Seçim tarihi için yeni yorum: Mayıs ihtimali haziran ihtimalinden yüksek

Meclis yaklaşan seçimler öncesi son yasama yılına başladı. Meclis açılışı dolayısıyla yapılan resepsiyona yürütme ilgi göstermedi. Resepsiyona katılanların gündeminde seçim vardı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM’nin 27. döneminin son yasama yılı bugün Genel Kurul’da yapılan özel oturumla başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşması ile mesaiye başlayan Meclis’te akşam düzenlenen resepsiyona Cumhurbaşkanı katılmazken tek bir bakanın da bulunmaması dikkat çekti. Resepsiyonda katılımcılar Meclis gündemine gelecek yasaları, af ve erken seçim konularını konuştu.

Milletvekilleri 3 aylık yaz tatilinin ardından Meclis çalışmalarına başladı. Pandemi nedeniyle iki yıl yapılamayan açılış resepsiyonu bu yıl daha geniş bir salon olan şeref holünde gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un ev sahibi olduğu resepsiyonda tebrikler Meclis ana binasının bahçesinde kabul edildi. Geçmiş yıllarda yasama, yürütme ve yargı organlarının başkanları, kuvvet komutanları ve yabancı misyon temsilcilerinin büyük kısmının katıldığı resepsiyona bu yıl katılım sönük kaldı.

RESEPSİYONA TEK BİR BAKAN KATILMADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’daki programları nedeniyle resepsiyona katılmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarın (2 Ekim) ev sahipliğinde gerçekleşecek Altılı Masa toplantısına hazırlıklar nedeniyle katılmadığı öğrenildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanları ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de resepsiyonda yer almadı. Partiler adına grup başkanvekilleri ve milletvekilleri resepsiyonda hazır bulundu. Resepsiyonda katılan tek genel başkan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış konuşmasını yaptığı özel oturuma çok sayıda bakan katılmıştı. Ancak akşam verilen resepsiyona tek bir bakanın katılmaması dikkat çekti.

ERDOĞAN’IN ADAYLIĞI TARTIŞMASI

Meclis resepsiyonuna katılan parti yöneticilerine gündemin değişmeyen başlığı seçimle ilgili sorular soruldu. Meclis Başkanı Şentop, haziran ayında yapılması gereken seçimlerin bir ay öne alınma olasılığı ile ilgili soruları yanıtsız bıraktı. Şentop’a Erdoğan’ın ikinci kez aday olmayacağı ile ilgili tartışmalar hatırlatıldı. Bu konuda makale yazdığını hatırlatan Şentop, Erdoğan’ın 2018’de değişen anayasaya göre seçildiğini, bunun ilk dönem olduğunu belirterek, “Hukuken çok net. Hiçbir kafa karışıklığı yok. Adaylıkla ilgili tereddüt yok” dedi.

AK PARTİ’DE ÜÇ DÖNEM KURALI ESNETİLECEK Mİ?

AK Parti’nin tüzüğünde milletvekilleri için üç dönem kuralı bulunuyor. Bu kural dolayısıyla 100’e yakın milletvekilinin yeniden aday olamayacağı, ancak parti yönetiminin bunu esnetecek bir karar alabileceği konuşuluyor. Söz konusu kurala takılacak isimler arasında sayılan AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım bu yönde soruya, “Şu an üç dönem gündemimizde yok” yanıtı verdi. Kuralın esnetilme ihtimali ile görüşünün sorulması üzerine Yıldırım, “Gündemimizde olmayan bir konu üzerinde fikir yürütmek mantıklı olmaz” dedi.

SEÇİMİN MAYIS’TA OLMA İHTİMALİ HAZİRAN’DA OLMA İHTİMALİNDEN DAHA YÜKSEK

Resepsiyonda konuşulan konulardan biri de seçim tarihi oldu. Mevzuata göre zamanında yapılması durumunda 18 Haziran 2023’te gerçekleşecek seçimin bir ay öne çekilebileceği konuşuluyor. Bu konuda Cumhur İttifakı’nda yer alan bir siyasetçi tartışmayı doğruladı, “Seçimin mayıs ayında olma ihtimali haziran ayında olma ihtimalinden daha yüksek” dedi. Seçimin öne çekilmesi durumunda en çok konuşulan tarih 14 Mayıs. Ancak bu konuda 21 Mayıs tarihinin de değerlendirildiği kaydedildi. Seçim tarihinin öne çekilmesi için ya Meclis’te karar alınması ya da Cumhurbaşkanının seçim kararı alması gerekiyor. Bu kararın nasıl alınacağı bilinmiyor ancak Cumhurbaşkanının da böyle bir adım atabileceğine dikkat çekiliyor.

AK PARTİ, MHP: AF ÇALIŞMASI YOK

Meclis’te konuşulan gündem maddelerinden biri de seçime giderken toplumda da bir beklentiye dönüşen af oldu. AK Parti ve MHP’li yetkililer bu yönde bir çalışma yürütülmediğine dikkat çeken açıklamalar yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun terör, taciz ve tecavüz gibi suçlar hariç af çağrısı ise “Muhtemel af çalışması olursa ben söyledim yaptılar demek istiyor” , “Kemal Bey af çıkarsa ön alayım derdinde” sözleriyle yorumlandı.

'DEZENFORMASYON MADDESİNİN VİRGÜLÜ DEĞİŞMEYECEK!'

AK Parti ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla Meclis’e sunulan, “Dezenformasyonla Mücadele Yasası” yeni yasama yılının ilk gündem maddelerinden biri olacak görünüyor. Ceza Kanununda ilk kez tanımlanacak “Dezenformasyon” suçuna 1 yılda 3 yıla kadar hapis cezası öngören madde hem muhalefetin hem de basın meslek örgütlerinin tepkisini çekiyor. İnternet medyasını basın kanunu içine alan düzenlemede kimi değişiklikler olacağını kaydeden bir yetkili, tartışma konusu olan dezenformasyon maddesiyle ilgili ise dünyanın farklı ülkelerinden örnekler vererek, “Virgülü değişmeyecek” değerlendirmesi yaptı.

Etiketler AK Parti MHP seçim