Selçuk Altun'dan sanat dünyasına bakış: Bir kere değil, her an…

Kitap İçin 4, Cumhuriyet Kitap Eki’nde 2013-2015 sürecinde yayımlanmış Selçuk Altun’un aylık yazılarından mürekkep. Çalışma, dönemin edebiyat-kültür-sanat-kitap dünyasına bakma fırsatı sunuyor.

Google Haberlere Abone ol

Deniz Alsaç 

Selçuk Altun’un 2004’te, Cumhuriyet Kitap Eki’nde başlayan ‘Kitap İçin’ yolculuğunun şimdiki durağı Ot Dergi. Son birkaç yıldır Ot Dergi’nin sayfaların zenginleştiriyor yazar.

Romanlarıyla Türkiye’de ve yurtdışında ses getiren yazarlarımızdan olan Altun’un ‘Kitap İçin’ yazılarını, edebiyat ve kitap dünyasından farklı sesler duymak isteyen her okur yakından takip eder. Yakından takip eder çünkü Altun bu yazılarında, geniş algı dünyasıyla birlikte zengin zihin kütüphanesini okurlarına açar. Bir anlamda edebiyat-kitap dünyasının kendi bakış açısından günlüğünü tutar.

Kitap İçin 4, Selçuk Altun, 440 syf, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2021.

Bir almanak da diyebiliriz bu bağlamlarıyla ‘Kitap İçin’e, bir yazarın not defteri de… Adını her ne koyarsak koyalım ‘Kitap İçin’, nitelik derdine düşmüş okurlar için bir klasik hâlini aldı şimdiden. Aylık periyotta, madde madde ilerleyen Altun’un deyimiyle bu “kıs(s)a”lar bir araya geldiğinde kaleme alındığı dönemlerin bir anlamda panoramasını da sunar. Tam da bundan Altun, her bin maddede bir kaleminden çıkanları kitaplaştırıyordu. Fakat ‘Kitap İçin 3’ten sonra yazar, bunları kitaplaştırmaktan vazgeçti. Nedeni, kendini tekrar hissiydi. Dergilerden sonra ‘Kitap İçin’leri kitap ciltleri içinde kütüphanesinde görmek isteyen okurlar da bundan mahrum kaldı. ‘Kitap İçin’ yazılarının bir araya gelerek kitaplaşması, bu maddelerin kaynaklık yönüne de işaret eder ayrıca. Bir kere değil, el atılan her anda okuruna ses veren yazılar hâline dönüşür böylelikle ‘Kitap İçin’ler.

Fakat Altun yakın zaman önce bu kararından vazgeçti ve ‘Kitap İçin 4’ ile tekrar selamladı okurlarını. ‘Kitap İçin 4’te de Altun artık bilindik tavrını, edasını, üslubunu takınıp evrenini paylaşıyor. Yazarlığının yanında bibliyofil ve estet bakışa sahip bir koleksiyonerdir aynı zamanda Altun. Bu özelliklerini de ‘Kitap İçin’ yazılarında cömertçe sergilemekten çekinmez. Dünyanın çeşitli müzayedelerinden topladığı nadir kitaplar, zor görülebilecek fotoğraflar, Türkçede yayımlanmamış kitaplardan anekdotlar, edebiyat ve sanat dünyasının magazini, gündeme dair polemikten kaçmayan tavrı ile Altun, ‘Kitap İçin’ okurlarına açtığı dünyasında kelimenin gerçek anlamıyla bir hazine yolculuğuna çıkarıyor herkesi.

Bilgiyi önemseyen bir kalem Selçuk Altun. Okurlarıyla bilgi paylaşmayı sever, önemser. Sadece ‘Kitap İçin’lerden değil, romanlarından da aşinayız onun bu tavrına. Fakat bu bilgiyi verme şeklini kendine has bir şekilde gerçekleştirir. Bilgiyi, üslubunca aktarır. ‘Kitap İçin 4’te de zengin bir kaynak sunmuş bu bağlamda. ‘Kitap İçin 4’, Cumhuriyet Kitap Eki’nde 2013-2015 sürecinde yayımlanmış Selçuk Altun’un aylık yazılarından mürekkep. Dönemin edebiyat-kültür-sanat-kitap dünyasına Selçuk Altun’un gözünden bakma, yeniden hatırlama ve yeniden öğrenme fırsatı sunuyor.