Seçmenler anlattı: 'Sorunların üstesinden gelmek için değişim şart'

Oylarını kullandıktan sonra Reuters ve AFP haber ajansına konuşan Ankara, İstanbul ve Diyarbakır'dan seçmenler, hangi adaya neden oy verdiklerini anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu bugün Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yapıldı. Yurtiçindeki ve gümrüklerdeki sandıklar bugün saat 17.00 itibariyle kapanırken, Reuters haber ajansından Hüseyin Hayatsever ve Burcu Karakaş, seçmenlerle konuşarak sandık başından izlenimlerini paylaştı. İstanbul Kasımpaşalı seçmenler ise terchilerini Agence France-Presse (AFP) haber ajansına anlattı.

'SOĞUK VE UZAK BİR ADAMA İHTİYACIMIZ YOK'

Oyunu başkent Ankara'da kullanan 45 yaşındaki Songül Aslan, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Son 20 yıl içinde ne olduğunu hepimiz gördük. Bunu hiç kimse inkar edemez" dedi. 'Ülkenin gelişmeye devam etmesi ve her açıdan iyiye gitmesi için oy kullandığını' belirten Songül Aslan, "Ekonomik zorlular var ama bunlar çözülebilecek konular. Türkiye, birlikte güçlü durduğumuz sürece her şeyin üstesinden gelebilir" görüşünü dile getirdi.

32 yaşındaki Gülcan Demiröz ise 'seçimin değişim getirmesini umduğunu, aksi takdirde arkadaşlarının yurt dışına gideceğini, kendisinin de erkek arkadaşıyla birlikte yurt dışına gitmeyi düşündüğünü' söyledi. Demiröz, Kemal Kılıçdaroğlu'na oy verdiğini belirterek, "Bu ülke daha iyisini hak ediyor. Bizim zihinlerin birliğine ihtiyacımız var, tek başına yöneten güçlü, soğuk ve uzak bir adama değil" ifadelerini kullandı.

'İLK TURDA OĞAN'A OY VERMİŞTİM, BU TURDA KILIÇDAROĞLU'NA'

"Bugün çocuklarımız için, torunlarımız için oy veriyoruz, daha iyi bir gelecekleri olsun diye oy veriyoruz" açıklamasında bulunan 66 yaşındaki Kemal Üstünel, "Enflasyon hızla artıyor ve ben mevcut hükümette bu durumu durdurabilecek birini göremiyorum. (Kılıçdaroğlu) akıllı insanlardan oluşan ekiplerini kurdu. İnşallah ülkeyi bu çukurdan çıkaracak" dedi.

İlk turda Sinan Oğan'a, ikinci turda ise Kemal Kılıçdaroğlu'na oy verdiğini söyleyen 23 yaşındaki Burak da "Kılıçdaroğlu için kolay olacağını sanmıyorum; o, tüm seçimleri doğru olmayan dürüst bir insan. Umarım kazanır da bu ülke bu kadar uzun bir zaman sonra bir nefes alır. Yoksa korkarım zor zamanlardan geçeceğiz" öngörüsünü paylaştı.

'ERDOĞAN KAZANIRSA ÜLKEDEN GİTMEYİ DÜŞÜNÜYORUM'

Reuters'a İstanbul'dan konuşan 35 yaşındaki Şükrü Uçar, "Türkiye demokratik olmayan bir ülke oldu. Daha güçlü, Avrupa Birliği'ne (AB) yakın bir Türkiye görmek istiyorum. Hukukun üstünlüğüne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına saygı duyan bir ülkede yaşamak istiyorum" dedi. Uçar, "Geçen sefer daha umutluydum ama değişimin olacağına inanıyorum. Erdoğan kazanırsa Türkiye'den gitmeyi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

58 yaşındaki inşaat işçisi Ömer Kösekol ise 'Erdoğan'a oy verdiğini, çünkü kendisinin bir dünya lideri olduğunu' söyleyerek, "Erdoğan'a oy verdim çünkü Türkiye için yaptığı şeyleri takdir ediyorum. Sağlık sistemini düzeltti. Yollar yaptı" dedi. Erdoğan ile aynı okulda oy kullanan Nuran da "Onu (Erdoğan) çok seviyorum. İnşallah kazanacak. Ülkenin çok sorunu var ama eğer biri bu sorunları çözecekse o çözebilir" dedi. 

Muhalefeti desteklediğini ifade eden Ali Şakrak ise "Bu seçimde sandıktan umudun çıkmasını bekliyorum. Bu seçim, gençliğimiz ve milletimiz için bir referandum olacak. Umarım vatandaşlarımız doğru kararı verecektir" görüşünü paylaştı.

'ARTIK YETER, DEĞİŞİM ŞART'

Reuters'a Diyarbakır'dan konuşan 29 yaşındaki Mahmut Cin, "İlk turda Kılıçdaroğlu'na oy vermiştim. Ama bu sefer AK Parti mecliste çoğunluğu aldı. Eğer Erdoğan seçilirse meclisin çalışması zor olacaktır" öngörüsünde bulundu. Cin, "Bu sefer istikrar için Erdoğan'a oy verdim ki bu sayede meclis ve Cumhurbaşkanı arasında herhangi bir sorun olmasın" dedi.

34 yaşındaki Canan Tince, "Artık yeter. Türkiye'nin yaşadığı ekonomik kriz ve sorunların üstesinden gelmek için değişim şart. Umutlu ve kararlıyız" ifadelerini kullandı. 54 yaşındaki emekli Faruk Geçgel ise "Cumhurbaşkanı ve çoğunluğunun olduğu meclisin birlikte ve aynı çatı altında çalışması Türkiye için önemli. Ben de bu yüzden istikrar için bir kez daha Erdoğan'a oy verdim" açıklamasında bulundu.

'BİR KİLO PEYNİR NE KADAR OLDU?'

AFP'ye konuşan 80 yaşındaki Kasımpaşalı Yaşar Kırıcı, Erdoğan'ın komşusu olduğunu ifade ederek, Erdoğan'ın eskiden 'her gün kapılarının önüne geldiğini, artık Kasımpaşa'ya pek gelmediğini, dünyanın sorunlarıyla meşgul olduğu için zamanı olmadığını' söyledi. İlyas Arslan, "Erdoğan gibi kimse o yok; o bizim için baba gibi" derken, 75 yaşındaki Recep Özçelik Erdoğan'a oy vereceğini söyleyerek ülkedeki hayat pahalılığı krizinden Erdoğan'ı sorumlu tuttu. Özçelik, "Bir kilo peynir ne kadar?" diye sordu.

Kasımpaşa'daki genç seçmenler arasında da Kılıçdaroğlu'na oy verecek kişilerin olduğunu yazan AFP, 30 yaşındaki Ramazan Parlak'ın "O bir demokrat ve dürüst bir adam. Türkiye Afganistan oldu. Eğer Erdoğan kazanırsa Almanya ya da Fransa'ya gideceğim" dediğini aktardı. (DIŞ HABERLER)