Selahattin Demirtaş, Newroz davasından beraat etti

Selahattin Demirtaş, Batman’daki Newroz etkinliğine katıldığı gerekçesiyle yargılandığı davadan beraat etti.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 2016 yılında katıldığı Batman’daki Newroz kutlamaları gerekçe gösterilerek '2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmek' suçlamasıyla yargılandığı davanın 14. duruşması bugün Batman 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Başka bir suçlamadan dolayı Edirne Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ın katılmadığı duruşmada avukatları hazır bulundu.

‘AİHM VE AYM KARARLARI DEMİRTAŞ’IN SİYASİ REHİNE OLDUĞUNA İŞARET'

Duruşmada ilk olarak söz alan savcı, Demirtaş’ın izinsiz yapılan gösteriye katılarak üzerine atılı suçu işlediğini savunarak cezalandırılması talebinde bulundu.

İddia makamının ardından söz alan Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman, Demirtaş hakkında siyasi saiklerle dava açıldığını söyledi. Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ihlal kararlarına dikkat çeken Karaman, "Bu kararların tamamı Sayın Demirtaş'ın siyasal amaçlı bir rehine olduğuna işaret ediyor. Dolayısıyla bu süreçte kendisi hakkında açılan dosyaların tamamı da bu siyasal amaç ile maluldür” ifadelerini kullandı.

‘DEMİRTAŞ'IN BEYANLARINDA SUÇ UNSURU YOKTUR'

Demirtaş’a yönelik yargı baskısının 2016 yılında milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla başladığını belirten Karaman, Batman Newroz'u dosyasında Demirtaş’ın üzerine atılı suça dair bir emare olmadığını söyledi. Karaman aynı zamanda bu suçtan Selahattin Demirtaş haricinde kimseye dava açılmadığını da söyledi:

"Bu dosya suç ve ceza ilişkisi içinde ele alınamaz. Çünkü böyle ele alınmış olsaydı zaten hiç soruşturma açılmazdı veya takipsizlikle sonuçlanırdı. Bir hakkın kullanımı olan toplantı ve gösteriye katılmak suç değildir. Demirtaş bu toplantıda kendi kitlesine hitap etmiştir. Beyanlarında suç unsuru oluşturacak bir şey yoktur.”

‘ADİL YARGILANMA HAKKI İHLAL EDİLMİŞTİR'

Selahattin Demirtaş’ın katıldığı benzer etkinlik nedeniyle açılan davada AYM'nin ihlal kararı verdiğini hatırlatan Karaman, Demirtaş hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

Demirtaş’ın barışçıl amaçlarla toplantı ve gösteriye katıldığını belirten avukat Mustafa Yıldız, barışçıl amaçlarla yapılan toplantı ve gösterilerin suç sayılamayacağını, bunun Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade ederken, avukat Yunus Bağış bu dosyada Demirtaş’ın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini söyledi.

'ERDOĞAN'IN 'SELO'YU ÇIKARAMAZLAR' SÖZLERİ YARGIYA BASKIDIR'

Duruşmada, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Cumhur İttifakı iktidarda olduğu sürece Selo’yu çıkaramazlar” sözlerini hatırlatan Bağış, Erdoğan'ın bu ifadelerinin, “Yargıya baskı ve Demirtaş’ın siyasi rehine olduğunun kanıtı olduğu" anlamına geldiğini söyledi.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme hakimi, Demirtaş’ın üzerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi.