Sedat Peker Kıbrıs’ı sarstı: 'Anadolu’nun bağırsaklarından boşalanların içinde boğuluyoruz'

Sedat Peker'in Kutlu Adalı cinayeti ve uyuşturucu ticaretiyle ilgili iddialarına Kıbrıs'ın kuzeyinde tepki yağıyor. Halkın Partisi polise ihbar dilekçesi verirken, CTP'den sert tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sedat Peker’in son açıklama ve itirafları Kıbrıs’ta siyasi çalkantılara neden oluyor. Peker’in, özellikle şair, düşünür ve gazeteci Kutlu Adalı’nın öldürülmesi ve Kıbrıs’ın eroin piyasasındaki yeriyle ilgili açıklamaları toplumun geniş kesimlerinin tepkisini çekti.

HALKIN PARTİSİ'NDEN SUÇ DUYURUSU

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, bu sabah emniyete başvurarak ‘ihbar dilekçesi’ verdiklerini açıkladı. “Tüm yeni veriler çerçevesinde faili meçhul kalan cinayet dosyasının yeniden açılmasını/canlandırılmasını talep ettik” diyen eski başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı Özersay, şu ifadeleri kullandı:

“Kutlu Adalı cinayeti konusunda azmettirenlerle ilişkili ve olaya dair tanık olduğunu iddia eden şahsın iddialarının araştırılmasını; ismi verilen ve tanık olduğu iddia edilen bir diğer ismin Türkiye'de göz altına alındığını ve ifadesinin alınması gerektiğini dikkate getirdik. Tüm yeni veriler çerçevesinde faili meçhul kalan cinayet dosyasının yeniden açılmasını/canlandırılmasını talep ettik. Öte yandan Kutlu Adalı cinayeti yanında Polis Genel Müdürlüğü'nün dün yapılan açıklamalarda uluslararası uyuşturucu trafiği konusunda ülkemize dair ortaya konulan iddiaların da araştırılmasını talep ettik."

ERSİN TATAR: OLAĞANÜSTÜ GERGİNLİĞE YOL AÇMAYA GEREK YOK

KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde en büyük üçüncü gruba sahip olan Halkın Partisi'nin polise başvurmasıyla eş zamanlı olarak Cumhurbaşkanlığı da devreye girdi. Konuyla ilgili Kıbrıs Türk basınına konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Bir kasetten böyle bir haber yayıldı diye olağanüstü bir gerginliğe yol açmaya gerek yoktur. Polis Genel Müdürü ile görüşeceğim, kendisi beni ziyarete gelecek. Kendisine de söyleyeceğim, ‘ne gerekirse yapmak durumundasınız’. Varsa bir yasadışı iş bunun gereği neyse yapılması gerekmektedir. Bizim kimseyi koruma gibi bir pozisyonumuz olamaz. Bu açıklamalardan KKTC zarar görmemesi gerekir” dedi.

'NİÇİN 1996'DA BU İŞİN SONU GETİRİLMEDİ?'

Tatar'ın, muhalefete de yüklenmesi dikkat çekti. KKTC Cumhurbaşkanı muhalefete, “1996 çok uzun zaman evveldi. Dolayısıyla o günden bu güne isimlere girmek istemiyorum ama bu açıklama yapanların partisi uzun yıllar öyle veya böyle iktidarda kalmışlardır. Şimdi bu açıklamaları yapanlar zamanında niçin bu işin sonunu getiremediler?” sorusunu yöneltti.

CTP: KUTLU ADALI SORUŞTURMASI YENİDEN AÇILMALI

Ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ise Peker’in Adalı cinayeti ve yasadışı eroin ticaretiyle ilgili açıklamaları konusunda “Kutlu Adalı cinayeti ile ilgili soruşturmanın Polis Genel Müdürlüğü tarafından süratle ve yeniden açılmasını, ilgili iddiaların değerlendirilmesini ve soruşturmanın tamamlanmasını talep etmekteyiz" çağrısında bulundu. Parti açıklamasında, "Bir siyasi cinayet olan Kutlu Adalı olayı, toplumda derin yaralar açmış bir konudur. Toplumsal güven ve huzurun sağlanması, bu ve benzeri tüm siyasi cinayetlerin üzerine kararlılıkla gitmekten ve sonuçlandırmaktan geçmektedir” ifadeleri kullanıldı.

 'ANADOLU’NUN BAĞIRSAKLARINDAN BOŞALANLARIN İÇİNDE BOĞULUYORUZ'

CTP vekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Candan ise konuyla ilgili sert tonda bir açıklamada bulundu. Candan, “Anadolu’nun suyuyla bolluğa kavuşacağız denen günün ertesinde, Anadolu’nun bağırsaklarından boşalanların içinde halihazırda boğulmuş olduğumuz bir kez daha gün yüzüne çıktı. Bu noktada ülkemizde ve Türkiye’de bulunan namuslu siyasetçiler, gazeteciler, hukukçular ve diğer ilgililerin birlikte bu iddiaların üstüne gitmesi hepimizin Kutlu Adalı’ya ve bu kirli ilişkilerden zarar görenlere borcudur” mesajını verdi.

'KARA PARAYA BAĞLI EKONOMİK DÜZENE GEÇİLDİ'

Bir diğer CTP vekili ve eski içişleri bakanı Asım Akansoy ise “Ülkede uzun süredir kara paraya bağlı ekonomik düzene geçildiğini ve bunun sürdürülebilir olmadığını vurgulayıp, “Bu düzen siyaseti ele aldığı gibi medyayı da ele geçirdi, hayatın her alanına girdi. Kamuda bunları ifşa edip tartışmaktan geri duruyoruz. Herkes yaşanabilir düzen için eteğindeki taşları dökmeli” açıklamasında bulundu.

'KİM KİMİ ARAŞTIRACAK?'

CTP’nin yayın organı konumunda olan “Yeni Düzen” gazetesiyse bugünkü baş yazısında topluma ““Polis araştırsın” diyoruz ya! Bu polisin bağlı olduğu insanlar işaret ediliyor azmettirici rolünde! Biri eski TC Emniyet Genel Müdürü, dönemin İçişleri Bakanı, diğeri de emniyete bağlı özel harekatın başı! Kim, kimi araştıracak acaba?” sorusunu yöneltti.

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kutlu Adalı cinayeti soruşturmasının yeniden açılmasını ‘kaçınılmaz bir gereklilik’ olduğunun altını çizdi. Özyiğit, Meclis’in ve ilgili tüm kurumların sorumluluğunda olduğuna işaret etti, “Bizler bu sorumluluğu almaktan asla kaçınmayacağız, bu yönde atılacak her adıma da destek çıkacağız” dedi.

SAĞ KANATTAN ÇARPICI YORUM GELMEDİ

Benzer mesajlar diğer sol tandanslı partilerden, oluşumlardan ve toplum kuruluşlarından da geldi. Ankara ile yakın ilişkileri bulunan Kıbrıs Türk sağının temsilcileriyse Peker’in açıklamalarıyla ilgili çarpıcı yorumlarda bulunmaktan kaçınıyor.

KIBRIS TÜRK GAZETECİLER BİRLİĞİ: KARA BİR LEKE

Peker’in yeni açıklamalarına Kıbrıs düşün dünyasıyla basın emekçileri de tepki gösterdi. Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, “Adalı cinayeti, basın özgürlüğü açısından ülkemizde kara bir lekedir” diyerek, katledilen gazeteci yazar Kutlu Adalı’nın faillerinin bulunmasının artık kaçınılmaz olduğunu belirtti.

RUM BASINI: MAFYA ROLÜNE DAİR ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLER SU YÜZÜNE ÇIKTI

Peker’in açıklamaları Kıbrıs’ın güneyinde de yankı buldu. Kıbrıs Rum basını dünden beri Peker’in açıklamalarına geniş yer veriyor. Rum basını, Kıbrıs Türk basınındaki bilgileri derleyerek Kıbrıs Rum toplumuna “Türkiye ve Kıbrıs’ta derin devlet yapılanmasıyla mafyanın sosyoekonomik düzlemdeki ana rolüne ilişkin çok önemli bilgilerin su yüzüne çıktığı” mesajını veriyor.

ATİLLA PEKER'İN GÖZALTINA ALINMASI YUNANİSTAN'DA SON DAKİKA

Kıbrıs Rum medyası gibi komşu Yunanistan da, Peker ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. Dün gün boyunca Yunanistan’ın büyük medya kuruluşları Peker’in açıklamalarını haberleştirdi. Komşu ülkenin medyası ayrıca, Peker’in kardeşi Atilla Peker'in gözaltına alınışını da Yunanistan kamuoyuna son dakika gelişmesi olarak yansıttı.