Sarımsaklı Sahili tel örgü ile çevrelendi

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ‘Sarımsaklı Sahili Peyzaj Düzenleme’ projesi kapsamında sahile tel örgü çekildi. Yapılan işlem, çevre örgütleri ve halk tarafından protesto edildi.

Google Haberlere Abone ol

Özgür Duygu Durgun

AYVALIK - Sarımsaklı Sahili’nde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen sahil düzenleme projesi itirazlara rağmen ilerliyor. 

Proje kapsamında plaja çekilen tel örgüler, çevre örgütleri ve halkın tepkisine yol açtı. Ayvalık Tabiat Platformu, T.C Anayasası’nın 43. Maddesi’nde belirtilen ‘Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır’ hükmünü hatırlatarak tepki gösterdi.

Ayvalık Tabiat Platformu sözcüsü Nebahat Dinler, Ayvalık genelinde büyükşehir veya yerel yönetim eliyle yürütülmekte olan düzenlemelerin kamu yararını gözetmesi gerektiğine dikkat çekti. Dinler, Sarımsaklı'daki proje örneğinde olduğu gibi, kapalı kapılar ardında, kamuoyu görüşüne başvurulmadan alınan kararlarla uygulamaya konulan her çalışmanın burada yaşayan halkı mağdur etmekte olduğunu söyledi. Dinler, Sarımsaklı Sahili'nde devam eden projenin, bölgedeki endemik tür olan Ayvalık Çemeni'ni de yok ettiğini sözlerine ekledi. Dinler, "Hayal projelerle, doğanın hakkını gözetmeden Ayvalık Çemeni'nin yaşam alanı olan nadide bir kumsalın betonla kaplanmasını kabul etmiyoruz" dedi.

Sahile yönelik proje bir süredir, çevreciler tarafından protesto ediliyor.  

BAYRAM ÖNCESİ BİTİRİLMESİ PLANLANIYOR

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen projeye yaklaşık bir yıl önce onay veren Ayvalık Belediye Meclisi ve Belediye Başkanı Mesut Ergin, bayram öncesi projenin tamamlanmasını arzu ettiklerini belirtti.

Ergin, bu arzusunu Büyükşehir Meclisi’nin 13 Haziran’da gerçekleştirdiği olağan toplantısında yaptığı konuşmada dile getirdi. Ergin, toplantıda “Sarımsaklı sahil projesi hep hayalimizdi ve olması gereken bir şeydi. Bu konuda hiçbir sıkıntımız yok. Bizden beklenen sezon başlarken ve bayram yaklaşırken bir an önce bu alanın toparlanması ve sezonun hayırlı bir şekilde geçmesi” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Ergin, projeye dair sivil toplum örgütleri tarafından öne sürülen ‘çekinceler’ olduğunu belirtti ve Büyükşehir Belediyesi’nden bu tepkilerin dikkat alınmasını talep etti.

Büyükşehir Meclis toplantısında Ayvalık Belediyesi Çevre Komisyonu’nun çevre örgütlerinden görüşlerle hazırladığı rapor sunuldu. Raporda, Sarımsaklı sahil kumullarında görülen nadir türlerin yaşam alanının projeden olumsuz etkilenmemesi yönünde ne tür tedbirlerin alındığı, düzenleme yapılan alan içinde yer alacak kamu ve/veya özel yatırımların inşaat ruhsatına sahip olup olmadığı yönünde büyükşehire yöneltilen çeşitli sorular yer alıyor.

Çevre Komisyonu raporunda belirtilen itirazlara dair ne yönde hazırlık yapıldığını Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne sorduk ancak sorularımıza henüz yanıt alamadık.