YAZARLAR

Sebzeli musakka

Derince bir fırın tepsisine önce sebzeleri dizin, üzerine kıymanızı, onun üzerine de beşamel sosu ekleyin ve 180 derece fırına yerleştirin. 20 dakika sonra üzerine kalan peyniri serpin ve tekrar fırına koyup üzeri altın rengi olana kadar 20-25 dakika daha pişirin.

Bu aralar gerçekten benim çok mutlu olduğum bir konu var. Oğlum bu yazıyı yazdığım dakikalarda tam 5 yaşına geldi. Son bir sene, hatta belki biraz daha fazlasında kendisi yemek konusunda gerçekten çok zorlayıcı ve seçici bir arkadaşımızdı, ancak son birkaç aydır gerçekten olağanüstü değişimler yaşadık. Örneğin makarna sevmeyen çocuk olur mu? Yıllarca yediremedik ama şimdi o günler ufak ufak geride kalıyor. 

Bugünkü tarifim de, oğlumun geçtiğimiz günlerde hayatında ilk defa bir tabak daha istediği yemek olarak tarihe geçen bir musakka olacak. Kendisine doğum günü yemeği olarak şu anda bu tarifi pişiriyorum. Musakkayı ben beşamel soslu, yani Yunan usulünde yapmayı tercih ediyorum. Ayrıca orijinal tariften bir parça farklı, sebzeleri kızartmaktansa az zeytinyağı ile fırında ön pişirmeyi seviyorum, daha hafif bir sonuç veriyor. Bol kıymalı sosu ve sebzeleriyle de tek başına komple bir öğün haline geliyor. Buyurun doğum günü nedeniyle çok vakit kaybetmeden hemen tarife geçelim:

MALZEMELER (4 KİŞİLİK)

-500 gr. kabak

-500 gr. patlıcan

-500 gr. kıyma

-1 büyük kuru soğan

-4 diş sarımsak

-500 gr. domates ya da 1 kavanoz doğranmış domates  

-1 kaşık domates salçası 

-50 gr. un

-50 gr. tereyağı

-500 ml. süt

-100 gr. parmesan ya da İzmir tulumu

-tuz, karabiber, muskat cevizi rendesi

-zeytinyağı


Öncelikle şunu söylemek gerekir ki bu biraz zaman alan bir yemek. Kabak ve patlıcanları boyuna yaklaşık yarım santimetre kalınlığında dilimlere kesin. Fırınınızı 180°C’ye ısıtın ve kabak ve patlıcanlarınızı iki kaşık zeytinyağı, biraz tuz ve karabiber ile karıştırarak fırın tepsisine birer katman olacak şekilde bir fırın kağıdı üzerine yerleştirin. Sebzeleri 20’şer dakika fırında pişirin. Bunun yerine zeytinyağı ile kızartabilirsiniz ama fırında pişirince daha hafif oluyor. 

Geniş bir tencerede kıymaları kavurmaya başlayın, renk aldığında ince kıydığınız soğanları ekleyin. Kıymalar iyice kavrulup suyunu çektiğinde önce salçayı ekleyip iyice karıştırın, iki dakika sonra da domatesleri ve ince rendelediğiniz sarımsakları ekleyin. İyice karıştırın ve ara sıra karıştırarak hafif ateşte bir saat kadar pişirin. Arzu ettiğiniz baharatları da bu aşamada ekleyebilirsiniz, ben taze kekiği tavsiye edebilirim. 

Son olarak beşamel sos için tereyağını eritin ve içerisine un ekleyin, biraz kavurduktan sonra sürekli çırparak azar azar süt ekleyin. Yoğun ama akıcı bir kıvama gelince ilk birkaç kabarcığı görene kadar hafif ateşte çırpma teliyle karıştırmaya devam edin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve yarım çay kaşığı muskat cevizi rendesi ile peynirin yarısını ekleyin. 

Derince bir fırın tepsisine önce sebzeleri dizin, üzerine kıymanızı, onun üzerine de beşamel sosu ekleyin ve 180 derece fırına yerleştirin. 20 dakika sonra üzerine kalan peyniri serpin ve tekrar fırına koyup üzeri altın rengi olana kadar 20-25 dakika daha pişirin. 

Piştikten sonra en zor kısım, yarım saat kadar beklemek, bu sayede sular biraz çekecek ve servis yaparken dağılmayacak, yerken de diliniz damağınız yanmayacak. 

5 yaşın kutlu olsun canım oğlum. 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.