Saros’un kumsalları kiralanıyor

Saros Körfezi’ndeki kumsal alanlar, üç yıllığına kiralanacak. Trakya Platformu Sözcüsü Bülent Kaçar, kiralamanın ticarete ve yapılaşmaya yol açacağını söyleyerek, karardan vazgeçilmesini istedi

Saros Körfezi
Google Haberlere Abone ol

Deniz Çil

EDİRNE - Edirne’nin Keşan ve Enez ilçelerinde bulunan 14 parselden oluşan yaklaşık 128 bin metrekarelik alan, Edirne Çevre Koruma Vakfı tarafından üç yıllığına ihale usulüyle kiralanacak.

Kiralama yapılacak alanlara; büfe, soyunma kabini, duş, tuvalet, gölgelik, şemsiye ve şezlong konulacak.

‘TİCARİ FAALİYETE VE YAPILAŞMAYA YOL AÇACAK’

Trakya Platformu Sözcüsü Avukat Bülent Kaçar, Saros kıyılarındaki kumsalların doğal sit alanları olup, bütünlük arz eden alanlar olduğunu belirterek, “Deniz kıyılarında bu bütünlüğün korunması gerekiyor. Parçacıl bir yaklaşımla kumsalı kaplayan işletmelerin faaliyetine kiralama yoluyla izin verilmesi, doğal SİT alanlarında yoğun bir ticari faaliyete ve yapılaşmaya yol açacaktır” uyarısında bulundu.

Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri hatırlatan Kaçar “Halkın özgürce yıllardır denize girdiği Saros kumsallarının özel işletmelere kiralanması sonucu buralarda ticari alanlar oluşturulması, doğal sit alanına dair tüm koruma düzeyini etkisiz, geçersiz ve anlamsız kılar. Anayasa ve Kıyı Kanunu gereğince kıyı alanları korunması gerekli, hassas bölgeler arasında özellik gösteren alanlardır” dedi.

‘KIYILAR HALKINDIR’

Kaçar, Saros kıyılarında yaşayanların karşı çıkmasına rağmen bakanlıkça deniz kıyılarının ve kumsalların özel işletmelere kiralanmasının milletin iradesine karşı çıkmak olduğunu da vurguladı. Bakanlığın, halkın özgürce kullanımını kısıtlayacak bu uygulamadan vazgeçmesi gerektiğini belirten Kaçar, şöyle devam etti: “Saros Körfezi’nin doğal varlıkları, parası olana değil, tüm insanlığa aittir. Dünya Kültür ve Tabiat Mirasının Korunması Sözleşmesi’nin birinci ve ikinci maddeleri gereğince doğal miras olan Erikli kumsalı 3. derece doğal sit alanıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sesleniyoruz; Kıyılar halkındır. Anayasanın 43. maddesine göre sahil şeritlerinden yararlanma da öncelikle kamu yararı gözetilir. Tüm Saros kumsallarının kiralanması kararından ve yapılacak ihalelerden vazgeçilmelidir.”