Selahattin Demirtaş hakaret paylaşımlarına karşı harekete geçti

Selahattin Demirtaş, kendisine hakaret edenlere karşı harekete geçti. Demirtaş'ın avukatlarından Hadi Cin, Demirtaş'a hakaret eden yüzlerce kişi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP’nin Edirne Cezaevi’nde tutulan eski Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları Demirtaş’ı hedef alan hakaretlere karşı harekete geçti. Avukatlar bugüne kadar Demirtaş’ı hedef gösteren, hakaret eden kişileri tespit ederek suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Demirtaş’ın avukatlarından Hadi Cin, bu kişileri tespit edip haklarında tazminat davaları açtıklarını söyledi. Cin'in aktardığına göre, Şu ana kadar yüzlerce kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Avukat Cin, eleştiri hakkını kullanan hiç kimse hakkında suç duyurusunda bulunmadıklarını da sözlerine ekledi.

'KATİL', 'TERÖRİST' DİYENLERE SUÇ DUYURUSU

“Katil”, “terörist” gibi söylemler ve küfürlü kelimeler içeren hakaretler konusunda suç duyurusunda bulunduklarını ve tazminat davaları açtıklarını aktaran Cin, özellikle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve MHP’li yöneticilerin hakaret içeren paylaşımlarının suç duyurusuna konu edildiği bilgisini paylaştı. Ayrıca Cin, siyasetçilerin hakaret içerikli söylemlerini Twitter’dan paylaşan ve yorum yazan kişilerin de suç duyurusu listesine eklendiğini ifade etti.

Sosyal medyada Demirtaş’a karşı hakaret ve tehditlerin hem Demirtaş’ın basın danışmanları hem de avukatları tarafından takip edildiğini aktaran Cin, “Sistematik itibarsızlaştırma çalışmaları, tarihi önemdeki 2023 seçimleri ile doğrudan bağlantılı ve temel amaç Demirtaş’ın halk üzerindeki pozitif etkisi ve algısının kırılması amacı taşıyor” dedi.

‘HUKUK YOLUYLA MÜCADELE ETMEYE ÇALIŞIYORUZ’

“Hukuk yoluyla bu nefret diline karşı mücadele etmeye çalışıyoruz” diyen Cin, Demirtaş’ın daha önce, suç duyurusu gibi davalarla uğraşılmaması görüşünde olduğunu ancak hakaretlerin ve hedef göstermelerin boyutu artınca avukatlarına bu konuda talimat verdiğini söyledi.

Cin şöyle konuştu: “Müvekkilin siyasi rehine olmasını sağlayan algı operasyonları, gazete manşeti, köşe yazısı, televizyon programı, sosyal medya kampanyası şeklinde belli merkezlerden yönetildi ve sayın Demirtaş siyasi rehine haline getirildi. Aynı çevreler, organize bir şekilde algı operasyonlarına devam etmekte. Adeta sayın Demirtaş aleyhine sosyal medya kampanyası yapmayı meslek haline getirenler var ama bir türlü sayın Demirtaş’ın toplumdaki saygınlığını yok edemediler, yok edemedikçe de saldırılarını yoğunlaştırıp hakaretlerin dozajını da arttırdılar. Buna karşılık sayın Demirtaş da biz avukatlarına hukuk mücadelesinin yoğunlaştırılması talimatını verdi. Bu saldırılara karşı kayıtsız kalınamayacağı konusunda mutabık kaldık.”

'TÜM HUKUK YOLLARINI İNATLA İŞLETECEĞİZ'

"Bu işi başkaları gibi gelir kapısı haline getirmeyeceğiz" diyen Cin şöyle devam etti: “Toplumdaki kamplaşma, nefretin yayılması, hedef gösterme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme... Biz bunlara karşı mücadele edeceğiz. Bizim derdimiz bunu tazminata dönüştürmek değil. Hukuk yoluyla cezai yaptırım kararları çıkartarak bu nefret dilinin kullanılmasını engellemek istiyoruz. Nitekim son zamanlarda çıkan bazı kararlardaki adli para cezası ve yargılama giderleri bile ciddi bir miktara tekabül etmekte. Kimsenin gaza gelip hakaret ederek kendini bu duruma düşürmemesini diliyoruz. Ayrıca hakaretin aciz insanların işi olduğunu, Sayın Demirtaş’ın fikirleri ile baş edemeyenlerin küfür ve hakarete başvurduklarını görüyoruz. Yargının bunca baskı ve taraflılığına rağmen sonuç almaya başladık çünkü Erdoğan’a söylenen eleştiri mahiyetinde sözlere bile ceza verildiğine dair kararların sunup müvekkile düpedüz hakaret edildiği görülünce ceza davası kaçınılmaz oluyor, tazminata mecburen hükmediliyor. Mecbur kalmadıkça bu yola başvurmamaya çalışıyoruz. Bu nedenle suç duyurusu, tazminat davası, Anayasa Mahkemesi başvurusu ve AİHM olmak üzere tüm hukuk yollarını ısrarla ve inatla işleteceğiz.”