ABD’nin eski savunma bakanlarından orduya Trump çağrısı

10 Eski ABD savunma bakanı Washington Post Gazetesi’nde yayınladıkları bir açıklamayla orduya seslendi. Trump ve destekçilerine “Yenilgiyi kabul edin” diyen eski bakanlar, orduya ise ‘seçim sonuçlarını zedeleyecek herhangi bir eylemden kaçınmaları’ çağrısı yaptı: "Yeminimiz tek bir parti ya da kişi üzerine değildi."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İkisi Başkan Donald Trump döneminde görev yapmış olan ABD’nin eski savunma bakanlarından tarihi bir çağrı geldi. Kasım ayında Trump’ın görevden alınan Mark Esper ve James Mattis'in de aralarında olduğu 10 eski ABD Savunma Bakanı Washington Post Gazetesi’nde yayımlanan ortak açıklamada, Trump'a ‘3 Kasım seçimlerinde Demokrat aday Joe Biden'a yenildiğini kabul etme zamanının geldiğini’ söyledi. Metinde ABD Ordusu’nun, Trump'ın seçilmiş Başkan Joe Biden'a görevi devretme konusunda engel çıkarma çabalarında herhangi bir rolü olmaması gerektiği belirtildi.

‘YEMİNİMİZ TEK BİR PARTİ YA DA KİŞİ ÜZERİNE DEĞİLDİ’

"Eski savunma bakanları olarak, Bakanlığın ve ABD ordusunun en temel yükümlülüğü konusunda fikir birliği içindeyiz. Her birimiz Anayasayı iç ve dış tüm düşmanlara karşı savunmak için yemin ettik. Yeminimiz tek bir parti ya da kişi üzerine değildi" ifadeleriyle başlayan açıklama özetle şöyle:  

"Seçimler gerçekleşti. Yeniden sayımlar ve incelemeler tamamlandı. Gerekli işlemler yargı tarafından değerlendirildi. Valiler sonuçları onayladı ve Seçici Kurul oylama yaptı. Sonuçları sorgulama zamanı geride kaldı…

ABD ordusunu seçim tartışmalarına dahil etme girişimleri bizleri tehlikeli, yasal olmayan ve anayasaya aykırı bir alana sürükler. Bunu gerçekleştirecek sivil ve askeri yetkililer, hukuk önünde suçlu bulunmak dahil olmak üzere bunun sorumluluğunu taşıyacaktır…”

‘YÜKÜMLÜLÜKLERİ VAR’

Eski bakanlar, Savunma Bakanlığı görevine vekalet eden Christopher Miller'a hitaben de Trump'ın başkanlık koltuğunda kalma çabalarında rol oynamama, göreve gelecek Demokrat yönetimin geçiş sürecini desteklemesini tavsiye etti: "Özellikle ABD güçlerinin küresel olarak aktif olduğu bir dönemde yapılacak görev değişimlerinde, geçişin iş birliği ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi zorunludur. ABD Savunma Bakan Vekili Christopher C. Miller ve ekibi ettikleri yemine ve yasalara karşı sorumludur. Yeni yönetimin görevi devralmasını kolaylaştırma yükümlülükleri vardır. Ayrıca seçim sonucunu zedeleyecek ya da yeni ekibin başarısını engelleyecek herhangi bir siyasi eylemden kaçınmalılardır".

AÇIKLAMAYA İMZA ATANLAR

Açıklamayı imzalayan eski bakanlar şöyle: Ashton Carter, Dick Cheney, William Cohen, Mark Esper, Robert Gates, Chuck Hagel, James Mattis, Leon Panetta, William Perry ve Donald Rumsfeld. (BBC Türkçe)