Topun Semih'e bir şekilde ulaşmasını sağlayan Rashica'nın asist beklentisiyse 0.01'di. Yani Semih'in golü matematiğe göre bir mucizeydi.

TRABZON DENEDİ, BEŞİKTAŞ ATTI

İkinci yarı da ilk yarıdan farklı değildi. Zaten iki takımın kulübeleri de oyunu değiştirecek hamleler yapmalarına olanak sağlayacak durumda değildi. İkinci yarıda da Trabzonspor daha çok golü arayan taraftı ama kaleyi bulamama sorunu devam etti. Beşiktaş'ın hücumda etkisizliği de aynı şekilde devam ediyordu ki Semih Kılıçsoy bir kez daha yaptı mucizesini. 62'nci dakikada sol kenarda Cenk'ten aldığı topla ceza sahasına doğru hareketlenip gol vuruşunu yaptığında 3 Trabzonsporluyla girdiği ikili mücadeleden sağlam çıkmıştı.

Beşiktaş'ın son dönemde aldığı puanların çoğunda Semih Kılıçsoy'un skor katkısı var. İşin üzücü yanı, yetenekli olmasının yanında hem fizik gücü hem de mental olarak da bu kadar hazır durumda bir futbolcuyu Aboubakar ve Ghezzal kadro dışı bırakılmasa muhtemelen izleyemeyecektik.

Semih, bu sezon ilk defa 21 Aralık'ta Beşiktaş'ın Alanyaspor'a 3-1 yenildiği maçta ilk 11'de sahaya çıktı. Ondan önce ligde 3 maça sonradan girmişti ki girdiği dakikalar 77, 85 ve 90+5. Kadro dışı kararlarının ardından mecbur kalındığı için şans verildi.

Trabzonspor 27 kez rakip ceza sahasına girdiği, 1,49 gol beklentisine ulaştığı maçtan skor üretemeden eli boş döndü. Beşiktaş ise rakip ceza sahasına 10 kez gittiği, 0,50 gol beklentisiyle tamamladığı maçtan 2 gol çıkarıp 3 puanı cebine koydu ve Trabzonspor'u geçerek üçüncülüğe yükseldi. Bugün kadrosunda Semih Kılıçsoy'u olan kazandı.