SDG ile Arap aşiretleri arasında çatışma: En az 52 ölü

SDG ile Arap aşiretleri arasında, Deyrizor'daki Conoco gaz sahası yakınlarındaki çatışmalarda geçen pazar gününden bu yana en az 52 kişinin öldüğü öne sürüldü.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 'Suriye'nin kuzeydoğusunda geçen pazar gününden bu yana yaşanan çatışmalarda en az 52 insanın yaşamını yitirdiğini' duyurdu. Merkezi Londra'da olan Gözlemevi'nden yapılan açıklamada, ölenler arasında biri çocuk altı sivilin de bulunduğu belirtildi. Geçen pazar gününden bu yana bölgedeki Arap aşiretleri ile YPG'nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki çatışmalarda 58 kişinin de yaralandığı duyuruldu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Deyrizor'daki çatışmalar, bölgede son yıllarda yaşananların en büyüğü.

DW Türkçe'deki habere göre çatışmalar, SDG'nin Arap aşiretlerinin oluşturduğu, Deyrizor Askeri Konseyi Başkanı Ahmet El Habil'i, yolsuzluk ve casuslukla suçlayarak tutuklamasıyla başladı. Bazı yerel aktivistler El Habil'i, bölgede kaçakçılıktan da önemli bir gelir elde etmekle itham ediyor.

SDG ve Arap aşiretleri arasındaki çatışmalar, Fırat'ın doğusundaki Tabiye kasabası yakınlarında bulunan Conoco doğal gaz sahasında yaşandı. Burada aynı zamanda ABD'nin öncülük ettiği IŞİD'le mücadele için kurulan Uluslararası Koalisyon'a bağlı birlikler de konuşlu bulunuyor. 

ABD'DEN BARIŞÇIL ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı çatışmalarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'nin çatışmaları yakından, kaygıyla takip ettiği belirtildi. 

ABD, SDG ve Arap aşiretlerine çatışmalara son verme ve sorunu barışcıl yollardan çözme çağrısı yaptı. Washington'un 2012 yılında faaliyetlerini askıya aldığı Suriye'deki Büyükelçiliği sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, "Suriye'nin kuzeydoğusundaki şiddet son bulmalı" diyerek taraflardan sorunu barışcıl yollardan çözmelerini istedi. 

ABD liderliğinde IŞİD'le mücadele için kurulan Uluslararası Koalisyon da dün taraflara çatışmalara son verme çağrısı yapmıştı. (HABER MERKEZİ)