Şemdinli 3 gündür yanıyor ama başkana göre tepkiler 'yaygara'

Şemdinli kırsalında çıkan yangın 3 gündür söndürülemedi. AK Partili Şemdinli Belediye Başkanı Tahir Saklı, yangının söndürülmesi için çağrı yapanlara “yaygara koparıyorlar” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Nêrkole köyü Goman tepesinde 3 gün önce başlayan orman yangını devam ediyor. alevler, Şemdinli’den Derecik istikametindeki Nêrkole köyüne kadar yayıldı. Yangının yayılma hızı, “yerleşim alanlarını da tehdit edecek” endişesine neden oldu.

Hakkari’deki sivil toplum örgütleri ise Şemdinli’deki yangına dikkat çekmek ve destek alabilmek için sosyal medyada “#Şemdinliyanıyor” başlığıyla etiket açtı. Kısa sürede bu başlıkla çok sayıda paylaşım yapıldı.

Bu arada Şemdinli Kaymakamlığı'ndan yangınla ilgili açıklama geldi. Açıklamada, “Şemdinli ilçemiz Günyazı Köyü Yiğitler mezrasının üst kısımlarında dün akşam saatlerinde başlayan örtü altı yangınına, personellerimiz, güvenlik birimlerimiz ve vatandaşlarımız tarafından müdahale edilmiş ancak arazinin engebeli ve dağlık olmasından dolayı, rüzgarın da etkisiyle birlikte belli bir alanda yayılmıştır. Devam eden çalışmalar sonrasında alanın büyük çoğunluğu kontrol altına alınmıştır. Söndürme ve soğutma çalışmaları devam etmekte olup, yerleşim yerine herhangi bir sıçrama durumu söz konusu değildir” ifadeleri yer aldı.

BELEDİYE BAŞKANINA GÖRE ‘YAYGARA’

AK Partili Şemdinli Belediye Başkanı Tahir Saklı ise sosyal medya hesabından yangınla ilgili bilgi verdi. Saklı, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, #Semdinliyanıyor etiketi için “yaygara” dedi.

Saklı, “#Semdinliyanıyor etiketi ile paylaşılan ve koparılan yaygara gerçeği yansıtmamaktadır. Örtü altı yangını denilen ot ve kurumuş bitkilerin yanması kontrol altına alınmıştır. Kaymakamımız Sn @ykp_gvn Başkan Vekilimiz Sn M. Halit Alp ve protokol üyeleri yangın bölgesini inceledi” ifadelerini kullandı. 

Tahir Saklı, söz konusu paylaşımı nedeniyle sosyal medyada eleştirilere maruz kaldı. Eleştirilerin haksız olmadığını Saklı’nın yangınla ilgili attığı ikinci tweet doğrular nitelikteydi.

Saklı, ikinci tweetinde, “İlçemiz Yiğitler mezrası bölgesinde çıkan yangın öğlen saatlerinde kontrol altına alınırken, rüzgarın etkisiyle yeniden alevlendi. İtfaiye ekiplerimizin de aralarında bulunduğu ekiplerin müdahalesi devam ediyor, ancak arazinin engebeli olması müdahaleleri zorlaştırmaktadır” dedi.

Saklı’nın paylaştığı videoda ise bir itfaiyeci ile bir yurttaşın yangını ağaç dallarıyla söndürmeye çalıştığı görülüyor.

‘YAYGARA’ AÇIKLAMASINA TEPKİ YAĞDI

Başkan Tahir Saklı’nın “yaygara” açıklamasına tepkiler gecikmedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Temsilciliği, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu (TMMOB-İKK), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Şemdinli Belediyesi yöneticilerine, vatandaşlık sorumluluğuyla kamuoyu yaratmaya çalışan yurttaşlara yönelik ‘yaygara kopartma’ ithamlarında bulunmak yerine, yayılan yangılara ivedilikle ve ciddiyetle yaklaşmaları gerektiğine ilişkin sorumluluklarını hatırlatıyoruz. Bu yangınlarda hayatını kaybeden her bir canlının acısını yüreğimizde hissediyoruz.” 

HDP YANGIN BÖLGESİNE GİTTİ

Bu arada, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şemdinli İlçe Örgütü ve Hakkari Milletvekili Sait Dede, yangının çıktığı bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

Sait Dede, görgü tanıkları ve köylülerin verdiği bilgilere göre yangının karakol çevresinde başladığını belirterek, “Yangının ateş açılması sonucu başladığını düşünüyoruz” dedi.

Dede “AKP’li yetkililer, ‘yaygara’ yapmamamız gerektiğini söylüyor. Yangın, dağın öbür tarafına ve köydeki tarlalara ulaşmış durumda. Burada binlerce canlı yok olmuş ve geri kalan canlılar ise yok olmak üzeredir” sözleriyle Başkan Tahir Saklı'ya tepki gösterdi.

‘DEMEK Kİ BOŞUNA DEĞİLMİŞ’

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Muharrem Tekin ise Belediye Başkanı Tahir Saklı’nın tweetini alıntılayarak, “Yaygara koparmak’ harekete geçirir. Demek ki boşuna değilmiş yaygaramız” paylaşımı yaptı.

Yangınla ilgili son gelişmeleri, söndürme çalışmasına destek veren sivillerden olan Muharrem Tekin’den aldık. Yangının Nêrkole köyünün alt mahallesine yakın olduğuna dikkat çeken Tekin, "Yerleşim yeri için şu anda bir tehdit söz konusu değil ancak yangının devam etmesi durumunda yerleşim alanlarına ulaşacaktır” dedi.
Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin ilk günden başlayarak yangına müdahale ettiğini söyleyen Muharrem Tekin, “Ancak şartlar ve imkanlar yetersiz olduğu için etkili müdahale olmamıştır. Orman ekiplerine köy sakinleri eşlik etti. Ancak akşam karanlığı çökünce müdahaleye ara verildi. Ayrıca orman ekibi 5-6 kişilikti ve bu nedenle müdahale etkili olmadı” şeklinde konuştu.

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin
SOĞUTMA ÇALIŞMASI YAPILMADI

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Tekin, alevlerin söndürüldüğü duyurulmasına rağmen yangının yeniden neden başladığı sorusuna ise şöyle cevap verdi: "Dün öğlen saatlerinde yangının çoğu kontrol altındaydı. Biz yangın bölgesindeydik. Çok kısa bir süre sonra beş altı ayrı yerden alevler yükselmeye başladı. Konu hakkında İlçe Kaymakamı'nı telefonla arayarak bilgilendirdim. Yangının büyük bir alana yayıldığını ve giderek arttığını söyledim. Söndürülen alanlar soğutma çalışması yapılmadığı için rüzgarın da etkisiyle yeniden yanmaya başladı. Alanın dağlık olması sebebiyle alevlerle ısınan ve kayalardan kopan taşların yuvarlanmasıyla başka alanlarda da yangın çıkıyordu.

‘BAŞKAN KENDİSİNİ YALANLADI’

Belediye Başkanının ‘koparılan yaygaralar asılsızdır’ açıklamasını talihsiz bir açıklama olarak görüyorum. Yangın bölgesinden elimden geldiği kadarıyla kamuoyu oluşması için paylaşımlar ve çağrılar yaptım. Nitekim ciddi bir kamuoyu oluştu. Belediye başkanına göre yaygara koparılıyordu. Orada ormanlarımız yanıyorken, içinde binlerce canlı yanıyorken, yerleşim alanına ulaşması muhtemelken, ilgilileri harekete geçirmek için yaygara koparmayacağız da bakıp izleyecek miydik? Belediye başkanı bu açıklamasından birkaç saat sonra yeni bir açıklama yaparak kendisini yalanlamıştır.” 

GECE MÜDAHALE EDİLEMİYOR

3 gündür devam eden yangının geniş bir alana yayıldığını, bir bölgede kontrol altına alınan alevlerin başka bir yerden yükselmeye başladığını belirterek, ekiplerin yetersizliğinden şikayet eden Tekin, şöyle konuştu: “Alevler geniş bir alana yayıldı. Yangına müdahale eden ekipler az olduğu için her alana yetişmeleri mümkün değil. Kazma kürekle yangına müdahale etmek çok zor.

Yer yer küçük küçük ateşler yanıyor. Gece saatlerinde yangına müdahale olmadığı için rüzgarın da etkisiyle yangın büyüyor.”