Şavşat’ta HES mücadelesi: Suyumuzu vermeyeceğiz

Şavşat’ın Hanlı Köyü’nde yapılmak istenen HES’ karşı 28 köy mücadele veriyor. HES’in yapılmasını istemediklerini dile getiren köylüler, “Su olmazsa burada yaşam biter” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

DUVAR - Şavşat’ın Hanlı Köyü’nde yapımına başlanan Hanlı Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) Revize Projesi’ne karşı köylüler dava açtı.

Dava kapsamında 14 Eylül’de bilirkişi heyeti bölgede incelemede bulundu. Bir araya gelen köylüler, dereden suyun az aktığını, şirketin bilirkişi heyeti gelecek diye suyu dereye bıraktığını söyledi. HES’in yapılmasını istemediklerini dile getiren köylüler, “Su olmazsa burada yaşam biter” diye konuştu. Ayrıca köylüler, sulama suyu sırasının geç gelmesi nedeniyle tarlalarının kuruduğunu söyledi.

‘SU KAYNAĞI ORTADAN KALKARSA YAŞAM DA OLMAZ’

Bilirkişi raporunun yaklaşık üç ay sonra çıkacağını söyleyen avukat Halis Yıldırım, bakanlığın verdiği “ÇED olumlu” raporunun iptal edilmesine rağmen tekrardan “ÇED gerekli değildir” raporunun verilmesini “Bu çözemediğimiz bir mucize” diyerek tanımladı. Yıldırım, doğaya verilecek zararların saptandığı bilirkişi raporuna rağmen hiçbir şey değişmeden 3,97 boyutundaki kurulum gücünün 9,17’ye çıkartılıp 8,54’e düşürülerek bir algı yaratılmaya çalışıldığını ifade etti. 3’lük kurulu güce onay vermeyerek “ÇED olumlu” kararı isteyen bakanlığın, 8’lik kurulu güce “ÇED gerekli değildir” raporu vermesini değerlendiren Yıldırım, “İlerde okullarda ders olarak okutulacak kararlardan. Burada hukuksuzluk hukuksuzluklarla yarışıyor. İçme ve sulama suyu burada tek bir kaynaktan geliyor. Bu kaynak ortadan kalkarsa, burada yaşam da ortadan kalkacak” diye konuştu. Savaş Köyü’nden Ali Yaşar Aslan, suyun geldiği havzaya gittiğini belirterek, “Karagöl’deki su yarı yarıya azalmış. Çevresindeki küçük göller kurumuş. Gerçekten durum çok kötü. Bu yıl gelen su, geçen yıllardaki gelen suyun yarısından daha az. Biz sularımızı koruyamazsak, gelecekte Şavşat’ın bütün köylerinde yaşam sıkıntıya girecek” ifadelerini kullandı.

Köylüler daha önce pek çok kez HES'lere karşı eylem yaptı. 

‘PANDEMİYİ FIRSAT BİLEREK SUYUMUZU TOPRAĞA GÖMDÜ’

Kireçli Köyü’nden Tahsin Yazıcı, “Rize İdare Mahkemesi, bu derede HES yapılamaz kararı vermiştir. Danıştay bu kararı onaylamıştır. Buna rağmen eski Vali Selahattin Akyurt, mafya usulü, korsanca, hukuku dikkate almadan, pandemiyi de fırsat bilerek bizim suyumuzu toprağa gömdü” diye konuştu. Geçen sene 29 Kasım’da basın açıklaması yaparken şirketin derede çalıştığını anımsatan Yazıcı, “Biz, orada bedenlerimizi dozerlerin önüne koymalıydık. Bilirkişiler, hakimler, tekrardan ‘Burada HES yapılamaz’ diyeceklerdir. O zaman buradaki doğaya nasıl acımadıysa, biz de onun yaptığına acımayacağız. O HES’i yıkacağız” açıklamasında bulundu.

‘YAŞAM ALANLARIMIZI TERK ETMİYORUZ’

Yukarı Koyunlu Köyü’nden Pervin Temur Çağlayan, iklim değişikliği ve kuraklığın gözle görülür bir seviyede olduğunu belirterek, “Bütün yaşam alanlarımıza saldırı var. Burhaniye’de Madra’ya, Kaz Dağları’na madenciler saldırıyor. Onun için de mücadele ediyoruz, burada da yaşam alanımıza sahip çıkıyoruz. Biz susarsak birileri karlarına kar katmak için suyumuzu, havamızı, doğamızı elimizden alacaklar. Susmuyoruz, korkmuyoruz, yaşam alanlarımızı terk etmiyoruz” diye konuştu. CHP Şavşat İlçe Başkanı İmran Kayaoğlu, “Biz suyumuza sahip çıkıyoruz. Suyumuzu vermeyeceğiz. Birlik olursak başaramayacağımız hiçbir şey yoktur” dedi.

Etiketler Şavşat HES