Selim Kuneralp yazdı: Diplomaside gol

Emekli büyükelçi Selim Kuneralp bu haftaki yazısında, "Diplomaside gol yemek istemiyorsanız hedeflerinizi gerçekçi bir şekilde belirleyeceksiniz" diyerek Türkiye'nin attığı adımları ele aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski AB Büyükelçisi Selim Kuneralp, Türkiye'nin dış politikada attığı adımları değerlendirdi. Finans ve Ticaret sitesinde "Diplomaside gol" başlığı ile bir yazı kaleme alan Kuneralp, "Diplomaside gol yemek istemiyorsanız hedeflerinizi gerçekçi bir şekilde belirleyeceksiniz, dünyada sizden başka ülkeler bulunduğu gerçeğini ihmal etmeyeceksiniz, diyalog, görüşme falan tertipleyecekseniz somut sonuçlara yönelik bir gündeminiz olacaktır" ifadelerini kullandı.

Son dönemlerde dış politikadaki gelişmeleri ele alan Kuneralp'in yazısından bir bölüm şöyle,

"...Ancak iktidarımızın gol yemeğe doymadığı anlaşılmaktadır. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Biden 40 yıl aradan sonra bizim 1915 olayları olarak adlandırdığımız tehcir ve katliamı soykırım olarak tarif eden bir açıklama yapmıştır. İktidar da ülkenin içinde bulunduğu vahim ekonomik durumdan dolayı buna tepkisiz kalmak zorunda kalmıştır. Bu da yetmezmiş gibi birkaç gün sonra Cenevre’de yapılan Kıbrıs görüşmelerinde sadece karşı tarafın değil, uluslararası toplumun reddedeceği bilinen Kıbrıs’ta iki egemen devlet önerisi yapılmış, aynı gün içinde BM Genel Sekreteri, ABD ve Rusya tarafından açıklamalarla bu önerinin BM kararlarına aykırı olduğu ve dolayısıyla kabul edilemeyeceğini yüzümüze vurulmuştur. ABD ile Rusya’yı hiç alışılmamış bir şekilde aynı safa oturtmak bir başarı sayılmıyorsa, bu öneriyle neyin hedeflendiği anlaşılmamaktadır. Yunanistan ile Kıbrıs Rumlarının arka arkaya attıkları gollerin bedelini Haziran ayında yapılacak AB zirvesinde ödemek durumunda kalmayacağımızı ummaktan başka bir şey yoktur.

Özetle, diplomaside gol yemek istemiyorsanız hedeflerinizi gerçekçi bir şekilde belirleyeceksiniz, dünyada sizden başka ülkeler bulunduğu gerçeğini ihmal etmeyeceksiniz, diyalog, görüşme falan tertipleyecekseniz somut sonuçlara yönelik bir gündeminiz olacaktır. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türkiye bunu yapmasını bildi. Belki bir gün nasıl yapıldığını hatırlar." (HABER MERKEZİ)

YAZININ TAMAMI