Seçim Platformu: Seçim kanununun iptali için birlikte AYM'ye gidilmeli

Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu, seçim kanununun iptali için bütün partilerin ortak imzasıyla Anayasa Mahkemesi’ne itiraz edilmesi gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu, Cumhur İttifakı’nın seçim kanununda değişiklikler öngören teklifinin Meclis’te kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, kanunun iptali için 'görevin birlikte Anayasa Mahkemesi’ne gitmek olduğunu' duyurdu.

Sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu platform, yeni düzenleme ile eski Seçim Kanunu’ndan “daha kötü, daha adaletsiz” bir seçim sistemine geçildiğini, seçim süreci güvenliği ve sandık güvenliğinin ciddi olarak darbe aldığını belirtti.

‘ZATEN GİDECEKLER HAVASI NEDENİYLE DEĞİŞİKLİKLER ÖNEMSENMEDİ’

Üç gün süren Genel Kurul tartışmalarındaki gözlemlerine dair, “Genel Kurul tutanakları ve basına yapılan açıklamalar incelendiğinde muhalefet cephesinde iktidarın zaten gideceği havasının yaygın olduğu, bu nedenle değişikliklerin önemsenmediği görüldü” ifadelerini kaydeden platform, “Teklifin Komisyon ve Meclis görüşmelerinde muhalefet sözcüleri önemli açıklamalar yaptılar. Ancak, bu açıklamaların kamuoyu ile paylaşılması ve seçmen tabanına ulaştırılması için çaba harcanmadı” dedi.

Önümüzdeki dönemde, muhalif siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına ve yurttaşlara önemli görevlerin düştüğünü belirten platformun açıklaması şöyle devam etti: 

BÜTÜN PARTİLERİN İMZASI İLE AYM’YE İLETİLMELİ: Daha önce başbakan ve bakanlara getirilen seçim yasaklarının bu değişiklik ile Cumhurbaşkanı’na getirilmemesi Anayasa’ya aykırıdır. Bu nedenle teklifin AYM’ye götürülmesi gerekiyor. Başvurunun tek parti tarafından değil, adil bir seçimin herkesin çıkarına olacağı düşüncesi ile bütün partilerin ortak imzası ile AYM’ye iletilmesinin çok daha değerli olacağını düşünüyoruz. Yurttaşlar ve sivil toplum kuruluşları süreci yakından izlemeli ve görüşlerini siyasi partilere iletmelidirler. TBMM’den geçen Kanun, seçim güvenliği çalışmalarının yerele indirilmesinin ve muhalif tüm siyasi partilerin yerelde birlikte hareket etmelerinin hayati önemini ortaya koyuyor.

YURTTAŞ SEFERBERLİĞİ YAKLAŞIMIYLA HAREKET EDECEĞİZ: Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu olarak; seçimlerin adil ve eşit koşullarda yapılması için, içinde bulunduğumuz seçim süreci, seçim günü ve seçim sonrasında, başta bu seçim kanunu ile ortaya çıkacak sorunlar ve zaten var olan sorunların çözümüne dönük bir yurttaş seferberliği yaklaşımıyla hareket edeceğiz. Seçmenlerin seçime katılımını artıracak önlemleri ortaya koymaya, kamuoyu ve siyasi partilerle veri paylaşımı başta olmak üzere iş birliğini geliştirmeye, sandıklara giren oyun aynı şekilde çıktığı, sonuçta halkın iradesinin sandığa yansıdığı bir seçim için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. (DUVAR)