Selahattin Demirtaş'tan Davutoğlu'na: Yüreğin soğumadı mı?

Selahattin Demirtaş, yedi yıl önce dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na karşı söylediği sözler nedeniyle hakim karşısına çıktı: "Yüreğin soğumadı mı?"

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 'kamu görevlisine hakaret' suçlamasıyla yargılandığı dava bugün Küçükçekmece 23'ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Ahmet Davutoğlu, Selahattin Demirtaş hakkında şikayetinden vazgeçtiğini açıklamıştı. Ancak duruşmada Davutoğlu’nun şikayetini devam ettiği, mazeret bildirdiği duruşma salonunda açıklandı.

Demirtaş'ın sanık olarak yargılanmasının nedeni 2015'te dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na karşı söylediği, 'YPG Fırat’ın batısına geçecek' sözleri oldu. Bu sözler nedeniyle Demirtaş hakkında 'kamu görevlisine hakaret' iddiasıyla iddianame hazırlanmıştı. 

Sözlerine Masha Amini’yi anarak başlayan Demirtaş, saçlarını ise kadınların mücadelesini desteklemek ve protestoya katılmak amacıyla kazıdığını açıkladı.

'DAVUTOĞLU'NUN BİR SONRAKİ DURUŞMADA BURADA OLMASINI İSTERİM'

Demirtaş duruşmada şunları söyledi: "Son derece insani bir şeyi dile getirdim. İfade özgürlüğü kullanmak içi konuşuyorum. Bugün esas hakkında mütalaasını savunmak isterdim. Ahmet Davutoğlu muhalefet lideri ve burada olmasını isterdim. Neyime şikayetçi ne kadar ceza almamı istiyor. Bir sonraki duruşmada burada olmasını istiyorum. Bunun ne kadar hassas bir konu olduğuna ilişkin beyanı var. Başbakanlık yaptığı dönemdeki davalarla ilgili şikayetini geri çektiğini söyledi. Şikayetini geri çekmediği tek kişi benim. Şimdi bir defa daha Davutoğlu yine şikayetçi. Şaşkınlıkla karşılıyorum. Bir sonraki celsede müdahil olarak ondan dinlemek istiyorum. Hakkımda 47 dava açıldı. 6 yıldır haksız yere tutukluyum. 10 bin yıldan fazla ceza söz konusu. Siyasi tutukluyum. Bunlardan biri de Ahmet Davutoğlu’na hakarettir. Davutoğlu’na sormak isterim. Yüreğin soğumadı mı? Tam olarak amacınız nedir? Ben de ona göre savunmamı yapmak isterim. Sizi denetlediğim için bu kadar yıldır yargılanıyorum. Hiç mi bir hata yapmadınız? Hepsini muhalefet mi yaptı? Siz şimdi muhalefettesiniz.”

Demirtaş, bir sonraki duruşmada Davutoğlu’nun duruşmaya katılmasını ve kendisinin de aynı şekilde duruşmaya Küçükçekmece’de katılmak istediğini belirtti.

Avukat Ramazan Demir, duruşmada AHİM’in verdiği hak ihlali kararlarını anlattı. Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı 23. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AHİM kararlarının kendileri için bağlayıcı olduğunu söyledi.

Duruşma, 4 Kasım saat 14.00’a ertelendi.

'DAVUTOĞLU HER NE KADAR ‘KAMU DAVASIDIR’ DESE DE ŞİKÂYET DEVAM EDİYOR’

Selahattin Demirtaş’ın Küçükçekmece 23. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yaptığı savunmasının tam metni şöyle:

"Sayın Ahmet Davutoğlu bugün bir muhalefet partisinin genel başkanı. Burada olmasını isterdim. Kendisi tam olarak neyimden şikayetçi, ne kadar ceza almamı istiyor, niye ceza almamı istiyor? Kendisinden dinlemek isterdim. Bir sonraki celsede kendisini burada beklediğimizi belirtmek isterim. Şimdi kendisi muhalefet lideri olarak yapmış olduğu açıklamalar var. İktidara gelirse ifade özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunu, nasıl koruyacaklarını, ne kadar hassas bir konu olduğuna dair çok sayıda beyanı var. Bir sonraki celsede bunları resmî olarak dosyaya sunacağız. Yine sayın Davutoğlu başbakanlık yaptığı dönemde kendisine yönelik hakaret suçlamalarının tamamından şikayetini geri çekti. Bu bilgiyi de kendisi kamuoyu ile paylaştı. Şikayetini geri çekmediği tek kişi benim. Mersin’de yargılandığım bir dosyada başbakana hakaretten yine sayın Davutoğlu şikayetçi ve 10 ay hapis cezası aldım. Dosya istinafta. Şimdi bir defa daha sayın Davutoğlu ile ilgili seçim döneminde bir söylemimden dolayı yeniden yargılanıyorum. Kendisi yine şikayetçi. Her ne kaşar kamuoyunda şikayetçi değiliz, bu kamu davasıdır dese de. Evet şikayetini geri çekse de, resen başlayan bir kamu davası olsa bile şikayetinin devam ettiğini buradan belirtmek isterim. Şaşkınlıkla karşılıyorum. Bir sonraki celse bu duruşma salonunda sayın Davutoğlu’nu müdahil sıralarında görüp, suçlama tam olarak nedir, tam olarak beni ne ile suçluyor, nasıl hakaret ettiğimi ondan dinlemek isterim. Çünkü şu ana kadar hakkımda 47 dava açıldı. 144 soruşturma yürütüldü. Bunların 47 tanesi davaya dönüştü. 6 Yıldırım haksız yere tutukluyum. AHİM büyük dairesinin verdiği karara göre siyasi tutukluyum.

‘TAM OLARAK NE KADAR CEZALANDIRILMAMI İSTİYORSUNUZ?’

Şu anda yargılandığım dosyalardan biri 10 ay olmak üzere, Ahmet Davutoğlu’na hakaret. Biri 3 buçuk yıl olmak üzere Cumhurbaşkanı'na hakaret. Biri 4 yıl 8 ay örgüt propagandası olmak üzere toplam 9 yıl ceza aldım. Onlardan biri kesinleşti. 6 yıldır tutukluyum, 9 yıl hapis cezası aldım. Bununla birlikte 38 ağırlaştırılmış müebbet ve 10 bin yıldan fazla hapis cezasıyla yargılanmam sürüyor. Sayın Davutoğlu’na buradan gelirse yüz yüze sormak isterim. Yüreğiniz soğumadı mı bunlara rağmen? Tam olarak ne kadar cezalandırılmamı istiyorsunuz? İçiniz soğumadı mı halen? Tam olarak amacınız ne? Tam olarak ne yapmaya çalışıyorsun? Bende buna göre savunmamı yapmak isterim. Çünkü doğrudan sizin şikayetinizle başlamamış olsa da bu soruşturma, dosyada müdahilsiniz. Şikayetçisiniz, cezalandırılmamı istiyorsunuz. Dolayısıyla sizin başbakanken icraatlarınıza ve yaptıklarınıza dair hakkınızda en ufak bir fezleke, soruşturma yokken, ben muhalefet lideri olarak sizi denetlediğim için, Anayasanın ve Meclis içtüzüğünün bana verdiği yetkiyle sizi denetlemek için eleştirdiğim için bu kadar yıldır bu kadar davadan yargılanıyorum. Siz Başbakan olarak hiç mi hata yapmadınız. Bütün hatayı muhalefet olarak mı yaptık? Şimdi muhalefetteyken ne düşünüyorsunuz? Bunu çok merak ediyorum. Dolayısıyla bir sonraki celsede kendisine tebligat çıkarılmasını, duruşmaya davet edilmesini talep ediyorum. Bende bir sonraki celse koşullar uygun olursa bende orada salona gelmek istiyorum. SEGBİS ile değil, Küçükçekmece Adliyesi’nde hazır bulunmak istiyorum. Bizzat orada sayın Ahmet Davutoğlu ile bu konuda mahkemeniz huzurunda tartışmak istiyorum. Bu aşamada diyeceklerim bu kadar.”

GELECEK PARTİSİ’NDEN DAVA AÇIKLAMASI: ŞİKÂYET DE DAVAYA KATILIM TALEBİ DE YOK

Konuya ilişkin Gelecek Partisi tarafından yapılan açıklamada, dava dosyasının Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde kamu görevlisi olması nedeniyle savcılık tarafından resen açıldığı belirtildi. Davutoğlu’nun şikayetçi olmadığını, davaya katılım ve takip talebinde bulunmadığını belirten Gelecek Partisi’nin açıklaması şöyle:

“Genel Başkanımız Sayın Ahmet Davutoğlu konu hakkında şikayetçi olmadığı gibi, davaya katılım ve takip talebinde de bulunmamıştır. Avukatlarımız da davaya katılım talebinde bulunmadıkları gibi duruşmalara iştirak etmemişlerdir. Hukuki durum bu olmasına rağmen Selahattin Demirtaş'ın avukatlarının, bu hususu göz ardı ederek kamuya yanlış ve yanıltıcı bilgi vermesi, hukuku siyasi bir pozisyona sürüklemeye çalışması da tarafımızca doğru bulunmamaktadır. Ayrıca milletimiz bilmelidir ki, Genel Başkanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, kutuplaştırılan toplum psikolojisinin yeniden sağlıklı bir zemine oturtulabilmesi amacıyla şahsi tüm davalarından daha önce vazgeçmiştir.”

Ancak Davutoğlu’nun şikayetinin devam ettiği, avukatlarının ise mazeret bildirdiği duruşma salonunda açıklandı. 

 

Etiketler Demirtaş Davutoğlu