Selin vurduğu Libya'da protestocular belediye başkanının evini ateşe verdi

Libya'daki selin büyük yıkıma neden olduğu Derne kentinde düzenlenen protestolarda görevden uzaklaştırıldığı açıklanan belediye başkanının evi ateşe verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Libya'da 10 Eylül Pazar günü etkili olan ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği selin ardından, ülkenin doğusundaki Derne kentinde protestolar düzenlendi. Sellerden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Derne'de yüzlerce kişi sokaklara çıkarak yetkililere olan tepkilerini dile getirdi. Göstericiler, dün akşam saatlerinde selin yaşandığı dönemde Derne Belediye Başkanı olan Abdulmenam El Ghaithi'nin evini ateşe verdi.

The Guardian'ın aktardığına göre, ülkenin doğusunu kontrolü altında bulunduran hükümetin devlet bakanlarından Hichem Abu Chkiouat, Ghaithi'nin görevden uzaklaştırıldığını bildirdi. 

'DERHAL SORUŞTURMA BAŞLATILSIN'

18 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirilen protestolar, Libya'da iki barajın yıkılmasıyla daha da yıkıcı hale gelin sellerin ardından düzenlenen ilk büyük çaplı protesto gösterisi oldu. Protestocular, gösteriler sırasında, Libya'nın doğusundaki parlamentonun başkanı Aguila Saleh'i de hedef aldı. Derne'deki duruma ilişkin açıklama yapan hükümet ise Başbakan Usama Hamad'ın şehirdeki tüm belediye meclisi üyelerini görevden aldığını ve sellerle bağlantılı olarak haklarında soruşturma başlatıldığını duyurdu. 

Parlamento başkanına seslenen protestocular, "Aguila; seni istemiyoruz. Tüm Libyalılar kardeştir" sloganları attı. Protestoya katılan göstericilerden Mansour isimli bir öğrenci, barajların çökmesiyle ilgili derhal bir soruşturma başlatılmasını talep etti. Mansour, selin 'sevdikleri binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığını' vurguladı. Taha Miftah isimli bir başka eylemci de "Gösterinin mesajı, hükümetin krizi yönetmekte başarısız olduğudur" diye konuştu. Miftah, özellikle parlamentonun 'suçu olduğunu' savunarak afetle ilgili uluslararası bir inceleme ve uluslararası gözetim altında yeniden inşa çağrısında bulundu.

Ne olmuştu?

Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" Fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu. Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Libya'da yaşanan sel felaketine ilişkin 16 Eylül'de yayımladığı raporda 11 bin 300 olarak açıkladığı hayatını kaybedenlerin sayısını, daha sonra 3 bin 958 olarak güncellemişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler libya derne sel protesto