Seçim kanununda yeni ittifak düzenlemesi: Avanta kalkıyor!

Yeni seçim kanunu ile ittifaklar sayesinde fazladan vekil çıkarılması engellenecek. Her partinin aldığı oya göre vekil çıkaracağını söyleyen bir yetkili yeni sistem için “Avanta yok” dedi.

Cumhur İttifakı tarafından hazırlanan seçim kanunundaki yeni düzenlemeleri, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız bugün açıkladı.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA – AK Parti ve MHP’nin ortak imzayla Meclis’e sunduğu seçim kanunu değişikliği ile ilk kez 2018 seçimlerinde uygulanan ittifak düzenlemesi değişiyor. Seçim bölgelerinde ittifak sayesinde artık oylarla milletvekili çıkarma imkanı kaldırılıyor. Getirilen sistemle milletvekilleri daha önce olduğu gibi her partinin aldığı oya göre dağıtılacak. İktidar yetkililerine göre bu değişiklikle haksız, emeksiz kazanç ile fazladan milletvekili çıkarma imkanı ortadan kaldırılarak temsilde adalet daha iyi sağlanacak.

2018 seçimlerinde ilk kez uygulanan ittifak sistemine göre ittifak yapan partilerin toplam oyu ülke barajını geçiyorsa içindeki tüm partiler barajı geçmiş oluyor. Seçim bölgelerinde alınan oylar önce ittifaklara göre dağıtılıyor, daha sonra ittifak içindeki partilere dağılım yapılarak milletvekilleri dağıtılıyor.

Yeni getirilecek düzenleme ile seçim bölgesindeki milletvekili dağılımı ittifakın oyuna göre değil tek tek partilerin o seçim bölgesinde aldığı oya göre dağıtılacak.

AK Parti ve MHP yöneticileri getirilen bu değişikliği, “Partilerin birbirinin artık oylarıyla milletvekili çıkarmasının önüne geçilmiş olacak. Seçmen iradesi kendi partisi dışında başka partilere yansıtılmayacak” sözleriyle değerlendirdi.

2018 SEÇİMLERİNDE ARTIK OYLARLA 25 VEKİL ÇIKARILDI

AK Partili bir yetkili, mevcut sistemde seçim bölgesinde alınan oyun önce ittifaklara daha sonra ittifak içinde bulunan partilere dağıtıldığına dikkat çekerek, “Bu sistemle milletvekili dağılımı ittifak içinde olup olmadığına bakılmaksızın partilerin o seçim bölgesinde alacağı oya göre dağıtılacak. Böylece siyasi partiler artık oylarla hak etmeden vekil çıkaramayacak” dedi.

MHP yetkilileri de getirilecek sistemi, “temsilde adalet açısından daha doğru bir uygulama” olarak değerlendirdi. Yetkililerin verdiği örneğe göre 2018 seçimlerinde Elazığ’da 5 milletvekilinin 4’ü en çok oy alan AK Parti’nin oldu. İlde ikinci sırada MHP, üçüncü sırada CHP, dördüncü sırada İYİ Parti yer almasına karşın beşinci milletvekili Millet İttifakı’nın oylarıyla CHP’nin oldu. Isparta’da da AK Parti MHP oylarıyla 3 milletvekili çıkardı.

İktidar yetkililerine göre uygulanan sistemle 2018 seçimlerinde AK Parti, CHP gibi büyük partiler oluşturdukları ittifaklardaki artık oylarla yaklaşık 25 fazla milletvekili çıkardı. Bunun hak ettiği halde 25 adayın milletvekili olamamasına yol açtığına dikkat çeken yetkililere göre AK Parti o seçimlerde 13 milletvekili kaybetti.

Getirilen sistemin daha adaletli bir sistem olacağını savunan yetkililer, “Yeni düzenleme ile kimseye haksızlık olmayacak. Her parti aldığı oya, gücüne göre milletvekili çıkartacak. Artık oylarla hak edilmeyen milletvekili alınamayacak. Temsilde adalet bunu gerektirir. Yani avanta yok” değerlendirmesinde bulundu.