Sayıştay: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kiraya verdiği 21 iş yeri ruhsatsız

Sayıştay denetçileri, kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kiraya verdiği 21 iş yerinin ruhsatsız çalıştığını tespit etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sayıştay Başkanlığı, 2021 yılına ait belediye ve belediyelere bağlı idarelerin denetim raporlarını yayınladı. Sayıştay denetçileri, kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik denetimlerinde usulsüzlük tespit etti.

Amidahaber’den Gönül Morkoç’un haberine göre; belediyenin kiraya verdiği 21 iş yerinin ‘İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’ olmadığı kaydedilen raporda, bu işyerlerinden ‘İşyeri Açma İzni Harcı alınamadığı belirtildi. Sayıştay raporunda, “Belediye tarafından işyeri olarak kiraya verilen taşınmazlardan iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınmayan iş yerleri için ruhsat takibinin yapılarak iş yerlerinin ruhsatlandırılması ve bu iş yerlerine İş Yeri Açma İzni Harcı tahakkuk ettirilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Sayıştay incelemesinde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü’ne bağlı Kent Müzesi’nde bulunan tarihi ve kültürel değeri olan eserlerin, taşınır mal yönetmeliği hükümlerine uygun olarak müze defterine kaydedilmediği belirtildi.

‘KAYNAK KAYBINA YOL AÇTI’

Raporda, otobüslerin bakım ve onarım giderleri ile akaryakıt ve yedek parça giderlerinin başka birimlerce yapıldığı, bu alımlarda 191 İndirilecek KDV’nin kullanılmadığı belirtildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait 291 adet toplu taşımanın bulunduğuna dikkat çekilen raporda şu ifadelere yer verildi:

“Otobüs İşletme Şube Müdürlüğü’ne ilişkin yedek parça, akaryakıt, bakım onarım vb. satın alımlarının, aynı zamanda ticari bir işletme vasfına sahip olan Otobüs İşletme Müdürlüğü yerine, KDV yönünden ayrı bir mükellefiyet kaydı bulunmayan Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bütçesinden yapılması ve 191 İndirilecek Katma Değer Vergisi hesabının kullanılmaması kaynak kaybına yol açmaktadır.” (HABER MERKEZİ)